Köping22°Duggregn och måttlig vind

Magazin24

Sommaren är drinkarnas tid

Anette Tapper tipsar om sommarens bästa drinkar.

Krönika · 29 jun, 2017 kl. 18:00

Att prova olika drycker för en tidnings räkning kan nog upplevas som ett ganska lyxigt jobb av många. Och jag håller med utan tvekan. Uteserveringar, lyxiga upplägg och massor av smarriga smaker. En del riktiga klassisker och ibland drinkar där krögare och barpersonal tar ut svängarna rejält beroende på tidstillgång och råvaror. 

En bra tumregel är att beställa exotiska och mer krångliga drinkar när det inte är dubbla led framför baren. En del ställen har inte ens drinklistan officiell. 

Bäst kan vara att fråga personalen om olika drinkar. Har barpersonalen tid att svara och resonera runt drinkarna, då brukar kreativiteten vara som störst och drinkarna kan bli rena konstverken. Annars är en klassiker som gin & tonic något som alltid kan blandas till även i rusningstid. Men kom ihåg att det kan vara stora variationer i kvalité även på en vanlig gin & tonic.

Jag började min sommardrinkvandring på Skeppshandelns Stenugnsbageri. Just den här kvällen jobbade en av ägarna, Nicolai Vrbanc. Han har en stor erfarenhet och gedigen utbildning i mixandet av drycker.

”Att blanda en bra och god drink är som att laga en perfekt måltid. Det handlar om råvaror, balans och kunnande för att uppnå det perfekta resultatet”, säger Nicolai innan han sätter igång med sin sommardrink.

”Oljan i citronskalen ska möta bitterheten i Camparin. Sockerlagen lyfter sötman, vodkan ska röras i is, två mjukt tryckta hela kardemummafrön som får simma tillsammans med en skvätt äppeljuice från det lokala musteriet”.

Drinken är avskalad men elegant. Lyx! Nästan löjligt perfekt. Speglar på något vis hela deras affärsidé. Bra vällagat från grunden. Har du tur, då stämmer allt och man får chansen att sippa på den perfekta sommardrinken.

Jag provade drinkar på fyra olika restauranger i min hemstad Köping vilka fick i uppgift att blanda till en favorit, eller typisk sommardrink för stället. Dessutom bjuder jag på min egen sommarfavorit och givetvis en god alkoholfri drink.  

Här kommer mina upplevelser:

Bild 1. Skeppshandelns Stenugnsbageri

Serverar spännande sommardrinkar om allt stämmer. Annars är det mest andra drycker och smakupplevelser i fokus. Ett mysigt smultronställe för den nyfikne och den som söker det goda i livet. Den här drinken hade inget namn. Dock svalkande, elegant och närmast förföriskt god.

Bild 2. Köpings Grill.

Kitschig sportbar. Ägarna funderar ett tag innan man blandar till ”Sportbaren Special” en mjölkdrink med Baileys, Kahlua, Minttu och mjölk. Fungerar faktiskt helt utmärkt. En fräsch upplevelse och med sin uteservering mitt på Stora gatan får man en nästan internationell känsla… Prisvärt ställe.

Bild 3. Harrys.

Här har vi drinkstället nummer ett i Köping. Ett stort utbud av olika drinkar. Här kan det ibland vara trångt framför baren. Men drinkarna har hög prioritet. Och den nya uteserveringen på Stora Torget är mysig. Drinken var en Frozen Strawberry Daiquiri. Otroligt god! Som en stor vuxen isglass delux!

Bild 4. Harrys.

Absolut alkoholfri. En alkoholfri drink som lätt kvalade in i topplistan av provade sommardrinkar. Mango, passionsjuice, citron toppat med Sprite. Här lägger personalen ner lika mycket tid och känsla som på alla andra drinkar man blandar. En riktigt god drink som dessutom endast kostar 40 kronor.

Bild 5. Bishop Arms.

Här är det mer pubkänsla och ett otroligt sortiment av öl som gäller. Chefen Zoran Djordjevic berättar att gästerna gärna provar mer udda läskande öl på sommaren. Drinken blev en klassisk gin & tonic. Stil och historia när man har svårt att välja. Håll utkik eter deras rosa GT som snart dyker upp…

Bild 6: Min egen sommarfavorit.

Aperol Spritz! Enligt vissa lite omodern, men jag tycker att detta är en fantastisk sommardrink. Med härlig färg, bubblor med smak av apelsin och aningen bitterhet passar den här drinken bra varma sommardagar. Aperol finns på Systembolaget och blandas enkelt med få ingredienser och mycket is.

Hur ser sommardrinkarna ut i övriga Köping? I Arboga, Kungsör och övriga regionen? Nu har ni läsare chansen under sommaren lägga ut bilder på era bästa sommardrinkar och era smultronställen på min facebooksida Tapper & co.

I augusti utser jag sommarens tre bästa bilder som får var sitt litet bokpaket till hängmattan.

Trevlig sommar!Andra har också läst

Thorell (S): "Vi jämför inte skolan med en korvkiosk"

Debatt Socialdemokratiske toppkandidaten Olle Thorell från Surahammar skriver debattartikel.

Krogkollen: Vecka 33

Kultur & nöje Sugen på en utekväll? Här är ett urval av vad krogarna i Västra Mälardalen bjuder på i helgen.

Arboga har passerat 14 000 – firar med glass

Arboga Kommunen bjuder invånarna för att fira antalet invånare.

Lindkvist förlänger med Köping Stars

Basket Köpingssonen fullbordar resan från division 2 till Ligan.

Äldre kvinna avled efter brister i vården

Region Västmanland har anmält fallet.

Kallberg: "Slå sönder de kriminella gängens affärsmodell"

Magazin24-krönikören och säkerhetsforskaren har förslag på åtgärder efter bilbränderna.

Så blir fredagens väder

Prognos från SMHI.

Så slutade torsdagens matcher

Blandade resultat för de lokala lagen.

Bärgare utsatt för bedrägeri i Hallstahammar

Lurades att flytta grävmaskin till Norrköping.

Svar till Andreas Trygg (V)

Sanna Arvidsson om hemlösheten i Köping.

Brand i Arboga misstänks vara anlagd

Ledig brandman såg rök från en lagerlokal.

Stjärnfylld välgörenhetsmatch i Köpings ishall

Nicklas Lidström snörar på sig skridskorna till förmån för hjärnforskningen.

Det här händer i helgen

Mycket att se fram emot under veckoslutet. Här är ett urval:

Jimmie Åkesson (SD) talar i Arboga

Partiledaren kommer till staden som en del av stor torgmötesturné.

"Hästis" i Hallstahammar tar paus på obestämd tid

För få inskrivna barn ligger bakom beslutet.

Veteranbacken klar för ytterligare en säsong i Blue Hammers

Trotjänaren: "Suget har väl vuxit fram mer och mer".

Så blir torsdagens väder

Prognos från SMHI.

Så slutade onsdagens matcher

Kungsör och Kolsva vann – KFF kryssade.

Viktig seger för Kolsva: "Jävligt jobbig match"

Hemmalaget straffade IFK Västerås.

Livsfarlig journalistik

Att man kan bli så glad när en äldrevårdschef berättar i TV att hon bjudit de boende på chips. Och att man kan bli så ledsen över kollegor, journalister som bara förmedlar det...

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.