Köping11°Mulet

Magazin24

Sunt förnuft i vården

Harry Holm skriver om rotfyllning, saltbrist och den svenska vårdapparaten.

Krönika · 1 sep, 2020 kl. 12:00

Miljarder kronor skulle sparas och mycket lidande undvikas om fler verksamheter i vården fick ledas av makthavare med Sunt förnuft.

Jag är inte särskilt skolad och har därför genom livet tvingats klara mig med mitt förnuft. Om det har varit sunt kan diskuteras.

Vad är Sunt förnuft? ”En person med sunt förnuft har förståelse för vardagliga problem och/eller intuitiv uppfattning om rätt och fel”, säger uppslagsverket.

Men: ”Varje människa har sin egen definition av Sunt förnuft.”

Mina definitioner har idag med hälsa att göra. Skulle raderna här störa någon i styrande ställning, så har jag i alla fall ett gott syfte och vill bara att mina tankar ska kunna vara till nytta för människor.

Först och främst är jag övertygad om att människokroppen är en övernaturligt sinnrik produkt av Skaparen, där allt i vår konstruktion hänger ihop.

När jag träffade sångaren Gunnar Wiklund var han sjuk i det han – utan att få nämnvärt gehör i vården – kallade ”oral galvanism”.Då fokuserades på amalgamen, som till slut tack och lov fasades ut. Men:

I vanliga skolan fick man lära sig att skapa ett batteri genom att ha en ädel och en oädel metall i en vätska. När vi har guld (ädelt) och amalgam (oädla metaller) i munnen bildas ett ”batteri” som kan skada via nerverna som går ut till kroppens olika delar.

Det lät förnuftigt, tyckte jag, och fick sedan höra min vän Håkan tala om lärarinnan som tänkte säga upp sig eftersom hon såg allt sämre. Utan att tänka på synproblemet var hon till tandläkaren. Han drog ut guldtanden hon hade på den plats som jag minns att min mor kallade ”ögontanden”. Lärarinnan började direkt se bra igen. Mitt sunda förnuft fick mig att ta bort alla metaller ur tänderna och ersätta med lagningar i ”plast” i små och keramik i större hål. Tack för det hantverket, skicklige Anders Tilly.

När jag för snart 60 år sedan kom till Arboga som journalist, fick jag kontakt med Sven Rosenbaum på Folktandvården. Vid rotfyllningar använde han N2-metoden, med vilken det redan då gjorts en miljon fyllningar varav ingen hade misslyckats.

N2 innehåller mycket mindre formaldehyd än ett päron men ändå nog mycket för att den gasen från lagningen ska tränga ner i de tunnaste tandrötterna och döda alla bakterier. Hela jobbet görs på ett enda tandläkarbesök.

Metoden är godkänd men de svenska tandläkarhögskolorna undervisar fortfarande istället om det gamla sättet – med orden: ”Om du är en riktigt bra tandläkare misslyckas bara var tredje rotfyllning”.

Mitt förnuft säger mig att det skulle spara miljarder i vården om sunt förnuft infördes i endodontin (rotfyllnadskonsten) på Tandläkarhögskolorna. Dessutom är det erkänt att bakterier i tänderna kan vara livsfarliga.

Livsmedelsverket är livsfarligt, säger mitt sunda förnuft mig också. T.ex. när det regelbundet, och fortfarande år 2020, går ut och varnar för salt.

Att så många äldre kommer in till sjukhus uttorkade, beror på att de dricker för lite – och äter för lite salt. Det de dricker hålls bättre kvar i kroppen av salt har jag förstått.

Salt ger högt blodtryck, säger farliga svenska myndigheter.Jag läste om ett 20-årigt försök i USA, där 5.000personer med högt blodtryck sattes på mycket saltfattig diet. Av dem fick 0,3 procent en grad minskat blodtryck innan de dog.

En kontrollgrupp med högt blodtryck gavs istället fördubblat intag av kalk. Det försöket avslutades efter sex veckor – för ingen hade längre högt blodtryck. Vore det kanske förnuftigt av läkare att uppmana någon att dubbla sitt kalcium-intag?

Den som går till doktorn är ibland lite nervös. Då visar blodtrycket säkert högre än vad som är vanligt för den personen. Och är det nog högt skrivs det ut medicin, t.ex. betablockerare.

Sedan kommer diabetes typ 2, kallad åldersdiabetes.SVT:s Vetenskapens värld följde 2011 en grupp diabetiker som lärde sig äta fett istället för kolhydrater. De mätte blodsockret, t.ex. en timme efter en fet måltid. En man fick värdet 5,8. Hälften av vad han brukade ha. Alla blev bättre och även kolesterolet sjönk.

Redan 2004 berättade SVT om en ny diet med extremt lite kolhydrater och istället en större andel fett och protein.Och skrev bl.a. så här på sin hemsida:

”Patienterna har gått ned i vikt och några har till och med kunnat sluta helt och hållet med insulin.”

Men – det betonas där och nu även av mig – tillfrisknandet går så snabbt att det bör ske under tillsyn av läkare.

Mitt sunda förnuft säger att dessa exempel från 2004 och 2011 borde ha ändrat i den ordinarie vårdapparaten i landet. Också där skulle vården ha sparat miljarder och mycket lidande.

Man blir inte grön av grönsaker. Kalk ger inte åderförkalkning. Man blir inte fet av fett, utan av för stor del kolhydrater vilka ombildas till fett och lagrar sig på olika håll i kroppen.

Jag är som sagt inte skolad. Så det är viktigt, det jag skrev i början: ”Varje människa har sin egen definition av Sunt förnuft.”

Det här var min.


Det här är en krönika. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.Andra har också läst

Traditionell julmarknad ställs in

Kolbäck ”Vi vill inte bidra till en risk för smittspridning i samhället”

Diesel och GPS-utrustning stals från gård

Kungsör Tjuven bröt sig in i två traktorer.

Vände ryggen till – då passade tjuven på

Köping Fräck stöld inne i mataffär anmäld till polisen.

Luftpistol eller softairgun använt mot tre olika bostäder

Ingen person skadades, men fönster gick sönder.

Klart: Röhfors (M) slutar i november

Kliver av rollen som Arbogas kommunalråd.

Så slutade söndagens fotbollsmatcher

Resultat från den lokala fotbollen.

Surahammars kommun vädjar till vårdnadshavare efter eldningar

Flera incidenter på skolor den senaste tiden.

"Satsa på mer matproduktion i Västmanland"

Coronapandemin lyfter frågan om Sveriges livsmedelsförsörjning. Regeringen bör satsa på en långsiktigt stabil matproduktion i hela landet, skriver Anna-Karin Karlsson,...

Nytt datum för omröstningen om Medåkers skola ska spikas

Rådgivande folkomröstning kan hållas i början av nästa år.

Drogpåverkad person stoppade tågtrafiken

Gick på järnvägsspåret under natten.

Så slutade lördagens fotbollsmatcher

Resultat från den lokala fotbollen.

Bil brann vid småbåtshamnen

Larmet inkom vid 17-tiden.

"Stärk kvinnors ekonomiska frihet"

Centerkvinnorna vill se politik för ekonomisk jämställdhet.

48 nya coronafall i länet senaste veckan

Femte veckan i rad utan dödsfall.

Kungsör samlar kortfattad feedback om kommunen

Vill lyfta fram det som utmärker Kungsör.

Debatt: Stöd det lokala föreningslivet på rätt sätt

Signaturen "Ping Pong" kritisk till att Köpings kommun sponsrar proffsverksamhet.

Skymning över Arboga tillbaka för femte året

Coronaanpassad teatervandring genom Arbogas mörkare historia.

Harrys förbereder för nyöppning efter vattenläckan

En vattenläcka tvingade Harrys att pausa verksamheten i cirka sju månader.

Mindre trängsel än befarat på VL-bussarna

Inför skolstarten för drygt en månad sedan var många oroliga för trängsel på bussarna i länet med anledning av coronaviruset.

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

Mälaren, en vik i Östersjön (nästan i alla fall)

Carl Olov Persson skriver om kryssningar, Kungsör och klimatsmarta lösningar.

Fler på Nysan 2020

Harry Holm skriver om sommarstugor, gammal schlager och utedass.

Kultur och natur som kur

Rebecka Marklund skriver om populism, skogsskydd och välmående.

Sunt förnuft i vården

Harry Holm skriver om rotfyllning, saltbrist och den svenska vårdapparaten.

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.