Jag vill egentligen inte vara tjatig. Men nu gäller det livet. Så jag upprepar ordet Försiktighetsprincipen. Och det innebär att bära mask i de flesta former av folksamlingar.
Förr talade vi mest om vädret när vi träffades. Nu handlar det om Coronan. Och åsikterna går isär.
I min krönika i mars i år skrev jag ”när expertråden haglar samtidigt som vetenskapen är osäker – då är det dags för Försiktighetsprincipen”.
Nu när antalet smittade och sjuka nu ökar igen i Sverige återkommer jag i ärendet: Fortsätt vara lika försiktig! För de "lättade restriktionerna" innebär ingen större skillnad för oss äldre.
Många hörde inte vad Anders Tegnell sa om 70-plussarna när lättnaderna presenterades. TT och rikstidningarna – hade missat budskapet från Tegnell när han i TV svarade på en fråga från Göteborgs-Posten, om hur de äldre nu ska uppträda.
– Man ska undvika att vara i kontakt med några som man inte har kontakt med dagligen, sa vår statsepidemiolog.
Bra råd, tänker jag. Många blir visserligen väldigt nedstämda av isoleringen. Men, som någon uttryckte det: Hellre deprimerad än död i covid-19.
Så det här med masker. Redan innan de ”lättade restriktionerna” kom igång redovisades stora ökningar av smittade och sjuka i våra tre största städer.
Lägg ihop 2 och 2! När jag hör att det är trångt i kollektivtrafiken (tunnelbana och buss). Och att det är starkt ökad smittspridning i våra tre största städer (där man har de flesta som åker kollektivt). Hur mycket skulle då inte smittspridningen minska om alla hade munskydd?
Mycket tror jag. Varför inte ett försök: Munskydd ute på stan på alla i våra tre största städer.
När jag tagit upp den tanken har jag fått mothugg. En släkting till mig som är sjuksköterska: ”De skulle skydda, helt säkert om man vet hur man använder munskydden och hur man tar av och på dessa.
”Även om man inte hanterar munskydden på 100% rätt sätt så tror jag att dom skyddar mer än om man är utan”, svarade jag.
En annan – också släkting men något mer avlägsen – invände:
”Det verkar inte som att smittspridningen är mindre där det är tvång på munskydd, snarare tvärtom.”
Mitt svar: ”Att det är större chans att slippa smittan med munskydd än om man är utan, säger sig självt.”
Nästa replik från min vän blev då: ”Du tror inte man vaggas in i en falsk trygghet med munskydd också?”
Och jag svarade: ”Cyklar man mer oförsiktigt med cykelhjälm?”
Repliken blev: ”Jag förstår hur du menar. Däremot är det väl inte lika självklart huruvida vi blir mer eller mindre smittade med eller utan munskydd. Hade det funnits vetenskapliga bevis för det så är jag säker på att Tellus samtliga invånare hade använt dom.”
Men det finns vetenskapliga skäl till att använda munskydd.
T.ex: Dr Monica Gandhi, professor och doktor i infektionssjukdomar vid the University of California i San Francisco.
Tillsammans med sin arbetskamrat Dr George Rutherford publicerade hon i höst en text om munskydd (i New England Journal of Medicine). De båda har kommit fram till att ju mindre dos man blir smittad av, desto lindringar sjuk blir man.
Och inte bara det. Genom att bära mask får man i sig mindre dos och kan slippa bli sjuk men ändå sätta igång kroppens immunförsvar.
Det förklarar enligt Dr Gandhi varför vissa människor aldrig utvecklar symptom på Covid-19 men fortfarande har antikroppar mot viruset.
Och så upprepar Dr Monica Gandhi något som stämmer med vad det sunda förnuftet länge sagt mig vara en bra metod mot Coronan: ”Behåll fysiskt avstånd från dem som inte finns i ditt hushåll, välj utomhus framför inomhus, ha god handhygien och – snälla – maskera dig!”
Fotnot: Krönikan skrevs den 1 november.