Mänskligheten är naturligt optimistisk och har så varit.
Det var optimism som tog oss från stenålder, bronsålder, järnålder, renässans, upplysning, industrisamhälle och slutligen fjollåldern där man är livrädd för oekologisk handkräm och att råka kasta något i fel återvinningskärl.
Allt vi har idag av teknik, välfärd, äta och dricka som ger oss det goda livet är en gång resultatet av optimism. Thomas Alva Edison som var uppfinnare på 1800-talet fick frågan hur det var att en gång uppfinna glödlampan – varvid Edison svarade att han i verkligheten kom på 10 000 olika sätt för lampan att inte lysa.
Dessa tusentals misslyckanden var hans verkliga arbetsinsats. Där låg arbetet, investeringen, när plötsligt som nästan ett misslyckande bland alla dessa misslyckanden lampan plötsligt lyste var det liksom över.
Det var en mindre insats.
Självklart kommer mänskligheten igen efter COVID-19, pandemin som nu färgat ett år och går in på andra året, för mänskligheten har en enorm förmåga att komma igen.
Det innebär dock inte att livet kommer att se annorlunda ut när vi väl kommer ut ur denna epidemi och effekterna som byggs upp under pandemin blir mer uppenbara.
Det är lätt att tro att ekonomin i samhället kommer att vara rätt oskadad av COVID-19, särskilt som nu börsen och den globala finansmarknaden verkar opåverkade och går bra, aktier har i många fall stigit trots pandemin.
Dessa antaganden bygger på att aktiemarknaden har en längre tidshorisont. Men så fungerar det inte. Wall Street och Stockholmsbörsen funderar inte över vad en aktie är värd om 5, 10 eller 15 år. Det är bortanför spekulationshorisonten. Om du köper idag, hur mycket kommer aktien att vara värd om sex månader, där ligger spekulationen.
Börsmarknaden lever på att spekulera i närtid. En börsspekulant söker förstå något som andra inte sett, en marknadsrörelse uppåt för en aktie, men den kan inte ligga för långt bort för då tjänar man inga pengar.
Det måste finnas en vinst att hämta hem i rimlig tid.
Så om börsen går upp idag, och håller ställningen, innebär det att marknaden tror att de ekonomiska förutsättningarna för marknaden är bättre under senvåren 2021 än nu i december.
Så det man verkligen spekulerar i är att stater runt om i världen kommer att sjösätta enorma nödpaket, företagsstimulanser, med lånade pengar där marknaden tjänar i bägge ändar. Man lånar ut till samhällen och tjänar på att pengarna flödar in i företagen.
Därför saknar marknaden idag logik, det är en marknad driven av förväntningar om stora statliga stöd över hela världen. Marknaden väger inte in i spekulationsprissättningen det långsiktiga perspektivet.
Uppenbart är att när statliga nödpaketen ebbar ut kommer en ny verklighet och där kommer omställningen, vilket ser ut att bli nästa vinter eller vintern därefter.
Redan nu ser vi tecken på vad som kommer att bli i framtiden. Det är osäkert att det framtida resandet och behovet av kontor blir detsamma.
Den digitalisering av företag och offentlig sektor som alla pratat om i tjugo år fixade COVID-19 på 20 dagar. Pandemin har gjort att människor har digitala möten istället för att resa. I New York som är en knutpunkt för globala affärer bedömer man att vart femte hotell aldrig kommer att öppna igen.
Den svenska e-handeln är upp 40 %, från en internationellt låg nivå, men kommer antagligen bara att fortsätta expandera raskt även efter epidemin. Sverige är ett land med låg befolkningstäthet och skaplig infrastruktur.
När man på bred front inser att det är enklare att köpa på nätet än att åka från Västra Skedvi till Västerås, när det tar ett halvt dygn att bara ta sig till korsvägen i Kolsva efter vägar som skulle rätats på Karl XIV Johans tid, kommer förändringen stort.
Det kommer att kräva att distributionen ända fram till kundens ytterdörr blir bättre och med ökande volymer kommer det.
Darwin sa aldrig att stora djur äter små djur. Han sa att de djur som anpassar sig överlever. Vi lever i anpassningens tid. Det gör att man måste vara lyhörd för förändring.
Vi kommer alla att påverkas på något sätt av det som nu sker.
Därför är det viktigt att behålla den optimism som drivit oss.
Förändring är möjligheter.