Köping21°Molnigt

Magazin24

Jan Kallberg: Karriärvalens tid

Jan Kallberg om vad dagens ungdomar bör tänka på när de väljer karriär.

Krönika · 9 jun, 2019 kl. 16:33

Juni är skolavslutningarnas tid och en tid när många funderar över karriärsvägar och framtid. Antagningsbeskeden från högskolan kommer snart.

Högskolor går för högtryck med sluttentamen och presentationer av examensarbeten. Jag vill passa på och ifrågasätta lite etablerade ”sanningar” om utbildning, karriär och kombinationen av dessa. För det första, min erfarenhet är att betyg saknar betydelse om man inte kan förklara vad det innebär.

Betyg får aldrig någon anställd. Så bara för att man har bra betyg från en högskoleutbildning är man inte garanterad att få ett arbete. Det viktiga är att kunna förklara vad man lärt sig, hur det kan nyttjas av den kommande arbetsgivaren och sätta in det i ett sammanhang som gör att man behövs. Nu när det gått snart trettio år sedan jag tog min första högskolekurs kan jag titta i bakspegeln. Många som jag studerade med som hade perfekta betyg gjorde aldrig den karriären de trodde var utstakad – för de trodde att betygen skulle vara nog som biljett till yrkeslivet.

Betygen talar inte för dig. Det är du som anställs och det enda som är intressant är vad du kan göra och leverera. Det är i din makt att presentera det.

För det andra, samhället blir allt mer specialiserat så det gäller att tänka lite på var du har din nisch. Det saknar egentligen betydelse vad du gör så länge du är duktig på det du gör.

Min erfarenhet är att du kan inte bli riktigt duktig om du inte har passion för det du gör och när folk har passion så är man mer öppen för erfarenhet, lära sig mer och det startar en inre rörelse mot förbättring.

Bara för att andra tjänar stora pengar på finansmarknaden betyder det inte att någon med en ekonomexamen kommer att göra det samma – om drivkraften, passionen och energin saknas. Så egentligen är det en inre resa – vad har jag passion för. När du hittat det kommer resten naturligt.

För det tredje, studielånen är dyra. Ibland när man talar med studenter låter det som manna från himlen – men återbetalningen är rätt snabb och det sker med skattade pengar.

Min erfarenhet som universitetslärare är att de som har deltidsarbeten medan de studerar på högskola gör bättre ifrån sig än de som är heltidsstudenter. Varför? De som har ett deltidsjobb går upp på morgonen och tar ansvar. Med deltidsjobb kan du minimera studielånen.

För det fjärde, beakta teknikutvecklingen för den bestämmer hur arbetsmarknaden kommer att se ut om tio, tjugo år. I dag är alla arbeten som kan automatiseras eller där arbetsprocesser kan tas över av teknik osäkra. Det gör att vi kommer att se en drastisk förändring av de arbeten som traditionellt befolkats av de med högskoleexamen.

Varför säger jag det? För trettio år sedan hade Staten i Köping kontor för Skatteverket, Lantmäteriet, Kronofogden, Domstolsverket och Skogsvårdsstyrelsen. Det var säkert ett femtiotal statliga kontorsjobb med björkfanérskrivbord och analog telefon med nummerskiva.

De jobben är alla borta. Dessa jobb behövs inte längre. Mycket av vad dessa statliga jobb gjorde i Köping klarar färre att sköta på distans med datastöd.

Den enda statliga arbetsgivare som är kvar är Polisen – för det går inte att automatisera polisiärt arbete, det måste utföras manuellt till stor grad. Däremot har antagligen Köping idag lika många rörmokare som fanns 1986. Varför? Rörmokeri kan inte automatiseras. Det måste utföras. När du funderar över ett yrkesval – tänk efter hur tekniken kan påverka framtidens möjligheter.

Aldrig tidigare har det funnits så mycket val och möjligheter med karriärvägar, utbildningar och kurser för den som söker en framtid.

Lycka till med navigationen.Andra har också läst

Larm om trafikolycka på E18

Köping UPPDATERAD. Åter full framkomlighet på vägen.

Referat från tjejmetet 2019

Insänt Mälardalens Tävlingsfiskare stod som arrangör.

Nya grannar: Vecka 34

Nya grannar Här är några av de senaste lagfarterna i Västra Mälardalen.

Singelolycka på E18 utanför Köping

En singelolycka inträffade strax efter kl 15 på E18 strax före Ströavfarten i riktning mot Arboga.Det var en husbil som körde in i mitträcket mellan körfälten. Räddningstjänsten...

Försvagad orderingång för Volvo minskar antalet konsulter

Volvo i Köping – eller Volvo Group Trucks Operations, Powertrain Production, Köping som de mer korrekt heter – har meddelat att de kommer att tvingas dra ner på ett antal...

Vägarbete mellan Surahammar och Hallstahammar

Akut arbete med ledningar pågår på väg 668 från Elingbo till Sura Kyrka i riktning mot Hallstahammar. Ett körfält är avstängt och framkomligheten är begränsad. Uppdatering kl...

ICA återkallar vegetariska wraps – kan innehålla kött

Odeklarerat innehåll i ICA Wraps Falafel av rödbeta – kan både innehålla kyckling och orsaka födoämnesallergier.

Ödlor och armhävningar

Harry Holm skriver om kommunikation som ibland brister.

Inför anställningsstopp för administratörer

Debattartikel från Tomas Högström (M).

Så många i Västmanland studerade vidare

"Från 2015 har det varit en ökning av antalet nybörjare".

Skadade träd i Kungsör ska bort

Skogsavverkningen kommer att ske i olika etapper.

Seger för KHC i första träningsmatchen

Köping vände tidigt underläge till vinst.

Begränsad framkomlighet i centrala Köping

Beläggningsarbete påverkar trafiken.

Aleksa Solevic klar för ny svensk klubb

Den förre Stars-spelaren är nu presenterad av sitt nya lag.

Var realistisk om att påverka

Jan Kallberg skriver om samhällets avtagande intresse för konstruktiv debatt.

Åklagare vill häkta Köpingsbo misstänkt för mordförsök

Häktningsframställan har inkommit till Västmanlands tingsrätt.

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

KRÖNIKOR

Ödlor och armhävningar

Harry Holm skriver om kommunikation som ibland brister.

Var realistisk om att påverka

Jan Kallberg skriver om samhällets avtagande intresse för konstruktiv debatt.

Mål förändrar matcher, det är sedan gammalt

Armin Suljic skriver om KFF:s blandade resultat på slutet.

Vilket är ditt bäst-före-datum?

Susanne Linde skriver om att våga följa sina drömmar.

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.