Köping11°Klart

Magazin24

Idrotten – en arena för integration

Dennis Johansson Strömberg: "Tänk om andra delar av samhället var lite mer som idrotten, skulle vi då ha samma problem som vi har idag?".

Krönika · 6 apr, 2019 kl. 11:51

Vi lever i en tid där många ungdomar hellre spenderar sin fritid på nätet eller vid tv-spelskonsolen istället för att utöva idrott. Man får inte glömma bort hur viktig idrotten är, inte bara ur ett hälsoperspektiv utan även ur integrationsaspekt och ett samhällsperspektiv.

Min första dag på journalistutbildningen på Luleå Tekniska Universitet. Jag och uppskattningsvis 25 andra personer, som kom från Sveriges alla hörn, satt samlade i samma klassrum. Nervositet, nyfikenhet och spänning i en härlig men läskig mix. Läraren gick laget runt och frågade vad för typ av journalist var och en ville bli. Utrikeskorrespondent, sa den första. Den andra som fick frågan ville bli kulturreporter medan den tredje ville bli ekonomireporter. Hovreporter, svarade någon. Sedan kom svaret sportjournalist av den femte tillfrågade klasskamraten. Det var väl inte så att läraren jublade direkt, då sport sällan räknas som en av samhällets viktigaste byggstenar. Min uppfattning är att det synsättet är vanligt hos många - inte bara synen på sportjournalistiken utan även på idrotten i sig.

Idrottens roll i samhället

Sport räknas mer som lek och underhållning men ämnen som ekonomi och kultur är några av samhällets byggstenar – och det stämmer – men idrott förtjänar ett bättre rykte. Prisbelönte Erik Niva är ett ansikte utåt för sportjournalistiken. Han har tidigare i en intervju med SVT sagt att så som läget är i dag så finns det inget annat jämförbart med fotbollen. Det finns ingen annan kulturyttring, inget annat språk, ingen annan enskild religion, som når lika många över lika stora delar av världen och berör lika många, lika djupt som fotbollen. Så det är inte bara ett kulturfenomen, det är det absolut viktigaste och mest omfattande vi har numera.

Idrotten är ett universellt språk som många förstår, oavsett var i världen du bor. Jag minns när jag spelade fotboll i Köping FF:s ungdomslag. I laget fanns spelare med olika bakgrunder. En dag kom det en kille som inte kunde svenska och ville vara med och spela. Han pekade på fotbollen och slog ut med armarna och sa något på sitt språk som ingen annan i laget förstod. Någon i laget pekade tillbaka på bollen och tog med honom till träningen och det var inga konstigheter. Han hade fått ett lag, och vårt lag hade fått ett tillskott.

På rak arm vet jag inte var integrationen kan gå lika lätt och smärtfri som inom sportens värld. För idrotten är mer än att sparka på en boll, blockera en puck, serva en tennisboll, slå en strike, putta på green, rida på en häst eller ta simtag. Idrottens kraft och dess fördelar för samhället ska man inte blunda för. Tiden, innan och efter träningarna och matcherna, i omklädningsrummet har stor påverkan på idrottarna. Det är där människor med olika hudfärger, olika bakgrunder, olika religioner, olika sexuella läggningar eller olika politiska åsikter träffas och allt av detta läggs åt sidan (för det mesta i alla fall). Personer som annars aldrig skulle träffas möts. Idrottens värld är mer än själva idrottandet.

Idrott skapar gemenskap

Jag minns än idag Soran Ismails sommarprat i P1. Han pratade om identitet och hans kamp mellan att vara svensk eller kurd. Men att han i sportens värld hittat en samhörighet utan att bli ifrågasatt. Berättade man för en djurgårdare att man också var en Dif-supporter så fick man inga följdfrågor. Man blev accepterad då man också höll på föreningen som de båda parterna tyckte var landets bästa. Jag citerar Ismail:

“Man ifrågasätter inte hur länge man har hejat på Djurgården, om din farfar hejade på Djurgården. Det spelar ingen roll med etnicitet, religion, kön eller sexuell läggning. Eller vilken musik du gillar. Alla är djurgårdare. Vissa åker på alla bortamatcher, en del ser aldrig en enda match live. Vissa sjunger i 90 minuter, andra sitter i en box och äter god mat och kollar på matchen i tystnad. Alla är ändå djurgårdare. Det avgörs inte av någonting annat än att de säger att de är det. Så önskar jag att det vore med den svenska nationaliteten också”.

Sporten är mer än bara underhållning, lek, resultat, supporterslagsmål och oljud. Sport är en viktig del av samhället och ur en integrationsaspekt får vi inte undervärdera idrottens roll. Jag är uppvuxen med en fotboll vid fötterna och idrotten har gett mig så otroligt mycket. Några av de starkaste och viktigaste minnena jag har från barndomen är kopplade till idrotten. Sporten ger inte bara motion och en anledning till fysisk aktivitet utan en gemenskap, en samhörighet och en naturlig mötesplats. Man ska inte underskatta idrottens betydelse för samhället.

Tänk om andra delar av samhället var lite mer som idrotten, skulle vi då ha samma problem som vi har idag? Fotboll kan vara endast en fotboll för någon. För någon annan kan fotbollen vara verktyget för att lära sig svenska. En väg bort från utanförskap. En väg in i värmen.Andra har också läst

Är den bästa dagen en dag av törst?

Krönika Jimmy Bladh: "Ibland är ett steg i rätt riktning bara ett steg".

Decimerat KFF siktar uppåt: "På sikt vill vi till trean"

Fotboll Av olika anledningar får Köping klara sig utan två tilltänkta nyckelspelare: "Det är två viktiga kuggar som vi tappar till denna säsong".

Så många får rösta för första gången i EU-valet

Västmanland "Det är något färre förstagångsväljare jämfört med 2014".

Här värps flest ägg till påsk

"Äggsektorn har växt kontinuerligt under 2000-talet i takt med ökad konsumtion".

Nattlig utryckning för räddningstjänsten

Larmet inkom vid 01.10-tiden.

Smärtdrabbad patient tog sitt liv – fallet lex Maria-anmält

Bristande kommunikation mellan vårdenheter anses vara en bidragande orsak.

Forsbys premiär ställs in – motståndarna drar sig ur serien

FFF-tränaren Per Andersson: "Beskedet kom väldigt hastigt".

Backen lämnar Sura Blue Hammers

Klar för seriekonkurrent.

IKW/KBK-talangen hemskickad från junior-EM

Uppges ha brutit mot lagets gemensamma regler.

Avloppsrapport var inte tillräckligt väl underbyggd

Den 14 april publicerade Magazin24 en debattartikel signerad Strategigruppen Norra Mälarstranden. Nu replikerar Ann Lundström, enhetschef för Havs- och vattenmyndigheten.

Inbrott på förskola – tv-apparater stals

Polis har spärrat av delar av förskolan för teknisk undersökning.

Misstänkta tjuvar tog sig in på Arboga bilskrot

Under natten till torsdag utlöstes ett kameralarm på Arboga bilskrot.

Egna produkten förlänger med Surahammar

20-åringen hyllas: "En av de mest spännande spelarna vi fått fram i Sura på väldigt länge".

Misstänkt drograttfyllerist stoppades i Surahammar

En bilist kontrollerades under onsdagen.

Räddningstjänsten larmades om röklukt

Larmet inkom på onsdagskvällen.

Storseger för Södra – förlust för KIF och MBK

Så gick det i premiären av division 4.

Hotade polis - döms till dagsböter

En man i 20-årsåldern hemmahörande i Köping dömdes på onsdagen för hot mot tjänsteman, våldsamt motstånd, olovlig körning och ringa narkotikabrott.

”VA ére frågan om vid den norra mälarstranden?”

Magazin24:s chefredaktör Björn Blomgren skriver om det aktuella VA-bråket.

Brännbar vätska kastades mot vägg på skola

Förövarna har även eldat på marken under ett tak.

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

KRÖNIKOR

Är den bästa dagen en dag av törst?

Jimmy Bladh: "Ibland är ett steg i rätt riktning bara ett steg".

”VA ére frågan om vid den norra mälarstranden?”

Magazin24:s chefredaktör Björn Blomgren skriver om det aktuella VA-bråket.

Leve populism = sunt förnuft!

Harry Holm tycker till.

Mer läsning med aktiva och engagerade människor i Västra Mälardalen.
Besök Blogg24 här

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.