Köping13°Klart

Magazin24

På med foliehattarna – nu ska vi konspirera

David Eriksson skriver om konspirationsteorier och vikten av källkritik.

Krönika · 23 mar, 2019 kl. 13:00

För några veckor sedan publicerade Magazin24 flertalet artiklar med nya uppgifter kring Palmemordet. Det ledde mina tankar in på något som ofta associeras med politikermord: Konspirationsteorier.

En konspirationsteori (av latinets conspirare som betyder ”andas tillsammans”) är en hypotes eller teori om en komplott, sammansvärjning eller konspiration. Ofta används termen i nedsättande bemärkelse men kan även syfta på sakliga hypoteser kring faktiska sammansvärjningar. Där har ni definitionen av en konspirationsteori.

Det nyss nämnda Palmemordet är ett fall som kantats av konspirationsteorier. Teorier som nu tagit sig till vår region, men överlag här i Sverige har vi ganska få. För att verkligen dyka djupare på detta ämne behöver vi ta oss över Atlanten till landet som gett oss glödlampan, Hollywood och givetvis Donald Trump – nämligen USA.

En snabb googling senare... 

Ett axplock av exempel är att den egna regeringen var inblandade i 11 septemberattackerna, att CIA eller FBI låg bakom mordet på presidenten John F. Kennedy, att vaccinering av ditt barn orsakar autism, att hemliga sällskap (typ Illuminati) styr världen, att jorden är platt och givetvis att månlandningen var en bluff som spelades in vid en filmstudio i Hollywood.

En snabb googling på någon av dessa ämnen och du kan spendera en hel eftermiddag med att läsa både väl genomarbetade, om än osannolika, teorier samt ett par där man verkligen funderar över den personens sinnestillstånd och välmående.

Det som ändå gör konspirationsteorier så intressanta enligt mig är att väldigt många faktiskt tror på dessa och i vissa fall kan jag faktiskt förstå dem.

Ett sådant fall gäller 11 septemberattackerna och involverar en tredelad dokumentärfilm kallad ”Zeitgeist”.

I del två presenterar regissören Peter Joseph tesen att staten i USA ligger bakom attackerna. Filmen ställer frågan om al-Qaida verkligen är en ”terroristorganisation” eller i vart fall inte hade något avgörande att göra med attackerna. Istället hävdar upphovsmannen till filmen att det finns spår till underrättelsetjänster i Pakistan och USA.

Filmen ställer vidare frågan vad som hände med flygplanet som kolliderade med Pentagon, med påståendet att det inte skulle ha varit något flygplan inblandat alls. Filmen fortsätter genom att ifrågasätta alla aspekter av World Trade Centers kollaps efter att två flygplan kolliderat med dem.

Dokumentären är skickligt gjord med flera vittnen och experter som uttalar sig. En hel del dramatiska bilder, musik och snabba klippningar förstärker dessutom tittarupplevelsen. Slötittar du på filmen är det lätt att tänka ”detta kan ju faktiskt stämma” och utan närmare eftertanke är det lätt att de tankarna etsar sig fast i minnet.

Sprids enkelt över internet

Det är dock inte bara i USA som vissa teorier fått fäste. Den 28 februari 2018 publicerade tidningen Metro en artikel med rubriken ”Här är konspirationsteorierna som flest svenskar tror på”.

De hänvisar till en undersökning av opinionsföretaget Yougov där 50 procent av de 1 521 tillfrågade svenskarna tror att det finns hemliga, icke-statliga, sällskap som är så mäktiga att de kan kontrollera den politiska utvecklingen i olika länder.

I artikeln har tidningen intervjuat Erik Åsard, professor i Nordamerikastudier. Han har skrivit flera böcker om konspirationsteorier och svarar så här på frågan om varför vi tror på dem:

”En förklaring är att de ersätter mer rationella förklaringar som man av någon anledning inte vill tro på. När man tar del av nyheter om en stor händelse har man boxar i hjärnan som man för in den informationen i. Oftast har man en förutbestämd uppfattning och den information som kommer ska passa den information man redan har”.

Erik Åsard går även in på att konspirationsteorier är lika gamla som människan själv och menar att de nödvändigtvis inte blivit fler, men att internet har gjort det lättare att sprida.

Vikten av källkritik

Det leder mig osökt in på något som är väldigt viktigt i min yrkesroll, nämligen källkritik.

Jag har skrivit om det tidigare, men med tanke på vilket ämne jag valt att ta upp här så vill jag återigen påminna om vikten av källkritik.

Vare sig du surfar in på en nyhetssida, kollar in ”alternativa fakta”, tittar på ett Youtube-klipp eller googlar på konspirationsteorier så är det viktigt att ställa sig frågan om det du läser verkligen stämmer.

Så sent som i höstens val här i Sverige cirkulerade falska påståenden och extremt vinklade texter runt i framför allt sociala medier. De delades flitigt i olika grupper eller helt öppet på vanliga Svenssons privata konton.

Till synes utan eftertanke.

Det krävs inte många klick för att föra information vidare, både det som är sant och det som är rena lögner, men jag uppmuntrar alla där ute att åtminstone ge det lite eftertanke innan ni trycker på fältet där det står ”Dela”.

Eller så kan ni ta på er foliehattarna, bara interagera med de som har exakt samma åsikt och sen ge er ut för att hitta Illuminatis huvudkontor.

För det finns väl ett sånt? Eller?
Andra har också läst

Det är dags att säga adjö – tack för allt

Krönika Dennis Johansson Strömberg skriver om sin tid på Magazin24.

Dialog ger mer än konfrontation!

Debatt Elizabeth Salomonsson ger svar på tal till signaturen ”Köpingsbo”.

Lagkaptenen förlänger med Köping Stars

Basket Niklas Larsson har skrivit på ett kontrakt över kommande säsong: "Vi ses i höst".

Nattligt inbrott i Arboga

Arboga Bland annat en TV har stulits.

170 i länet avlidna på grund av corona

Smittspridningen fortsätter att öka i länet.

Emil Björklund förlänger med ÖSK Futsal

Arboga Södra-målvakten laddad inför vinterns spel i Svenska Futsalligan: "Ser väldigt lovande ut".

Kommunerna tar över ansvaret för tillsyn över serveringsställen

Nu kan lokala beslut tas för att vidta åtgärder mot spridning av covid-19.

Resultat från tisdagsmetet 30 juni

Mälardalens Tävlingsfiskare tävlade vid Hjälmare kanal.

När Bysala hade riktig underhållning

Nostalgi med Jan Kallberg.

Semester – back to basic!

Susanne Linde skriver om dåtidens och nutidens ledigheter.

Vad menar du, Elizabeth Salomonsson?

Signaturen ”Köpingsbo” ifrågasätter Köpings kommunstyrelseordförande Elizabeth Salomonsson.

Inbrott i verkstad under natten

Pengar och surfplatta stulet.

Båtmete 9

Resultat från Sturefiskarna.

Hon blir ny ekonomichef inom Köpings kommun

Annelie Pettersson tillbaka på bekant mark: "Det var i Köping som resan började för mig".

Köping Stars värvar center från ligakonkurrent

Nyförvärvet om flytten: "Det är en klubb med ett oerhört momentum".

Hemester att vänta för lokala profiler

Coronapandemin kan stoppa mycket men inte sommaren. Magazin24 frågade ett gäng lokala profiler i Arboga, Hallstahammar, Kungsör och Köping om deras sommarplaner och om deras bästa...

Det kommer att bli bra

Harry Holm skriver om jordgubbar, semestrar och en ljus framtid.

Vägarbeten påverkar framkomligheten

Under några veckor framöver kommer framkomligheten på Sveavägen, Ågärdsgatan och Lötgatan i Köping att påverkas av vägarbeten.

Klart med ny verksamhetschef för grundskolan i Arboga

I oktober tillträder Anu Enehöjd som ny verksamhetschef för grundskolan och grundsärskolan i Arboga kommun.

Tillämpningen av straff gällande sexköp inom domstolarna måste skärpas

Anna Gunstad Bäckman (C) har skrivit en debattartikel om Sveriges sexköpslag.

Sommarkonsert i Götlunda kyrka med Tre röster med vänner

Referat från söndagens sommarkonsert i Götlunda.

Många möjligheter med ny detaljplan i Köping

Nybyggda lokaler för detaljhandel, kontor, industri, smådjursklinik och idrottsanläggning alldeles intill E18 kan bli verklighet.

Fem intressen delar ansvar för Hjälmaren

Carl Olov Persson skriver om Sveriges fjärde största sjö.

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

Det är dags att säga adjö – tack för allt

Dennis Johansson Strömberg skriver om sin tid på Magazin24.

Semester – back to basic!

Susanne Linde skriver om dåtidens och nutidens ledigheter.

Det kommer att bli bra

Harry Holm skriver om jordgubbar, semestrar och en ljus framtid.

Fem intressen delar ansvar för Hjälmaren

Carl Olov Persson skriver om Sveriges fjärde största sjö.

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.