Köping22°Mulet

Magazin24

På med foliehattarna – nu ska vi konspirera

David Eriksson skriver om konspirationsteorier och vikten av källkritik.

Krönika · 23 mar, 2019 kl. 13:00

För några veckor sedan publicerade Magazin24 flertalet artiklar med nya uppgifter kring Palmemordet. Det ledde mina tankar in på något som ofta associeras med politikermord: Konspirationsteorier.

En konspirationsteori (av latinets conspirare som betyder ”andas tillsammans”) är en hypotes eller teori om en komplott, sammansvärjning eller konspiration. Ofta används termen i nedsättande bemärkelse men kan även syfta på sakliga hypoteser kring faktiska sammansvärjningar. Där har ni definitionen av en konspirationsteori.

Det nyss nämnda Palmemordet är ett fall som kantats av konspirationsteorier. Teorier som nu tagit sig till vår region, men överlag här i Sverige har vi ganska få. För att verkligen dyka djupare på detta ämne behöver vi ta oss över Atlanten till landet som gett oss glödlampan, Hollywood och givetvis Donald Trump – nämligen USA.

En snabb googling senare... 

Ett axplock av exempel är att den egna regeringen var inblandade i 11 septemberattackerna, att CIA eller FBI låg bakom mordet på presidenten John F. Kennedy, att vaccinering av ditt barn orsakar autism, att hemliga sällskap (typ Illuminati) styr världen, att jorden är platt och givetvis att månlandningen var en bluff som spelades in vid en filmstudio i Hollywood.

En snabb googling på någon av dessa ämnen och du kan spendera en hel eftermiddag med att läsa både väl genomarbetade, om än osannolika, teorier samt ett par där man verkligen funderar över den personens sinnestillstånd och välmående.

Det som ändå gör konspirationsteorier så intressanta enligt mig är att väldigt många faktiskt tror på dessa och i vissa fall kan jag faktiskt förstå dem.

Ett sådant fall gäller 11 septemberattackerna och involverar en tredelad dokumentärfilm kallad ”Zeitgeist”.

I del två presenterar regissören Peter Joseph tesen att staten i USA ligger bakom attackerna. Filmen ställer frågan om al-Qaida verkligen är en ”terroristorganisation” eller i vart fall inte hade något avgörande att göra med attackerna. Istället hävdar upphovsmannen till filmen att det finns spår till underrättelsetjänster i Pakistan och USA.

Filmen ställer vidare frågan vad som hände med flygplanet som kolliderade med Pentagon, med påståendet att det inte skulle ha varit något flygplan inblandat alls. Filmen fortsätter genom att ifrågasätta alla aspekter av World Trade Centers kollaps efter att två flygplan kolliderat med dem.

Dokumentären är skickligt gjord med flera vittnen och experter som uttalar sig. En hel del dramatiska bilder, musik och snabba klippningar förstärker dessutom tittarupplevelsen. Slötittar du på filmen är det lätt att tänka ”detta kan ju faktiskt stämma” och utan närmare eftertanke är det lätt att de tankarna etsar sig fast i minnet.

Sprids enkelt över internet

Det är dock inte bara i USA som vissa teorier fått fäste. Den 28 februari 2018 publicerade tidningen Metro en artikel med rubriken ”Här är konspirationsteorierna som flest svenskar tror på”.

De hänvisar till en undersökning av opinionsföretaget Yougov där 50 procent av de 1 521 tillfrågade svenskarna tror att det finns hemliga, icke-statliga, sällskap som är så mäktiga att de kan kontrollera den politiska utvecklingen i olika länder.

I artikeln har tidningen intervjuat Erik Åsard, professor i Nordamerikastudier. Han har skrivit flera böcker om konspirationsteorier och svarar så här på frågan om varför vi tror på dem:

”En förklaring är att de ersätter mer rationella förklaringar som man av någon anledning inte vill tro på. När man tar del av nyheter om en stor händelse har man boxar i hjärnan som man för in den informationen i. Oftast har man en förutbestämd uppfattning och den information som kommer ska passa den information man redan har”.

Erik Åsard går även in på att konspirationsteorier är lika gamla som människan själv och menar att de nödvändigtvis inte blivit fler, men att internet har gjort det lättare att sprida.

Vikten av källkritik

Det leder mig osökt in på något som är väldigt viktigt i min yrkesroll, nämligen källkritik.

Jag har skrivit om det tidigare, men med tanke på vilket ämne jag valt att ta upp här så vill jag återigen påminna om vikten av källkritik.

Vare sig du surfar in på en nyhetssida, kollar in ”alternativa fakta”, tittar på ett Youtube-klipp eller googlar på konspirationsteorier så är det viktigt att ställa sig frågan om det du läser verkligen stämmer.

Så sent som i höstens val här i Sverige cirkulerade falska påståenden och extremt vinklade texter runt i framför allt sociala medier. De delades flitigt i olika grupper eller helt öppet på vanliga Svenssons privata konton.

Till synes utan eftertanke.

Det krävs inte många klick för att föra information vidare, både det som är sant och det som är rena lögner, men jag uppmuntrar alla där ute att åtminstone ge det lite eftertanke innan ni trycker på fältet där det står ”Dela”.

Eller så kan ni ta på er foliehattarna, bara interagera med de som har exakt samma åsikt och sen ge er ut för att hitta Illuminatis huvudkontor.

För det finns väl ett sånt? Eller?Andra har också läst

Tuff bana för Arbogadamer

Insänt Arboga golfklubbs representationslag för damer deltog 19-20 juli på SM klubblag division 2 på Albatross golfklubb i Göteborg.

Bil totalförstörd efter olycka på E18

Hallstahammar Föraren tappade kontrollen och körde in i mitträcket.

Höghastighetsbanor bara ett prestigeprojekt

"Höghastighetstågen kommer även att bli ett hårt slag mot Västmanland".

Arbogas nyckelspelare klar för VM IB

Sportchefen: "Hon besitter stor rutin vilket gör att hon kommer vara väldigt viktig för oss".

Ny back klar för Surahammar

23-åring hämtas in från division 2.

Stars värvar amerikansk guard: "Kan bidra på många sätt"

Köpingsklubben har gjort klart med sitt andra nyförvärv.

Debatt: "Vilket Arboga vill vi ha?"

Andreas Silversten (S) om Arbogas framtid.

Inbrott i skola – en man greps

Brottet inträffade tidigt på måndagsmorgonen.

Backen lämnar IFK Arboga

24-åringen har skrivit på för division 1-klubben.

Bilist stoppades – misstänks för drograttfylleri

Föraren visade tecken på narkotikapåverkan.

Här är det husvagnstätast i länet

Kolla in statistiken för din kommun.

Bilbrand på E20 vid Malmberga

En personbil brann upp på E20 vid Malmberga under söndagseftermiddagen.

Segelbåt på grund inatt

En segelbåt fick inatt bärgas efter att ha gått på grund mellan Köping och Kungsör.

Resultat tisdagsmete i Köping

I risk för regn genomförde Mälardalens Tävlingsfiskare sitt tisdagsmete vid museet i Köping den 16 juli. RESULTAT Damer: 1. Tant Gunilla Öberg 959 gr (Vinnare av gissa vikten...

Nya grannar: Vecka 29

Här är några av de senaste lagfarterna i Västra Mälardalen.

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

KRÖNIKOR

Jan Kallberg: Vad andra tycker

Jan Kallberg om eftertänksamhet och sociala relationer.

Tron på vilja som verktyg

Jan Kallberg skriver om ett politiskt klimat fylld av floskler.

Skatta dig lycklig – skaffa en vän som Filip

Jimmy Bladh skriver om studentlivet och vänskap.

Mer läsning med aktiva och engagerade människor i Västra Mälardalen.
Besök Blogg24 här

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.