KöpingMulet

Magazin24

En ny form av lagsport

Rebecka Marklund skriver om mål, engagemang och ledarskap.

Krönika · 27 feb, 2020 kl. 17:40

Det är en ljummen sommarkväll år 2030. Den lilla staden sjuder av liv och uteserveringarna är överfulla med glada människor i alla åldrar.

Plötsligt gapar en överpeppad programledare ut på storbildskärmen från stadens torg; ”måååååål, vi har nått vårt måååååål!!"

Vilket mål? Och hur kom vi hit? Jo, ungefär såhär: jag föddes, växte upp och lyckades på något sätt undvika lagidrott av alla de slag under hela min uppväxt. Som vuxen resulterade det i att jag blev lika okunnig som ointresserad av all form av aktivitet som hette saker som fotboll, handboll, hockey etc. Jag förstod inte reglerna, jag kunde inte namnet på någon spelare, jag hade inget favoritlag. Men, jag fascinerades av människors engagemang.

Lagidrott kunde ju få hela länder att jubla eller sörja beroende på framgång. Det gav människor med olika bakgrund och förutsättningar i livet band till varandra, nästan som om de hade ett gemensamt språk. Och i sportstudios satt mängder av experter som ritade, förklarade och analyserade.

Samtidigt kände jag mig avundsjuk. Jag ville också ta del av spänstiga analyser och lyssna på kunniga människor som sa ungefär samma sak, fast på lite olika sätt. Men i den lagaktivitet som jag engagerat mig i fanns det bara ett fåtal utövare, lagandan saknades, ledarskapet var svagt och knappt några kommentatorer lyssnade på experterna. Det var ur denna frustration ett nytt framgångskoncept mejslandes fram, lika enkelt som genialt. En ny form av lagsport, som genom fem enkla steg, spred sig som en löpeld över världen.

Instruktionen var följande:

Steg 1: En person bygger inget lag, så hitta ditt dream-team! Din arbetsplats, din förening eller din familj, du väljer.

Välj ett team som ger dig energi, som du antingen kan känna dig klipsk i själv eller som du kan lära dig något av.

Steg 2: Bestäm din position! Är du coachen som motiverar, inspirerar och nosar upp ny kunskap? Är du en snabbfotad forward som hittar nya infallsvinklar? Eller en stabil lagkapten som lyfter fram och berömmer andras väl genomförda insatser?

Undvik, om möjligt, rådgivning i form av självutnämnda ”experter” som dissar ert engagemang.

Steg 3: Du har ett lag och du har hittat din roll! Nu är det dags att få en bild av lagets styrkor och svagheter.

Hur ser nuläget ut? Vad behöver ni göra för förändringar i närtid men också längre fram? Behöver fler bidra och ge er bättre förutsättningar för att ni ska utvecklas? Glo och sno av hur andra har gjort.

Steg 4: Nu vet ni era styrkor och svagheter. Dags att träna! Lägg fokus på både små steg och större kliv. Skicka vidare det som andra behöver hjälpa till med. Träna, träna, träna.

Hylla er själva och varandra när ni blivit bättre!

Steg 5: Match-dags! Tjoho! Tid att utvärdera och analysera vilken träning som gett resultat och vad ni behöver träna mer på. Här borde jag i ärlighetens namn förvarna om att det är en jädrans lång försäsongsträning i denna sport, med ett antal träningsmatcher på vägen. Men övning ger färdighet.

Och som i alla sporter, kommer det stundtals kännas tungt. Kanske tappar någon sugen och vill lämna laget. Kanske känns det jobbigt att just ni, i ert lilla lag, kämpar så hårt, medan resten av de stora världsspelarna inte alls verkar träna lika mycket.

Möjligen tycker någon att ni kämpar i onödan, för snart kommer en ny form av innovativ lösning som gör att ni slipper träna helt. Håll inte inne på något, lyft era funderingar, hjälp till att peppa varandra.

Och nu sitter vi här år 2030 och jublar över framgångarna.

Yes, vi klarade det! Utsläppen har minskat! Genom kollektiv ansträngning och en gemensam målmedvetenhet lyckades vi mobilisera våra krafter och det gav resultat.

Vi har nått vårt mål!


Det här är en krönika. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.
Andra har också läst

Nya coronafall i länet

Västmanland Under lördagen rapporterades nya fall av coronasmittade personer i Västmanland.

Jonathan tar reda på hur dåtidens kändisar lever idag

Köping Köpingssonen och tidigare Magazin24-medarbetaren Jonathan Ståhl tar reda på hur livet ser ut idag för de svenska kändisar som var på toppen men sedan försvann spårlöst med...

Charta 77 livestreamar konsert på lördagskvällen

Evenemang Ikväll – lördag 28 mars kl 20.00 – sänder Charta 77 en livestreamad konsert, som alternativ till två spelningar som på grund av corona flyttas fram i tid.

Man sparkade sönder glasdörr till biblioteket

Köping Händelsen är anmäld till polisen.

Mål: Halverad vildsvinsstam till 2025

Naturvårdsverket har tagit beslut om en reviderad, nationell förvaltningsplan för vildsvin. Planen innehåller bland annat mål för halvering av skador på grund av vildsvin i...

Drograttfyllerist stoppades i Arboga

Förare i 20-årsåldern kontrollerades av polisen.

Destination Strömsholm erbjuder hemleverans för riskgrupper

Anders Geidemark: "Vi måste hjälpas åt".

Barn ska ha möjlighet att behålla trygga rutiner i oroliga tider

Svar på debattartikeln ”Barn till permitterade går heltid på förskola”.

Fem nya coronafall i Västmanland

Under fredagen rapporterades nya fall av coronasmittade personer i länet.

Hallstahem sänker hyran för lokalhyresgäster

Betalar halva hyran under april, maj och juni.

Full fart för bröderna Knutsson

Det som började som försäljning av cyklar och elektriska apparater i Småland har utvecklats till en välmående butik som levererar hemelektronik och teknik-prylar.

Så påverkas lokalfotbollen av coronaviruset – serier görs om

Västmanlands Fotbollförbund har tagit beslut angående distriktsserierna.

Hallstahammar tar fram stödpaket till företagare

För att underlätta för lokala näringsidkare under den rådande situationen med coronaviruset har Hallstahammars kommun beslutat om stödåtgärder.

Polisen vill ha tips efter flera skadegörelser

Många brott har anmälts den senaste tiden.

Stenar kastades på parkerade bilar

Brottet är polisanmält.

Grov stöld i Arboga

Inbrott i bostad.

Nio appar som tar dina bilder till nästa nivå

Oavsett om det är för att uppnå det ultimata bildflödet på Instagram eller för att föreviga ögonblick till familjealbumet kan redigeringsappar förvandla dina bilder till...

Barn till permitterade går heltid på förskola

"Tidigare under veckan blev jag informerad via mitt barns förskola att de barn som har en eller båda sina föräldrar permitterade får gå heltid på förskola."

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

Om religion i en mångkulturell värld

Carl Olov Persson skriver om religion.

Dra lärdom av pandemin

Rebecka Marklund skriver om depressionerna i Sverige, medicin och coronaviruset.

Corona – mer än mexikansk bärs

Jan Kallberg skriver om coronaviruset och mexikanskt öl.

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.