Köping16°Klart

Magazin24

Idrotten – en arena för integration

Dennis Johansson Strömberg: "Tänk om andra delar av samhället var lite mer som idrotten, skulle vi då ha samma problem som vi har idag?".

Krönika · 6 apr, 2019 kl. 11:51

Vi lever i en tid där många ungdomar hellre spenderar sin fritid på nätet eller vid tv-spelskonsolen istället för att utöva idrott. Man får inte glömma bort hur viktig idrotten är, inte bara ur ett hälsoperspektiv utan även ur integrationsaspekt och ett samhällsperspektiv.

Min första dag på journalistutbildningen på Luleå Tekniska Universitet. Jag och uppskattningsvis 25 andra personer, som kom från Sveriges alla hörn, satt samlade i samma klassrum. Nervositet, nyfikenhet och spänning i en härlig men läskig mix. Läraren gick laget runt och frågade vad för typ av journalist var och en ville bli. Utrikeskorrespondent, sa den första. Den andra som fick frågan ville bli kulturreporter medan den tredje ville bli ekonomireporter. Hovreporter, svarade någon. Sedan kom svaret sportjournalist av den femte tillfrågade klasskamraten. Det var väl inte så att läraren jublade direkt, då sport sällan räknas som en av samhällets viktigaste byggstenar. Min uppfattning är att det synsättet är vanligt hos många - inte bara synen på sportjournalistiken utan även på idrotten i sig.

Idrottens roll i samhället

Sport räknas mer som lek och underhållning men ämnen som ekonomi och kultur är några av samhällets byggstenar – och det stämmer – men idrott förtjänar ett bättre rykte. Prisbelönte Erik Niva är ett ansikte utåt för sportjournalistiken. Han har tidigare i en intervju med SVT sagt att så som läget är i dag så finns det inget annat jämförbart med fotbollen. Det finns ingen annan kulturyttring, inget annat språk, ingen annan enskild religion, som når lika många över lika stora delar av världen och berör lika många, lika djupt som fotbollen. Så det är inte bara ett kulturfenomen, det är det absolut viktigaste och mest omfattande vi har numera.

Idrotten är ett universellt språk som många förstår, oavsett var i världen du bor. Jag minns när jag spelade fotboll i Köping FF:s ungdomslag. I laget fanns spelare med olika bakgrunder. En dag kom det en kille som inte kunde svenska och ville vara med och spela. Han pekade på fotbollen och slog ut med armarna och sa något på sitt språk som ingen annan i laget förstod. Någon i laget pekade tillbaka på bollen och tog med honom till träningen och det var inga konstigheter. Han hade fått ett lag, och vårt lag hade fått ett tillskott.

På rak arm vet jag inte var integrationen kan gå lika lätt och smärtfri som inom sportens värld. För idrotten är mer än att sparka på en boll, blockera en puck, serva en tennisboll, slå en strike, putta på green, rida på en häst eller ta simtag. Idrottens kraft och dess fördelar för samhället ska man inte blunda för. Tiden, innan och efter träningarna och matcherna, i omklädningsrummet har stor påverkan på idrottarna. Det är där människor med olika hudfärger, olika bakgrunder, olika religioner, olika sexuella läggningar eller olika politiska åsikter träffas och allt av detta läggs åt sidan (för det mesta i alla fall). Personer som annars aldrig skulle träffas möts. Idrottens värld är mer än själva idrottandet.

Idrott skapar gemenskap

Jag minns än idag Soran Ismails sommarprat i P1. Han pratade om identitet och hans kamp mellan att vara svensk eller kurd. Men att han i sportens värld hittat en samhörighet utan att bli ifrågasatt. Berättade man för en djurgårdare att man också var en Dif-supporter så fick man inga följdfrågor. Man blev accepterad då man också höll på föreningen som de båda parterna tyckte var landets bästa. Jag citerar Ismail:

“Man ifrågasätter inte hur länge man har hejat på Djurgården, om din farfar hejade på Djurgården. Det spelar ingen roll med etnicitet, religion, kön eller sexuell läggning. Eller vilken musik du gillar. Alla är djurgårdare. Vissa åker på alla bortamatcher, en del ser aldrig en enda match live. Vissa sjunger i 90 minuter, andra sitter i en box och äter god mat och kollar på matchen i tystnad. Alla är ändå djurgårdare. Det avgörs inte av någonting annat än att de säger att de är det. Så önskar jag att det vore med den svenska nationaliteten också”.

Sporten är mer än bara underhållning, lek, resultat, supporterslagsmål och oljud. Sport är en viktig del av samhället och ur en integrationsaspekt får vi inte undervärdera idrottens roll. Jag är uppvuxen med en fotboll vid fötterna och idrotten har gett mig så otroligt mycket. Några av de starkaste och viktigaste minnena jag har från barndomen är kopplade till idrotten. Sporten ger inte bara motion och en anledning till fysisk aktivitet utan en gemenskap, en samhörighet och en naturlig mötesplats. Man ska inte underskatta idrottens betydelse för samhället.

Tänk om andra delar av samhället var lite mer som idrotten, skulle vi då ha samma problem som vi har idag? Fotboll kan vara endast en fotboll för någon. För någon annan kan fotbollen vara verktyget för att lära sig svenska. En väg bort från utanförskap. En väg in i värmen.Andra har också läst

Två Stars-spelare till Framtidslandslaget

Basket Truppen till den nya satsningen framtidslandslaget i basket togs ut under helgen – två spelare från Köpingslaget finns med i truppen.

Kvinna kidnappad – lyckades fly i Hallstahammar

Hallstahammar En man i 20-årsåldern greps misstänkt för människorov alternativt olaga frihetsberövande.

Så slutade helgens fotbollsmatcher

Fotboll Resultat från herrarnas division 5, 6, 7 och 8.

"Du borde skämmas!"

Susanne Linde skriver om gamla ungdomssynder.

Kultur­husets verksam­heter flyttar till­fälligt i höst

Ventilations- och värmesystem i byggnaden ska åtgärdas – arbetet beräknas pågå till årsskiftet.

Stor löparstafett kommer passera genom Köping

Nästan 2 500 löpare anmälda till stafetten Reebok Ragnar Lake Mälaren.

Dubbla trafikbrott i regionen under fredagskvällen

Trots flera förseelser blev ingen bötfälld.

Nya grannar: Vecka 24

Här är några av de senaste lagfarterna i Västra Mälardalen.

Emilia slåss mot Sverigeeliten

Förra året kom hon trea på USM och i år gör hon upp med landets bästa enduroförare i SM.

EU uppmärksammar Malmaskolans arbete

Rektorn: Vi blev uppringda för ett par månader sedan och de frågade oss om de kunde spela in en film i serien ”European toolkit for schools” hos oss.

Man misshandlade kvinna i Kungsör

En man i 40-årsåldern greps för grov kvinnofridskränkning.

Så slutade torsdagens fotbollsmatcher

Resultat från damernas division 2 och herrarnas division 5.

Debatt: "Region Västmanlands politiska ledning lämnar walk-over"

Debattartikel från Tomas Högström (M) och Malin Gabrielsson (KD).

Forwarden lämnar IFK Arboga

Anslöt under förra säsongen.

Väg i Arboga stängs tillfälligt av

Kommer vara stängd i över en månads tid.

Snart invigs Rosa Svenssons plats i Kungsör

En ceremoni är planerad strax innan midsommar.

Det här händer i helgen

Mycket att se fram emot under veckoslutet. Här är ett urval:

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

KRÖNIKOR

"Du borde skämmas!"

Susanne Linde skriver om gamla ungdomssynder.

Något har hänt vårt kära fosterland

Harry Holm skriver om gula västar, Arbogas skolor och sovande barn.

Jan Kallberg: Karriärvalens tid

Jan Kallberg om vad dagens ungdomar bör tänka på när de väljer karriär.

Tråkigt vuxenliv och oansvariga raggarjävlar

Michaela Ericzén om dokumentären "Raggarjävlar" och unga vuxna som vägrar växa upp.

Mer läsning med aktiva och engagerade människor i Västra Mälardalen.
Besök Blogg24 här

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.