Köping16°Lätt molnighet

Magazin24

Köping mår bra

Henrik Hansson analyserar läget i kommunen.

Krönika · 3 maj, 2019 kl. 18:02

Efter genomgång av statistik, listor, tabeller, undersökningar samt ett långt samtal med kommunalråd Elizabeth Salomonsson kan jag konstatera följande – Köping mår bra.

Jag träffar ibland på bekanta eller personer jag känner ytligt som envist hävdar att Köping mår dåligt. Katastrofalt styre, kasst näringsliv, dåliga butiker, värdelös skola och omsorg och käpphästen ”otryggt”.

I deras uppfattningsvärld noterar jag att den sällan ställs i förhållande till någon annan stad, helst då av samma storlek och i ett större perspektiv. Den informationen besitter man helt enkelt inte. Däremot kan enskilda saker betonas som ”titta på Vellinge kommun, vilken fantastisk skola dom har” eller ”Solna kommun, där ska man driva företag” eller ”jag tänker flytta till Österåker, där är det låg kommunalskatt”. 

Får man dessutom tag i någon av alla rankinglistor får man vatten på sin kvarn. T.ex Fokus Bäst-Att-Bo-lista. Där ligger Köping på plats 110 för att inte tala om Hallstahammar 135, Arboga 143, Surahammar 239 och Kungsör på plats 247 (totalt 290).

De andra kommunerna vill jag återkomma till vid ett annat tillfälle.

Västmanland vilar på industriella traditioner och en ekonomi baserad på tung industri och järn. Här har det konstruerats ställverk och kättingar, sågats skog och svarvats växellådor. 

Men tiderna förändras snabbt, väldigt snabbt. Te.x så har 2/3 av alla företag i Kina privatiserats – på 20 år. Västmanland är som en oljetanker. När väl kursen är omlagd tar det lång tid innan man svängt. Med den förenklade bakgrundsbeskrivningen är plats 110 faktiskt bra, men bättre är att Köping är en stabil kommun, solid och välskött.

God ekonomi och på väg upp dessutom. Välskötta skolor och omsorg samt ett basketlag i högsta serien.

Men det stannar inte där. Man arbetar hårt med att nå bättre resultat inom näringslivet med goda samarbeten inom KAK, en styrgrupp (blandat politiker och näringsliv) med en tydlig agenda och flera andra organisationer (t.ex Västra Mälardalen i Samverkan) som lobbar för ett bättre näringslivsklimat i kommunen och hela KAK. 

Småföretagandet i Köping är stort. Nio av tio är så kallade mikroföretag och har färre än 10 anställda och hela 93,5 procent har färre än 50 anställda. Volvo betraktas som ett absolut toppföretag i världen där XC60 blev framröstad till världens bästa bil av motorjournalister över hela världen.

Det är bättre och betydligt mer kreativt att istället lägga fokus på frågor som – vad behöver vi arbeta på för att bli bättre och hur?

Endast beklagande är destruktivt.

Köping är inne på sista året i sin 7-årsplan (2013-2019) där målen är formulerade. Uppföljningen på den ska bli intressant att läsa men Elizabeth anser att mycket har uppfyllts. Dock finns det en hel del att jobba på. Enligt min uppfattning bör detta förbättras inom tre viktiga områden.

Skolan:

Svårt område men här gäller det att ge skolorna alla tänkbara resurser man kan. Snåla INTE. Gör inget halvdant. Go all in. Ge lärarna resurser. Det är av största vikt att våra elever klarar kraven och trivs i våra skolor. 30 % kan inte gå ur våra grundskolor utan att ha klarat kunskapskraven. Vi behöver ha massor av utbildad och kunnig arbetskraft framöver och då är det ju bra om kommunens skolor själva klarar av målen. 

Vård och omsorg:

Samma som ovan. Personal och åter personal. Det är ohållbart att en vårdare vårdar för många. Resultatet blir antingen dålig omsorg eller ingen alls. Personalen slutar.

Näringslivet:

Mer utbildad och kunnig arbetskraft (se ovan om skolan).

God och snabb service mot företagen.

Etableringshjälp.

Ha vägar, vatten, avlopp, IT (all logistik) med mera i tip-top.

Lyssna alltid av vad företagarna tycker. Speciellt småföretagen eftersom de är så många.

Näringslivet är motorn i allt och ska enligt min mening komma på plats ett. Här får folk jobb, skatt kommer in till kommunen. Det sätter staden på kartan (typ Hästens) och med ett gott samarbete mellan företagen och politikerna stärker det framtidstron bland kommunens invånare.

Handeln ingår som en del i näringslivet och här finns det utmaningar. Fler väljer näthandel och resultatet blir tomma butikslokaler och ett utarmat centrum. Problemet känns igen i flera städer.

Lösningen är inte enkel men måste delas upp. Kommunen gör centrum attraktivt, bra med p-platser och förhandlar med fastighetsägare eller a­nställer centrumledare som kan och har mandat att förhandla. Resten ligger på butiksägarna själva och här är ledorden ”hårt arbete”. Är man inte villig till det, är för bekväm och tycker allt är jobbigt ska man nog byta jobb. 

I hårt arbete ingår extremt god service, bra öppettider, unikt/annorlunda samt väl displayat utbud och en genomarbetad och god marknadsföringsplan. Det sistnämnda inte nog så viktigt för här låter allt fler sina pr-pengar hamna på ett googlekonto i USA och sen tror man att ens marknadsföring är klar. Någon har räknat ut att 90-95% av omsättningen i en regional butik kommer just från regionala resurser (boende i närområdet). 

Att markera och nå dessa är tricket.

Allt är föränderligt och allt går, precis som att det faktiskt kan fungera bra med ett samarbete mellan socialdemokrater och moderater, vilket de själva kanske inte trodde för 10 år sedan.

Därför tror jag det är viktigt att vi först ser att det vi har inte är så tokigt utan faktiskt ganska bra.

Nu gäller det att bli ännu bättre.Andra har också läst

SPF Seniorerna Aktiv på Skörde- och ölresa till Storå

Insänt Nu har höstterminen startat för oss seniorer.

Man hotade tre tonårskillar

Förutom hoten ska mannen även varit hårdhänt mot killarna, vilket rubriceras som misshandel.

Så slutade söndagens fotbollsmatcher

Blandade resultat för de lokala lagen.

Gata i Köping stängs av för genomfart

Arbetet påbörjas på måndag.

Belysning ska sättas upp – gata stängs av periodvis

Det kommer finnas skyltar med omledning.

Störningar när park i Köping byggs om

Stora maskiner kommer röra sig i området.

Martin Jakobsson imponerade på hemmaplan

Talangen visade storform under Kolsvarundan när han kom åtta totalt i SM-klassen Trimmat 2WD och blev näst bästa junior.

Skadade träd ska bort i Arboga

"Vi ber om överseende med eventuella störningar under tiden som arbetena pågår".

Patrik Flodin och Göran Bergsten vann Kolsvarundan

Segraren: "Det har varit en grymt bra helg".

Så slutade lördagens fotbollsmatcher

Blandade resultat för de lokala lagen.

Bottennapp för Kungsör: "Man blir frustrerad"

Svagt KBK föll mot nästjumbon: "Det var dåligt idag, väldigt dåligt alltså".

Forsby störde serieledaren på bortaplan

Tränaren hyllar lagets insats trots förlusten: "Bästa insatsen i år".

Debattsvar till "S: De kriminella gängen ska knäckas"

Skribenten: "Superbra att ni tar upp ämnet, men ni behöver hjälp från folk på ”golvet” för att förstå vad som behövs för att få till en förändring".

Återvändaren klar för Sura – lämnar IFK Arboga

Backen är tillbaka i Blue Hammers.

Talangen klar för VM: "Högintressant forward"

Den offensiva spetsen lämnar IFK Arboga.

Ännu en spelare förlänger med VM

Sportchefen: "Hon har erfarenheter från SSL och jag tror att det kommer bli riktigt spännande att följa henne kommande säsong".

Stars första träningsmatch ställs in

Motståndartränaren lämnar sitt uppdrag – söndagens match blir inte av.

Dricksvattnet i Arboga och Valskog är godkänt

På fredagskvällen kom beskedet att det kommunala dricksvattnet i Arboga kommun och Valskog i Kungsörs kommun är drickbart.

Nya grannar: Vecka 33

Här är några av de senaste lagfarterna i Västra Mälardalen.

Arbogabo döms till fängelse för stöld och narkotikabrott

Domen meddelades i Västmanlands tingsrätt.

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

KRÖNIKOR

Vilket är ditt bäst-före-datum?

Susanne Linde skriver om att våga följa sina drömmar.

En annorlunda början ger ett annorlunda slut

Jimmy Bladh skriver om en period då man kan börja om.

Ett topplag ser till att svara med en seger

KFF-tränaren Armin Suljic skriver om läget i laget inför höstens toppstrid.

Magazin24 tar ny form

Henrik Hansson skriver om tidningens kommande design-förändring.

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.