Köping22°Duggregn och måttlig vind

Magazin24

"Jag vill! MEN..."

Nya krönikören om rädslor, ursäkter och känslor.

Krönika · 25 aug, 2017 kl. 21:00

“Jag vill så gärna, MEN jag kan inte för att..” och så kommer ursäkter till varför det inte går. Det är med andra ord inte bara regnet som har öst ner där jag befunnit mig i sommar, det har också haglat bortförklaringar från människor till höger och vänster.
Undanflykter synonymt för en inre rädsla. Hade jag kunnat så hade jag ruskat om varenda en, snurrat med ett trollspö och gett dem modet att uppleva sin egen lycka. 

När tillräckligt många svepskäl har levererats säger jag “Ja, det finns ju de som är rädda för att bli lyckliga för att de gjort sig så trygga i sin egen olycka. Stannar de i tryggheten så behöver de inget göra och de slipper vara rädda för det som ännu är ovisst... delar du den känslan?” Efter en längre tystnad så svarar många “Ja, herregud ja.”


Folk blir lite provocerade när jag säger att jag inte har någon respekt för känslan av rädsla då det låter väldigt hårt och avvisande. Det jag dock menar när jag säger så är att jag undviker att ge rädslor det utrymme eller det värde som den behöver för att styra min tillvaro, mitt liv och mina val. Jag precis som du känner den och har vi tur kommer vi att känna den av och till genom hela livet. 

För let’s face it, den kommer bara när vi står inför något nytt, något som vi vill, något som har ett värde för oss som människor i vårt unika liv, inte när vi sitter med chipspåsen framför ett seriemaraton. Därför motsätter jag mig inte rädslan, jag välkomnar den, låter den finnas där och bero. Jag låter den göra mig medveten om mina känslor. Jag ger värde åt orsaken till rädslan, inte rädslan i sig. Jag väljer att se att den kommer av godo. Lite som hjärtat och själens röst som vill säga mig något viktigt i denna stunden.

Rädsla är en trygghetsberövare och just därför har den ett så dåligt rykte i våra sinnen. De flesta människor är trygghetsnarkomaner. Trygghet är en fantastisk känsla, den är vacker och lugn, men den vilar alltför ofta fint förpackat i en mall av en föreställd tillvaro där vi tror att vi ska bli lyckliga om vi sveper in oss i trygghetens bomull. Till slut får vi ingen luft på grund av alla föreställningar vi har om livet som inte alls är baserat på vad vi egentligen vill utan på vad vi tror är det bästa alternativet till denna föreställning. Rädslan för ett annat liv är så skrämmande att de flesta inte ens vågar säga högt vad de funderar på eller vad de skulle vilja.


När du vågar utmana rädslan, när du kan omfamna den och “tappa respekten” för vad den säger om din kapacitet och ambition så kommer du att finna tryggheten i dig själv. Om tryggheten får slå rot i ditt innersta, i den du är som människa så spelar inga föreställningar någon roll för du kommer alltid att agera med kärleken till dig själv och inget, INGET kan slå den kraften, den rikedomen, den välsignelsen i ett mänskligt liv. 

Utan rädsla finns inget mod. Mod gör dig stark och till slut mindre rädd att ta för dig av livet med insikten om att det kommer att bli bra. Mod ger erfarenheter som förhoppningsvis ökar din medvetenhet som i sin tur gör att du kan vara ditt egna bollplank samt ge dig själv det du behöver för att må bra när förändringens vindar blåser i både med- och motvind.


Och du, våga dela med dig också. Att vara öppen med tankar och känslor fungerar som en slags utvecklande förankring och det kan vara så enormt värdefullt och ge dig oanade krafter i retur. Du har väl hört uttrycket “Once you step out of your comfort zone...” <3 Andra har också läst

Thorell (S): "Vi jämför inte skolan med en korvkiosk"

Debatt Socialdemokratiske toppkandidaten Olle Thorell från Surahammar skriver debattartikel.

Krogkollen: Vecka 33

Kultur & nöje Sugen på en utekväll? Här är ett urval av vad krogarna i Västra Mälardalen bjuder på i helgen.

Arboga har passerat 14 000 – firar med glass

Arboga Kommunen bjuder invånarna för att fira antalet invånare.

Lindkvist förlänger med Köping Stars

Basket Köpingssonen fullbordar resan från division 2 till Ligan.

Äldre kvinna avled efter brister i vården

Region Västmanland har anmält fallet.

Kallberg: "Slå sönder de kriminella gängens affärsmodell"

Magazin24-krönikören och säkerhetsforskaren har förslag på åtgärder efter bilbränderna.

Så blir fredagens väder

Prognos från SMHI.

Så slutade torsdagens matcher

Blandade resultat för de lokala lagen.

Bärgare utsatt för bedrägeri i Hallstahammar

Lurades att flytta grävmaskin till Norrköping.

Svar till Andreas Trygg (V)

Sanna Arvidsson om hemlösheten i Köping.

Brand i Arboga misstänks vara anlagd

Ledig brandman såg rök från en lagerlokal.

Stjärnfylld välgörenhetsmatch i Köpings ishall

Nicklas Lidström snörar på sig skridskorna till förmån för hjärnforskningen.

Det här händer i helgen

Mycket att se fram emot under veckoslutet. Här är ett urval:

Jimmie Åkesson (SD) talar i Arboga

Partiledaren kommer till staden som en del av stor torgmötesturné.

"Hästis" i Hallstahammar tar paus på obestämd tid

För få inskrivna barn ligger bakom beslutet.

Veteranbacken klar för ytterligare en säsong i Blue Hammers

Trotjänaren: "Suget har väl vuxit fram mer och mer".

Så blir torsdagens väder

Prognos från SMHI.

Så slutade onsdagens matcher

Kungsör och Kolsva vann – KFF kryssade.

Viktig seger för Kolsva: "Jävligt jobbig match"

Hemmalaget straffade IFK Västerås.

Livsfarlig journalistik

Att man kan bli så glad när en äldrevårdschef berättar i TV att hon bjudit de boende på chips. Och att man kan bli så ledsen över kollegor, journalister som bara förmedlar det...

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.