Köping11°Molnigt

Magazin24

Och den ljusnande framtid är er

Jimmy Bladh skriver om yrkesdrömmar, frilansuppdrag och Churchill.

Krönika · 29 jun, 2020 kl. 18:00

Utöver att Winston Churchill har en mer eller mindre del i att detta inte skrivs på tyska idag var den före detta brittiske premiärministern och levnadskonnässören en retoriker av rang, en riktig citatmaskin..

En parafrasering låter något i stil med ”visa mig en person som älskar sitt arbete så ser du en som aldrig behöver jobba en dag i sitt liv”. Själv styrde jag av ett par olika anledningar kosan tillbaka till den högstadieskola jag själv gick på, och nu har jag precis avslutat mitt tredje läsår.

Trots att världskartan knappt har förändrats sedan jag sprang runt i korridorerna på samma skola har världen förändrats, och den skola som en gång lärde mig om mångfald och tolerans gör fortfarande samma fantastiska arbete med nästa generation.

Vägen tillbaka till brottsplatsen var inte spikrak, och de lärare som själv hade nöjet att ha mig som elev på antingen högstadiet eller för all del gymnasiet hade nog inte förväntat sig att jag skulle återvända till skolans värld när jag väl lämnat. De som kommer ihåg minns nog en hårfager slöhög med ett bra kom-ihåg som fann nöjet i att konversera med bänkgrannen. Ansträngningar vid läxor och att plugga inför proven var inte de största, jag tog mig igenom skolgången med hyfsad närvaro på lektionerna när det avhandlades något intressant och inte alltid med den största av marginal.

Tidigt i livet föddes drömmen om sportjournalistiken: att kommentera stora idrottstävlingar, programleda studiosnack inför viktiga matcher och under mästerskap. Refererade själv när jag spelade landbandy i carporten eller tennis mot garagedörren, sammanställde resultat i kollegieblock och skrev listor på favoritspelare och favoritlag.

Morsan tyckte att min nyfikenhet utgjorde en fin grundförutsättning som reporter, och efter gymnasiet fick jag chansen att verkligen prova på. Frilans för lokaltidningen som 2008 befann sig i ett annat läge än lokaltidningen 2020: den utkom varje vardag från en redaktion som omfattade flertalet våningar med till synes stora resurser.

Insikten kom efter något år i frilans-tillvaron att här skulle det behövas hundår och det skulle med säkerhet bli många. Konkurrensen för att ta sig till de eftertraktade uppdragen i huvudstaden i kombination med branschens framtidsprognos fick mig att revidera, det var dags att överge drömmen. Trots att jag kanske inte var den som tog skolan på största allvar eller älskade varje lektion hade jag alltid trivts i fenomenet skolan, med ambitionerna och de sociala bitarna.

Det slog mig även att jag haft förmånen att blivit (och försökt blivit) inspirerad av duktiga lärare så pass mycket att jag bestämde mig för att läraryrket skulle bli min framtid.

På universitetet fick jag steppa upp en smula rent studiemässigt, man klarade sig inte genom att bara sitta av tiden, och nu sitter jag här och har tre år efter avslutade studier inte jobbat en dag enligt Churchills sätt att se på saken.

Den dagen jag i skrift får till utläggningen om förstahandsintryck närmar jag mig författardrömmen, fram tills dess får jag nöja med att krasst konstatera att det är någonting speciellt med första gången man upplever vissa saker, det har liksom en tendens att inte bli riktigt detsamma därefter.

Inte nödvändigtvis sämre, inte nödvändigtvis bättre heller. Men annorlunda.

Vid skolavslutningen för två veckor sedan släpptes ett femtiotal niondeklassare som jag haft förmånen att undervisa och lära känna i dessa tre år, mina första avgångselever som jag sett utvecklats både i ämnena och som personer i stort sätt varje dag sedan hösten 2017.

Det var känslosamma sista dagar med ungdomarna. Vemod av post-produktionsblueskaraktär: det hårda arbetet vi lagt ner gick till slut i mål, de jargonger vi tillsammans arbetat fram som plötsligt inte längre kommer vara en del av vardagslunken.

Stolthet över vad vi lyckats åstadkomma tillsammans, över hur elever och personal tack vare mycket hjärta och tydligt ledarskap fixade den sista terminen som inte liknade någon annan. Stolthet över att se elevernas stolthet över vad de har presterat och med vilken svansföring de nu lämnar den skola de vuxit ur. Stolthet över vilka människor vi skickar vidare ut i livet.

Nu väntar semester innan det återigen är dags att åter börja jobba på det jobb som Winston Churchill skulle mena att jag egentligen inte jobbar på.

Glad sommar!


Det här är en krönika. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.Andra har också läst

Så slutade söndagens fotbollsmatcher

Fotboll Resultat från den lokala fotbollen.

"Satsa på mer matproduktion i Västmanland"

Debatt Coronapandemin lyfter frågan om Sveriges livsmedelsförsörjning. Regeringen bör satsa på en långsiktigt stabil matproduktion i hela landet, skriver Anna-Karin Karlsson,...

Nytt datum för omröstningen om Medåkers skola ska spikas

Medåker Rådgivande folkomröstning kan hållas i början av nästa år.

Drogpåverkad person stoppade tågtrafiken

Köping Gick på järnvägsspåret under natten.

Surahammars kommun vädjar till vårdnadshavare efter eldningar

Flera incidenter på skolor den senaste tiden.

Så slutade lördagens fotbollsmatcher

Resultat från den lokala fotbollen.

Bil brann vid småbåtshamnen

Larmet inkom vid 17-tiden.

"Stärk kvinnors ekonomiska frihet"

Centerkvinnorna vill se politik för ekonomisk jämställdhet.

48 nya coronafall i länet senaste veckan

Femte veckan i rad utan dödsfall.

Kungsör samlar kortfattad feedback om kommunen

Vill lyfta fram det som utmärker Kungsör.

Debatt: Stöd det lokala föreningslivet på rätt sätt

Signaturen "Ping Pong" kritisk till att Köpings kommun sponsrar proffsverksamhet.

Skymning över Arboga tillbaka för femte året

Coronaanpassad teatervandring genom Arbogas mörkare historia.

Harrys förbereder för nyöppning efter vattenläckan

En vattenläcka tvingade Harrys att pausa verksamheten i cirka sju månader.

Mindre trängsel än befarat på VL-bussarna

Inför skolstarten för drygt en månad sedan var många oroliga för trängsel på bussarna i länet med anledning av coronaviruset.

Man stal från återvinningen

Misstänks för två fall av stöld.

Brand i industribyggnad – väg spärrades av under släckningsarbetet

På torsdagskvällen inkom det ett larm om en brand i en industribyggnad i sydöstra Köping.

Fyra cyklar stals på två dagar i Köping

Hände på olika platser i staden.

Inbrott på Scheeleskolan – pekdatorer stals

Vittne pekade ut misstänkt gärningsman, som kom undan.

Förskolekockar i Köping prisas av White Guide Junior

Tog hem priset "Årets förskolekock 2020": "I år var det vårt år vilket vi såklart är överlyckliga över".

Flera brott upptäcktes vid polisens trafikinsats i Västra Mälardalen

Fortkörare, misstänkta drograttfyllor och flera omhändertagna körkort blev resultatet efter insatsen.

Misstänkt anlagd brand i Kolbäck

Startade i fasaden på hus som ska rivas.

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

Mälaren, en vik i Östersjön (nästan i alla fall)

Carl Olov Persson skriver om kryssningar, Kungsör och klimatsmarta lösningar.

Fler på Nysan 2020

Harry Holm skriver om sommarstugor, gammal schlager och utedass.

Kultur och natur som kur

Rebecka Marklund skriver om populism, skogsskydd och välmående.

Sunt förnuft i vården

Harry Holm skriver om rotfyllning, saltbrist och den svenska vårdapparaten.

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.