Köping21°Klart

Magazin24

Köping mår bra

Henrik Hansson analyserar läget i kommunen.

Krönika · 3 maj, 2019 kl. 18:02

Efter genomgång av statistik, listor, tabeller, undersökningar samt ett långt samtal med kommunalråd Elizabeth Salomonsson kan jag konstatera följande – Köping mår bra.

Jag träffar ibland på bekanta eller personer jag känner ytligt som envist hävdar att Köping mår dåligt. Katastrofalt styre, kasst näringsliv, dåliga butiker, värdelös skola och omsorg och käpphästen ”otryggt”.

I deras uppfattningsvärld noterar jag att den sällan ställs i förhållande till någon annan stad, helst då av samma storlek och i ett större perspektiv. Den informationen besitter man helt enkelt inte. Däremot kan enskilda saker betonas som ”titta på Vellinge kommun, vilken fantastisk skola dom har” eller ”Solna kommun, där ska man driva företag” eller ”jag tänker flytta till Österåker, där är det låg kommunalskatt”. 

Får man dessutom tag i någon av alla rankinglistor får man vatten på sin kvarn. T.ex Fokus Bäst-Att-Bo-lista. Där ligger Köping på plats 110 för att inte tala om Hallstahammar 135, Arboga 143, Surahammar 239 och Kungsör på plats 247 (totalt 290).

De andra kommunerna vill jag återkomma till vid ett annat tillfälle.

Västmanland vilar på industriella traditioner och en ekonomi baserad på tung industri och järn. Här har det konstruerats ställverk och kättingar, sågats skog och svarvats växellådor. 

Men tiderna förändras snabbt, väldigt snabbt. Te.x så har 2/3 av alla företag i Kina privatiserats – på 20 år. Västmanland är som en oljetanker. När väl kursen är omlagd tar det lång tid innan man svängt. Med den förenklade bakgrundsbeskrivningen är plats 110 faktiskt bra, men bättre är att Köping är en stabil kommun, solid och välskött.

God ekonomi och på väg upp dessutom. Välskötta skolor och omsorg samt ett basketlag i högsta serien.

Men det stannar inte där. Man arbetar hårt med att nå bättre resultat inom näringslivet med goda samarbeten inom KAK, en styrgrupp (blandat politiker och näringsliv) med en tydlig agenda och flera andra organisationer (t.ex Västra Mälardalen i Samverkan) som lobbar för ett bättre näringslivsklimat i kommunen och hela KAK. 

Småföretagandet i Köping är stort. Nio av tio är så kallade mikroföretag och har färre än 10 anställda och hela 93,5 procent har färre än 50 anställda. Volvo betraktas som ett absolut toppföretag i världen där XC60 blev framröstad till världens bästa bil av motorjournalister över hela världen.

Det är bättre och betydligt mer kreativt att istället lägga fokus på frågor som – vad behöver vi arbeta på för att bli bättre och hur?

Endast beklagande är destruktivt.

Köping är inne på sista året i sin 7-årsplan (2013-2019) där målen är formulerade. Uppföljningen på den ska bli intressant att läsa men Elizabeth anser att mycket har uppfyllts. Dock finns det en hel del att jobba på. Enligt min uppfattning bör detta förbättras inom tre viktiga områden.

Skolan:

Svårt område men här gäller det att ge skolorna alla tänkbara resurser man kan. Snåla INTE. Gör inget halvdant. Go all in. Ge lärarna resurser. Det är av största vikt att våra elever klarar kraven och trivs i våra skolor. 30 % kan inte gå ur våra grundskolor utan att ha klarat kunskapskraven. Vi behöver ha massor av utbildad och kunnig arbetskraft framöver och då är det ju bra om kommunens skolor själva klarar av målen. 

Vård och omsorg:

Samma som ovan. Personal och åter personal. Det är ohållbart att en vårdare vårdar för många. Resultatet blir antingen dålig omsorg eller ingen alls. Personalen slutar.

Näringslivet:

Mer utbildad och kunnig arbetskraft (se ovan om skolan).

God och snabb service mot företagen.

Etableringshjälp.

Ha vägar, vatten, avlopp, IT (all logistik) med mera i tip-top.

Lyssna alltid av vad företagarna tycker. Speciellt småföretagen eftersom de är så många.

Näringslivet är motorn i allt och ska enligt min mening komma på plats ett. Här får folk jobb, skatt kommer in till kommunen. Det sätter staden på kartan (typ Hästens) och med ett gott samarbete mellan företagen och politikerna stärker det framtidstron bland kommunens invånare.

Handeln ingår som en del i näringslivet och här finns det utmaningar. Fler väljer näthandel och resultatet blir tomma butikslokaler och ett utarmat centrum. Problemet känns igen i flera städer.

Lösningen är inte enkel men måste delas upp. Kommunen gör centrum attraktivt, bra med p-platser och förhandlar med fastighetsägare eller a­nställer centrumledare som kan och har mandat att förhandla. Resten ligger på butiksägarna själva och här är ledorden ”hårt arbete”. Är man inte villig till det, är för bekväm och tycker allt är jobbigt ska man nog byta jobb. 

I hårt arbete ingår extremt god service, bra öppettider, unikt/annorlunda samt väl displayat utbud och en genomarbetad och god marknadsföringsplan. Det sistnämnda inte nog så viktigt för här låter allt fler sina pr-pengar hamna på ett googlekonto i USA och sen tror man att ens marknadsföring är klar. Någon har räknat ut att 90-95% av omsättningen i en regional butik kommer just från regionala resurser (boende i närområdet). 

Att markera och nå dessa är tricket.

Allt är föränderligt och allt går, precis som att det faktiskt kan fungera bra med ett samarbete mellan socialdemokrater och moderater, vilket de själva kanske inte trodde för 10 år sedan.

Därför tror jag det är viktigt att vi först ser att det vi har inte är så tokigt utan faktiskt ganska bra.

Nu gäller det att bli ännu bättre.Andra har också läst

Ytterligare en IFK-spelare klar för Lindlöven

Ishockey 22-åringen lämnar Arboga.

Två Stars-spelare till Framtidslandslaget

Basket Truppen till den nya satsningen framtidslandslaget i basket togs ut under helgen – två spelare från Köpingslaget finns med i truppen.

Kvinna kidnappad – lyckades fly i Hallstahammar

Hallstahammar En man i 20-årsåldern greps misstänkt för människorov alternativt olaga frihetsberövande.

Så slutade helgens fotbollsmatcher

Resultat från herrarnas division 5, 6, 7 och 8.

"Du borde skämmas!"

Susanne Linde skriver om gamla ungdomssynder.

Kultur­husets verksam­heter flyttar till­fälligt i höst

Ventilations- och värmesystem i byggnaden ska åtgärdas – arbetet beräknas pågå till årsskiftet.

Stor löparstafett kommer passera genom Köping

Nästan 2 500 löpare anmälda till stafetten Reebok Ragnar Lake Mälaren.

Dubbla trafikbrott i regionen under fredagskvällen

Trots flera förseelser blev ingen bötfälld.

Nya grannar: Vecka 24

Här är några av de senaste lagfarterna i Västra Mälardalen.

Emilia slåss mot Sverigeeliten

Förra året kom hon trea på USM och i år gör hon upp med landets bästa enduroförare i SM.

EU uppmärksammar Malmaskolans arbete

Rektorn: Vi blev uppringda för ett par månader sedan och de frågade oss om de kunde spela in en film i serien ”European toolkit for schools” hos oss.

Man misshandlade kvinna i Kungsör

En man i 40-årsåldern greps för grov kvinnofridskränkning.

Så slutade torsdagens fotbollsmatcher

Resultat från damernas division 2 och herrarnas division 5.

Debatt: "Region Västmanlands politiska ledning lämnar walk-over"

Debattartikel från Tomas Högström (M) och Malin Gabrielsson (KD).

Forwarden lämnar IFK Arboga

Anslöt under förra säsongen.

Väg i Arboga stängs tillfälligt av

Kommer vara stängd i över en månads tid.

Snart invigs Rosa Svenssons plats i Kungsör

En ceremoni är planerad strax innan midsommar.

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

KRÖNIKOR

"Du borde skämmas!"

Susanne Linde skriver om gamla ungdomssynder.

Något har hänt vårt kära fosterland

Harry Holm skriver om gula västar, Arbogas skolor och sovande barn.

Jan Kallberg: Karriärvalens tid

Jan Kallberg om vad dagens ungdomar bör tänka på när de väljer karriär.

Tråkigt vuxenliv och oansvariga raggarjävlar

Michaela Ericzén om dokumentären "Raggarjävlar" och unga vuxna som vägrar växa upp.

Mer läsning med aktiva och engagerade människor i Västra Mälardalen.
Besök Blogg24 här

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.