Köping20°Molnigt

Magazin24

Man och kvinna ur huse!

Jimmy Bladh skriver om Köpingsfesten förr och nu.

Krönika · 30 maj, 2019 kl. 11:31

En exposé över en festival som byter namn oftare än koncept. Frågan är om de behövs, eller om vi skulle kunna få ut folket på ren inställning?

Mitt tidigaste minne av Grisfesten är från typ 1994. Det var minst 30 grader varmt och fullt av folk var man än gick. Ivan Zamorano-liknande människor med sydamerikansk påbrå spelade panflöjt och man kunde köpa hockeybilder styckvis. Det luktade brända mandlar och stekt asfalt, stånden duggade tätt och det såldes levande hönor.

Minnet kan vara bedrägligt, men jag gick Stora Gatan ner med ena handen i mormors hand, den andra handen i morfars. Mormor Gudrun: oerhört snäll och varm människa som lämnade oss för tidigt. Morfar Göte: en fängslande, målande berättare med hög arbetsmoral som fick vara med desto längre.

Då vi passerar bron vid nuvarande Bishops Arms hoppar en ”fullgubbe” från räcket ner i ån till sina kamraters stora support, jag minns att jag inte kunde bestämma mig för att undra mest över varför han badade mitt i stan eller med kläderna på. 

Mina morföräldrar var nykterister, de träffades när en ung mormor gåendes hem från kyrklig aktivitet sprang in i elva år äldre morfar påväg hem från folkparken i början av 50-talet. 

Gudrun hade valt Gud före festen, morfar valde Gudrun före festen och på den vägen var det. 

”Fullgubben” var nödvändigtvis inte gubbe, men han var full. ”Dom är inte farliga”, minns jag att mormor sa om det högljudda gänget till hejarklack.

Namnet Grisfesten och de grisar som grillades försvann, istället fick man krokodil på torget enligt farsan. Hans jobbarkompis hade nämligen ådragit sig ett magsår efter just en måltid krokodil, om magsåret fanns där före krokodilen låter jag vara osagt. 

Men förmodligen.

I högstadiet började vi åka runt och leta fotbollströjor bland stånden. Rydell köpte Alan Shearer, Norman köpte Allbäck i Aston Villa och jag Filippo Inzaghi. På kvällarna spelade vi inlinehockey på Travgatan tills vi blev osams eller tills det inte gick att se bollen längre. 

När vi blev äldre fick planen strålkastare, och vi kunde till grannarnas stora förtret hålla på ännu senare.

När vi fick åldern inne började de lokala vattenhålen frekventeras under Köpingsyran (som det nog då hette). 

Flyttade därefter och studerade, och släpade under några år med mig kurskamraterna hem till Bishops, Hantverkaren och öltältet där de som utomstående kunde konstaterade det vackra i att alla umgicks så ledigt över generationsgränserna.

I fredags var min första Köpingsfest (som det numera heter) sedan hemflytten. Då hela helgen bestod av åtaganden och dagen efter vid 31 års ålder är en hel annan femma än 25 fanns egentligen inget utrymme att rulla hatt. 

Men trevligt sällskap kan ju se till att de skönaste planer, om de så är uppgjorde av möss eller människor, går om intet. En snabb fördrink hos chefredaktören följdes av jungfrubesök på Basilico. 

Nu är detta inte krogkommissionen men ifall så varit hade utlåtandet lytt något i stil med ”ambitiöst med såväl god stämning som pasta väl värt ett återbesök, men har krögaren koll på sin Fellini?”.

Kvällen avslutades på proppfull pub bland glädje och gamman, alla verkade ha kul. Klick Jagger varvade ner efter att fått torget att skina med det briljanta påfundet Start Me Up som extranummer. Köpingsborna bjuder verkligen till ibland, sådan här uppslutning borde vi kunna ha oftare. 

Behövs ett namn som ingen minns några år senare? Behövs ett koncept? Jag äter gärna grillad gris på torget, och trots en magsårskompatibel arbetsbelastning under våren smakar jag gärna krokodil. Men jag är inte säker på att det behövs en dedikerad helg för ändamålet, satsa istället på att höja helheten och kontinuiteten. 

”Vi går ut oftare”, vad sägs om denna kommunslogan?

Dagen efter var jag inte lika övertygad: tankar dagen efter är oftast mer rationella än kvällen innan. Det tyckte nog även han som badade i ån 1994 med kläderna på.Andra har också läst

Larm om trafikolycka på E18

Köping UPPDATERAD. Åter full framkomlighet på vägen.

Referat från tjejmetet 2019

Insänt Mälardalens Tävlingsfiskare stod som arrangör.

Nya grannar: Vecka 34

Nya grannar Här är några av de senaste lagfarterna i Västra Mälardalen.

Singelolycka på E18 utanför Köping

En singelolycka inträffade strax efter kl 15 på E18 strax före Ströavfarten i riktning mot Arboga.Det var en husbil som körde in i mitträcket mellan körfälten. Räddningstjänsten...

Försvagad orderingång för Volvo minskar antalet konsulter

Volvo i Köping – eller Volvo Group Trucks Operations, Powertrain Production, Köping som de mer korrekt heter – har meddelat att de kommer att tvingas dra ner på ett antal...

Vägarbete mellan Surahammar och Hallstahammar

Akut arbete med ledningar pågår på väg 668 från Elingbo till Sura Kyrka i riktning mot Hallstahammar. Ett körfält är avstängt och framkomligheten är begränsad. Uppdatering kl...

ICA återkallar vegetariska wraps – kan innehålla kött

Odeklarerat innehåll i ICA Wraps Falafel av rödbeta – kan både innehålla kyckling och orsaka födoämnesallergier.

Ödlor och armhävningar

Harry Holm skriver om kommunikation som ibland brister.

Inför anställningsstopp för administratörer

Debattartikel från Tomas Högström (M).

Så många i Västmanland studerade vidare

"Från 2015 har det varit en ökning av antalet nybörjare".

Skadade träd i Kungsör ska bort

Skogsavverkningen kommer att ske i olika etapper.

Seger för KHC i första träningsmatchen

Köping vände tidigt underläge till vinst.

Begränsad framkomlighet i centrala Köping

Beläggningsarbete påverkar trafiken.

Aleksa Solevic klar för ny svensk klubb

Den förre Stars-spelaren är nu presenterad av sitt nya lag.

Var realistisk om att påverka

Jan Kallberg skriver om samhällets avtagande intresse för konstruktiv debatt.

Åklagare vill häkta Köpingsbo misstänkt för mordförsök

Häktningsframställan har inkommit till Västmanlands tingsrätt.

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

KRÖNIKOR

Ödlor och armhävningar

Harry Holm skriver om kommunikation som ibland brister.

Var realistisk om att påverka

Jan Kallberg skriver om samhällets avtagande intresse för konstruktiv debatt.

Mål förändrar matcher, det är sedan gammalt

Armin Suljic skriver om KFF:s blandade resultat på slutet.

Vilket är ditt bäst-före-datum?

Susanne Linde skriver om att våga följa sina drömmar.

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.