Köping14°Mulet

Magazin24

Politikerförakt fara för demokratin

Harry Holm skriver om politikerförakt, säkerhet samt vård och omsorg.

Krönika · 16 mar, 2020 kl. 18:00

Politikerförakt innebär misstro mot och förakt för politiker och deras avsikter eller resultat. Tage Danielsson använde ordet i en kuplett 1979. Statsvetaren Tommy Möller genomförde 1998 en omfattande utredning om politikerföraktet bland medborgarna.

Min tanke är att politikerförakt är till skada för demokratin och då inte bara för valdeltagandet. Och att det är "dom som bestämmer" som skapar detta farliga förakt.

I samband med DÖ, men inte minst vid JÖKEN, januariöverenskommelsen, svek Annie Lööf sina löften om att aldrig hjälpa Löfven till fortsatt makt – och så gjorde hon just det.

Lööf, som flera andra partiledare, har i flera år skyllt kovändningar och andra ageranden på att man måste hålla Sverigedemokraterna utanför. Samtidigt arbetar dessa partier redan tillsammans i utskotten och lever på SD-röster i Riksdagen, där Sverigedemokraterna tusentals gånger röstat på socialdemokratiska förslag.

Men människor är inte dumma, så SVT Novum visar nu att bara 10 procent av väljarna tycker att JÖ är bra eller ganska bra.

I partiledardebatten den 16 oktober i fjol menade Annie Lööf att många svenskar upplever att deras röster inte blir hörda. Men hon menade säkert inte de miljontals svenskar som röstade på SD men vars förtroendevalda varken släpps in på Nobelfesten eller i de partigränsöverskridande samtalen om landets säkerhet.

Apropå säkerhet. År 2018 var Sveriges vapenexport till Turkiet värd omkring 300 miljarder kronor. Att som Finland och Norge stoppa vapenexporten till Erdogans land verkar vara svårt för svenska politiker. Trots att Turkiet brukar utföra etnisk rensning i ockuperade områden och där speciellt kurderna är hatade av dess president. Kurderna, den största folkgrupp som inte har ett eget land, var de enda som kunde få stopp på IS, detta med hjälp av USA – vars president (politiker) sedan backade ur och offrade kurderna till Erdogan.

Bergen är våra enda vänner, förklarade kurderna i en bok som Tord Wallström, dåvarande chef på Arboga Tidning, skrev för många år sedan.

Kurderna krossade IS-fästena. Men de gör också nytta i Sverige, med allt från sina många matställen till hemtjänsten och som läkare m.m.

Finansminister Magdalena Andersson efterlyste i februari i år mer effektivitet i byggindustrin. Men hur är det i den del av samhället där hon och övriga politiker har ansvaret? Man producerar allt färre vårdtjänster trots allt mer resurser (enl. bl.a. f.d. sjukhusdirektör Kjell Nilsson, RSÖ).

Apropå vård och omsorg, så säger en överläkare att extrapengar bara göder byråkratin: Sjukvårdsutbildad personal som går över till att arbeta med siffror får högre lön än de som jobbar i skift under stress med ständig beredskap för att bota, lindra och trösta.

Som hemtjänstpersonalen, också den värd rejäl lön. Från Kurdistan och flera andra främmande länder kommer en stor del hemtjänstens slitvargar – utan vilka det vore svårt att få denna verksamhet att fungera.

Hitflyttade gör nytta även i många andra branscher. Av de 22.900 personer från länder utanför EU som fick arbetstillstånd i Sverige förra året hade 40% högskoleutbildning eller liknande.

I det läget åker Jimmie Åkesson ner till turkiska gränsen och delar ut flygblad om att Sverige är fullt. Det får han göra om man vill. Men han ska inte underteckna med mitt namn.

Det gjorde han i praktiken när han skrev ”Svenska folket” längst ner på flygbladen.

Sådant föraktar jag.

Inte sällan händer saker som kan skapa politíkerförakt hos många men ibland hos mig först förvåning: Liberalernas ungdomsförbund i Stockholm beslutade vid årsmötet att driva förslaget att tillåta incest, samlag med djur och nekrofili – dvs samlag med döda.

Andre partier arbetar för aktiv dödshjälp, vilket är svårsmält för mig som vet om flera personer – bl.a. minst en här i Arboga – där läkarna ville stänga av utrustningen men där anhöriga höll ut och där dessa människor lever och verkligen verkar också idag.

Det finns också politiker som agerar för att släppa narkotikan mer eller mindre fri. Trots uttalanden från erfarna personer, som polisen jag hörde i radion: Han hade inte mött en enda heroinist som inte hade börjat sitt narkotikabruk med hasch / cannabis.

Lokala politiker kan också dra sitt strå till förtroendeförakt-stacken. I Helsingborg har de bestämt att pensionärerna på ett äldreboende – utan att bli tillfrågade och även om de inte har dator – ska betala 150 kr per månad för att kommunen installerat WiFi på hemmet. I Arboga uppdrog kommunstyrelsen den 11 december åt Valnämnden att komma med förslag till alternativ för folkomröstningen om Medåkers skola. Valnämnden angav två: Lägga ner eller inte lägga ner skolan. Men makten talade, och ändrade valnämndens formulering. Sådant späder säkert på det redan mer eller mindre uttalade föraktet för de sju partier som regerar i Arboga.

Jag återvänder slutligen till statsvetare Tommy Möllers utredning.

Han gör skillnad mellan politikerförakt och en annan – mer hälsosam – inställning:

”En sund misstro mot politiker främjar demokratin.”


Det här är en krönika. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.
Andra har också läst

Motorgräsklippare stals i Köping

Köping Brottet är anmält till polisen.

Nationaldagsfirandet på Kungsudden ställs in

Kungsör Den rådande situationen med coronaviruset sätter stopp för firandet.

136 avlidna i länet på grund av corona

Västmanland Fler än 1100 smittade av viruset.

Jobbade inom hemtjänsten – dömd för bedrägeri

Arboga På tisdagen dömdes en kvinna i Arboga för tre fall av bedrägeri och tre fall av ringa narkotikabrott.

Resultat från tisdagsmetet

Resultat från tisdagsmetet på Malmön i Köping den 26 maj, i strålande solsken.

Coronaviruset stoppar årets medeltidsdagar

Arboga medeltidsdagar ställs in på grund av coronaviruset. Nu berättar Peter Weiderud, ordförande i föreningen Arboga Medeltid, om beslutet.

Hantverkets Dag ställs in

Studieförbundet Vuxenskolans evenemang Hantverkets Dag som skulle ha gått av stapeln den 2 augusti i år ställs in.

Drogpåverkad bilist utan körkort stoppades

Mannen hade en kniv i byxfickan.

Trafikolycka i Kungsör – bil voltade

Larmet inkom på tisdagsmorgonen.

Region Västmanland utlyser miljonanslag för covid-19-forskning

Kan sökas av anställda med doktorsexamen.

Köpingsbo döms till fängelse

Mannen har gjort sig skyldig till narkotikabrott.

Brorenoveringen ger positiva effekter på vattenflödet

Trots att bara halva renoveringen är genomförd märks redan nu att regleringen av vattenflödena i Arbogaån har förbättrats.

Bil voltade ner i dike

Singelolycka utanför Hallstahammar.

Bli med och styr Sverige!

Carl Olov Persson skriver om möjligheten att påverka.

Arboga flyttar ceremonin för nya svenska medborgare

Skjuts upp på grund av coronaviruset.

(S): Vi höjer bostadsbidraget tillfälligt!

Debattartikel signerad Pia Nilsson och Ardalan Shekarabi

Empatin och tilliten ökar

Rebecka Marklund skriver om olika typer av kriser.

SVT visar Tårtgeneralen på bästa sändningstid

Köpingsfilmen sänds ikväll med start 20.00.

Elva frihetsberövade i samband med Operation Rimfrost

Polisen genomförde trafikinsats i polisregion Mitt.

Bilist körde in i andra bilar och skadade polis

Misstänks för våld mot tjänsteman.

(S): Nu inför vi ett äldreomsorgslyft

Debattartikel signerad riksdagsledamoten Olle Thorell.

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

Bli med och styr Sverige!

Carl Olov Persson skriver om möjligheten att påverka.

Empatin och tilliten ökar

Rebecka Marklund skriver om olika typer av kriser.

Om dessa berättare må vi berätta

Jimmy Bladh skriver om berättarkonst, värnplikten och röster som riskerar att tystna.

Tiderna förändras

Carl Olov Persson skriver om pensioner, gemenskap och den "gamla goda tiden".

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.