Köping21°Molnigt

Magazin24

Det orörliga friluftslivet

Jan Kallberg skriver om vår gemensamma hurtbulle-kuliss.

Krönika · 3 feb, 2019 kl. 19:06

Varje folk har en myt som man upprätthåller och i Sverige är det mytomspunna rörliga friluftslivet något som man refererar till, det är viktigt och man måste ta hänsyn till det.

Det rörliga friluftslivet är något stort, centralt och övergripande. Det rörliga friluftslivet känns som en del av nationalsjälen.

Därför anläggs vandringsleder, man har allemansrätt, skolorna har sportlov, man har lagar och regler så att det rörliga friluftslivet kan få fritt spelrum att vara i skog, sjö och mark utan hänsyn till mycket annat. Det rörliga friluftslivet har något religiöst över sig – som om vi gick under utan det.

Allt detta blir litet patetiskt eftersom det knappt existerar längre – det rörliga friluftslivet. Vi vill se oss som aktiva, nyttiga och framförallt rörliga – det rörliga friluftslivet är en del av den berättelse vi vill berätta för oss själva. 

Ingen vill se sig själv som fordonsmonterad i IKEA-soffan Ektorp med en fjärrkontroll som legat i handen i timmar, självplågandes utsättande oss för stats-TV vinklade dravel, utan vi vill som alla djur känna oss starka, virila, aktiva och viljestarka som när vi i ungdomens år kastade oss som Johnny Weissmüller in i kommunalbadets bläcksvarta och iskall midsommarvatten. 

Enbart Hedströmmen klarar av att vara iskall genom hela sommaren och det skulle inte förvåna mig att efter den stora predestinerade klimatkatastrofen med höjd årsmedeltemperatur, ökenvärme i Medåker och uttorkade myrar kommer likväl Kommunalbadet och den stillaflytande Hedströmmen att erbjuda behövlig kylslagen svalka. 

Självklart har det rörliga friluftslivet hälsofördelar och avlastar Landstinget från framtida utgifter från övervikt, åldersdiabetes och kärlsjukdomar men det är lite som godtemplarrörelsen och när man här Västra Mälardalen hade en loge, en ordensbyggnad, för IOGT i varje socken. 

Nykterism är bra för den fysiska hälsan. Så även det rörliga friluftslivet. Problemet är att det speglar en försvunnen tid. Nykterhetsordenshusen är sedan länge avsålda till att bli fritidshus men det rörliga friluftslivet låtsas vi som om det fortfarande existerar. Det var bra för människan, det är fortfarande bra för människan – men ingen bryr sig.  

Under det ankommande sportlovet – hur många ungdomar spelar XBOX och andra spellådor jämfört med de som skidar över häll, skog och is för att grilla korv på någon ö i Iresjön? 

Det går inte att skriva 15 000:1 för i verkligheten är det 15 000:0 för ingen gör det. Det ligger som en nationalromantisk baksmälla sedan 1940-talets frisksportarrörelser som lyfte vikter, sågade timmer för hand och åt kruska tills de fick förstoppning. 

Vi mår bäst när vi skuttar runt i trädgården och känner oss som Gunder Hägg och ser oss kasta på skidorna som Mora-Nisse – poängen är att det aldrig inträffar. 

Sportlovets verkliga destinationer är Erikslund, Marieberg och Hälla – om vi ens tar oss ut ur huset. 

Det är ett radikalt skifte i hur vi använder fritiden och vår relation till natur och det som omger oss. Självklart finns det någon som skidar och idkar aktivt rörligt friluftsliv – men de blir allt färre.

Det finns en mycket bra mätare hur rörligt dagens friluftsliv är – vinterfiskare. En midvintersöndag med skaplig is och klart väder ligger våra insjöar och Mälaren redo för vinterfiske men ingen dyker upp. 

Det är soprent på vinterfiskare, kanske någon enstaka med några veckors mellanrum, medans våra köplador och köpcentrum har mer folk än någonsin. Det är ett ändrat beteende de senaste trettio-tjugo åren, det är varken något att klaga på eller hylla, det är mer ett konstaterande. 

Fördelen med att intala varandra att rörligt friluftsliv är något viktigt och centralt känns dock bättre, man känner sig mer vaken och aktiv, så nyttan av vår gemensamma hurtbullekuliss finns där och vi tänker inte överge den i första taget. Andra har också läst

Larm om trafikolycka på E18

Köping UPPDATERAD. Åter full framkomlighet på vägen.

Referat från tjejmetet 2019

Insänt Mälardalens Tävlingsfiskare stod som arrangör.

Nya grannar: Vecka 34

Nya grannar Här är några av de senaste lagfarterna i Västra Mälardalen.

Singelolycka på E18 utanför Köping

En singelolycka inträffade strax efter kl 15 på E18 strax före Ströavfarten i riktning mot Arboga.Det var en husbil som körde in i mitträcket mellan körfälten. Räddningstjänsten...

Försvagad orderingång för Volvo minskar antalet konsulter

Volvo i Köping – eller Volvo Group Trucks Operations, Powertrain Production, Köping som de mer korrekt heter – har meddelat att de kommer att tvingas dra ner på ett antal...

Vägarbete mellan Surahammar och Hallstahammar

Akut arbete med ledningar pågår på väg 668 från Elingbo till Sura Kyrka i riktning mot Hallstahammar. Ett körfält är avstängt och framkomligheten är begränsad. Uppdatering kl...

ICA återkallar vegetariska wraps – kan innehålla kött

Odeklarerat innehåll i ICA Wraps Falafel av rödbeta – kan både innehålla kyckling och orsaka födoämnesallergier.

Ödlor och armhävningar

Harry Holm skriver om kommunikation som ibland brister.

Inför anställningsstopp för administratörer

Debattartikel från Tomas Högström (M).

Så många i Västmanland studerade vidare

"Från 2015 har det varit en ökning av antalet nybörjare".

Skadade träd i Kungsör ska bort

Skogsavverkningen kommer att ske i olika etapper.

Seger för KHC i första träningsmatchen

Köping vände tidigt underläge till vinst.

Begränsad framkomlighet i centrala Köping

Beläggningsarbete påverkar trafiken.

Aleksa Solevic klar för ny svensk klubb

Den förre Stars-spelaren är nu presenterad av sitt nya lag.

Var realistisk om att påverka

Jan Kallberg skriver om samhällets avtagande intresse för konstruktiv debatt.

Åklagare vill häkta Köpingsbo misstänkt för mordförsök

Häktningsframställan har inkommit till Västmanlands tingsrätt.

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

KRÖNIKOR

Ödlor och armhävningar

Harry Holm skriver om kommunikation som ibland brister.

Var realistisk om att påverka

Jan Kallberg skriver om samhällets avtagande intresse för konstruktiv debatt.

Mål förändrar matcher, det är sedan gammalt

Armin Suljic skriver om KFF:s blandade resultat på slutet.

Vilket är ditt bäst-före-datum?

Susanne Linde skriver om att våga följa sina drömmar.

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.