Köping17°Mulet

Magazin24

Politikerförakt fara för demokratin

Harry Holm skriver om politikerförakt, säkerhet samt vård och omsorg.

Krönika · 16 mar, 2020 kl. 18:00

Politikerförakt innebär misstro mot och förakt för politiker och deras avsikter eller resultat. Tage Danielsson använde ordet i en kuplett 1979. Statsvetaren Tommy Möller genomförde 1998 en omfattande utredning om politikerföraktet bland medborgarna.

Min tanke är att politikerförakt är till skada för demokratin och då inte bara för valdeltagandet. Och att det är "dom som bestämmer" som skapar detta farliga förakt.

I samband med DÖ, men inte minst vid JÖKEN, januariöverenskommelsen, svek Annie Lööf sina löften om att aldrig hjälpa Löfven till fortsatt makt – och så gjorde hon just det.

Lööf, som flera andra partiledare, har i flera år skyllt kovändningar och andra ageranden på att man måste hålla Sverigedemokraterna utanför. Samtidigt arbetar dessa partier redan tillsammans i utskotten och lever på SD-röster i Riksdagen, där Sverigedemokraterna tusentals gånger röstat på socialdemokratiska förslag.

Men människor är inte dumma, så SVT Novum visar nu att bara 10 procent av väljarna tycker att JÖ är bra eller ganska bra.

I partiledardebatten den 16 oktober i fjol menade Annie Lööf att många svenskar upplever att deras röster inte blir hörda. Men hon menade säkert inte de miljontals svenskar som röstade på SD men vars förtroendevalda varken släpps in på Nobelfesten eller i de partigränsöverskridande samtalen om landets säkerhet.

Apropå säkerhet. År 2018 var Sveriges vapenexport till Turkiet värd omkring 300 miljarder kronor. Att som Finland och Norge stoppa vapenexporten till Erdogans land verkar vara svårt för svenska politiker. Trots att Turkiet brukar utföra etnisk rensning i ockuperade områden och där speciellt kurderna är hatade av dess president. Kurderna, den största folkgrupp som inte har ett eget land, var de enda som kunde få stopp på IS, detta med hjälp av USA – vars president (politiker) sedan backade ur och offrade kurderna till Erdogan.

Bergen är våra enda vänner, förklarade kurderna i en bok som Tord Wallström, dåvarande chef på Arboga Tidning, skrev för många år sedan.

Kurderna krossade IS-fästena. Men de gör också nytta i Sverige, med allt från sina många matställen till hemtjänsten och som läkare m.m.

Finansminister Magdalena Andersson efterlyste i februari i år mer effektivitet i byggindustrin. Men hur är det i den del av samhället där hon och övriga politiker har ansvaret? Man producerar allt färre vårdtjänster trots allt mer resurser (enl. bl.a. f.d. sjukhusdirektör Kjell Nilsson, RSÖ).

Apropå vård och omsorg, så säger en överläkare att extrapengar bara göder byråkratin: Sjukvårdsutbildad personal som går över till att arbeta med siffror får högre lön än de som jobbar i skift under stress med ständig beredskap för att bota, lindra och trösta.

Som hemtjänstpersonalen, också den värd rejäl lön. Från Kurdistan och flera andra främmande länder kommer en stor del hemtjänstens slitvargar – utan vilka det vore svårt att få denna verksamhet att fungera.

Hitflyttade gör nytta även i många andra branscher. Av de 22.900 personer från länder utanför EU som fick arbetstillstånd i Sverige förra året hade 40% högskoleutbildning eller liknande.

I det läget åker Jimmie Åkesson ner till turkiska gränsen och delar ut flygblad om att Sverige är fullt. Det får han göra om man vill. Men han ska inte underteckna med mitt namn.

Det gjorde han i praktiken när han skrev ”Svenska folket” längst ner på flygbladen.

Sådant föraktar jag.

Inte sällan händer saker som kan skapa politíkerförakt hos många men ibland hos mig först förvåning: Liberalernas ungdomsförbund i Stockholm beslutade vid årsmötet att driva förslaget att tillåta incest, samlag med djur och nekrofili – dvs samlag med döda.

Andre partier arbetar för aktiv dödshjälp, vilket är svårsmält för mig som vet om flera personer – bl.a. minst en här i Arboga – där läkarna ville stänga av utrustningen men där anhöriga höll ut och där dessa människor lever och verkligen verkar också idag.

Det finns också politiker som agerar för att släppa narkotikan mer eller mindre fri. Trots uttalanden från erfarna personer, som polisen jag hörde i radion: Han hade inte mött en enda heroinist som inte hade börjat sitt narkotikabruk med hasch / cannabis.

Lokala politiker kan också dra sitt strå till förtroendeförakt-stacken. I Helsingborg har de bestämt att pensionärerna på ett äldreboende – utan att bli tillfrågade och även om de inte har dator – ska betala 150 kr per månad för att kommunen installerat WiFi på hemmet. I Arboga uppdrog kommunstyrelsen den 11 december åt Valnämnden att komma med förslag till alternativ för folkomröstningen om Medåkers skola. Valnämnden angav två: Lägga ner eller inte lägga ner skolan. Men makten talade, och ändrade valnämndens formulering. Sådant späder säkert på det redan mer eller mindre uttalade föraktet för de sju partier som regerar i Arboga.

Jag återvänder slutligen till statsvetare Tommy Möllers utredning.

Han gör skillnad mellan politikerförakt och en annan – mer hälsosam – inställning:

”En sund misstro mot politiker främjar demokratin.”


Det här är en krönika. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.Andra har också läst

Barnvagn brann i trapphus

Köping Räddningstjänsten kallades ut.

Fräck stöld av mobiltelefon i Arboga

Arboga Okänd man distraherade ägaren och stal telefonen.

Bilägare möttes av punkterade däck

Köping Mindre trevlig upptäckt gjordes under tisdagen.

Ytterligare skadegörelse rapporterat i Köping

Köping Flertalet fall har kommit in efter helgen.

Lagkaptenen stannar i Västra Mälardalen

Sportchefen: "En otroligt duktig innebandyspelare".

Båtmete 14

Resultat från Sturefiskarna.

Debatt: Jodå, Köping kan bättre!

Debattartikel signerad Lars-Axel Nordell (KD).

Korsning byggs om – kommer påverka trafiken

Arbete med VA-ledningar har påbörjats.

Väktare ska öka sin närvaro i Köping

Nytt beslut från kommunen ska förebygga skadegörelse och öka tryggheten: "Större möjlighet att synas och verka på flera platser samtidigt".

Inbrottslarm tros ha skrämt iväg tjuvar

Brytmärken på dubbeldörr hittades efteråt.

Brännskador på golv upptäckta i lagerlokal

Även en dörr hittades uppbruten.

60 bilbatterier stals från återbruket i Köping

Tjuvarna klippte upp staket och bröt upp dörr för att ta sig in.

Man häktad efter misstänkt utpressning i Kungsör

Kammaråklagaren räknar med att väcka åtal mot mannen.

Skadegörelse vid restaurang

Flera hål upptäcktes i fönster.

Avställd bil stals i Köping

Tjuven lämnade kvar registreringsskylten.

Misstänkt rattfull stoppades i Köping

Körkortet omhändertogs på plats.

Flertalet stölder rapporterade i Arboga

Fyra fall har kommit in till polisen.

Starttorn vid Teknikbacken skadades vid brand

Polisen misstänker att branden var anlagd.

Äldre kvinna lurades på 15 000 kronor

Polisen: "Viktigt att varna andra för den här typen av brott".

Flicka till sjukhus efter traktorolycka

Polisen: "En tragisk händelse"

Inbrott i bygghandel under natten

Handhållna maskiner stals från företaget.

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

Det är dags att säga adjö – tack för allt

Dennis Johansson Strömberg skriver om sin tid på Magazin24.

Semester – back to basic!

Susanne Linde skriver om dåtidens och nutidens ledigheter.

Det kommer att bli bra

Harry Holm skriver om jordgubbar, semestrar och en ljus framtid.

Fem intressen delar ansvar för Hjälmaren

Carl Olov Persson skriver om Sveriges fjärde största sjö.

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.