KöpingKlart

Magazin24

Tiderna förändras

Carl Olov Persson skriver om pensioner, gemenskap och den "gamla goda tiden".

Krönika · 10 maj, 2020 kl. 18:00

De första pensionerna som betalades ut, för knappa 80 år sedan, betraktades som fattighjälp. Några löste inte ut en första utbetalning på 8 kronor. De ville inte ha fattighjälp.

På 40-talet fanns det fortfarande fattighus dit människor som inte klarade det egna boendet flyttades. Astrid Lindgren beskriver målande hur atmosfären på ett fattighus kunde gestalta sig. 

Alla gjorde vad de kunde för att få bo kvar i torpstugan. Alla socknar hade sina fattighus. Götlundabornas fattighus låg i Torpstång ner emot Arbogaån. 

Äldre från Himmeta och Västra Skedvi, som inte hade anhöriga som ställde upp, hamnade i Västra Skedvi, för himmetaborna 1-2 mil från tidigare grannar. Så småningom kom fattighuset att kallas ålderdomshem.

Stadigvarande arbeten var det ont om. Den som inte hade en liten bondgård med ett par kor, några hönor, häst och gris fick hanka sig fram på lite ströjobb. De som bodde ensamma i stugorna kunde få lite hjälp från någon vänligt sinnad grannbonde. 

När våren kom selade bonden på hästen, satte för järnhjulsvagnen som lastades med potatisorder och lite dynga. Han tog sig till grannen för att hjälpa till med potatisen. Fram på höstkanten återgäldades hjälpen med några timmar på bondens åkrar. 

Ved till spisen hämtades från grannbondens skog. Även den tjänsten återbetalades med arbete på gården. 

Boende i närheten av fiskrika vatten, som Hjälmaren, Mälaren etc. fiskade. På vägen hem knackade de dörr och sålde av fångsten. Det blev några nödvändiga kronor att handla för.

Föreningsbidrag var ett okänt begrepp. Skulle det finnas en fotbollsplan i socknen så fick medlemmarna i föreningen se till att det blev det, helt på ideell bas. Miljöovänligt konstgräs var inte ens uppfunnet.

Kom något barn på den ”gamla goda tiden” till skolan i trasiga skor tog läraren kontakt med ordförande i fattigvårdsnämnden som såg till att byns skomakare tillverkade ett par nya kängor. 

Så började förändringarnas vindar blåsa. Allmänt barnbidrag infördes och alla kunde köpa hyfsade kläder och skor. Hemifrån medtagen smörgås och saftflaska ersatts av gratis skollunch. 

Industrialismen tömde stugorna på landet och fyllde nybyggda flerfamiljshus i stan. Människor fick fast arbete på nya företag. Det så kallade välfärdssamhället växte fram.

I det gamla samhället hade närheten till grannar inneburit en social kontroll, på gott och ont. När grannar möttes så pratades det. Om man färdades med häst stannade hästen medveten om att några ord skulle växlas. 

I dagens så kallade välfärdssamhälle har anonymiteten blivit ett vardagsproblem. Nu känner inte ens grannar i samma trappuppgång varandra. En granne kan ligga död veckovis. Först när hyrsvärden inte fått betalt för hyran upptäcks dödsfallet.

I den nya globaliserde världen har barnen flyttat till andra delar av jorden. Närstående kanske inte ens kan ordna en begravning.

Utanför varje stuga fanns förr en jordkällare, eller skall vi säga stenkällare. Där lagrades potatis, morötter etc. och där fanns flaskor med egentillverkad saft och sylt. En del kunde lagra kött, som inte rökts i byns pörte eller konserverats, i en isstack täckt med sågspån hämtat från sågen i byn.

På 40-talet förbjöds tiggeri och den gamla tidens uteliggare, luffarna, måste ändra livsstil. Några skaffade sig en resväska som fylldes med kläder och annat smått och gott. Med väskan på pakethållaren trampade gårdsfarehandlarna runt i bygderna och sålde varor. För några av ”knallarna” blev det början på en framgångsrik affärsverksamhet. 

För den som inte hade sinne för affärer fortsatte luffandet. De fortsatte att gästa gårdarna där de fick ett mål mat och kunde övernatta på höskullen.

Det handlade inte bara om ovilja att arbeta. I stället kunde det handla om svåigheter att anpassa sig till ett ordnat liv. För en del blev tegelbruken en välsignelse. På Arboga Tegelbruk plockade luffarna på dagtid tegel ur ugnarna för att nattetid sova gott ovanpå de varma ugnarna.

Romerna var intressanta och nyttiga besökare i bygderna. De slog läger på platser som Zigenarbacken i Köping, Fårtallen i Götlunda etc. Dit kunde folk ta sig för att få knivar slipade eller få kopparkrukorna förtennade men även för att låta sig spås eller underhållas med musik, dans och sång. Efter någon vecka flyttade de vidare till nästa socken.

Tiderna har förändrats och kommer att förändras. En sak är klar, i dessa coronatider kan konstateras att alla som bor i ett land hör ihop och har ansvar för varandra. Det måste vi alla ta med oss när vi formar vår gemensamma framtid.


Det här är en krönika. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.
Andra har också läst

Påkört vildsvin påverkade trafiken på E18

Arboga Trafikverket varnade om föremål på vägbanan.

Glöd vid grillplats vållade utryckning

Hallstahammar På lördagen larmades räddningstjänsten till Bruksleden i Hallstahammar med anledning av en förmodad brand.

Arboga kommun förbereder inför skolöppning

Arboga På fredagen meddelade regeringen att gymnasieskolor kan återgå till normal undervisning från den 15 juni.

Så många ensamstående mammor finns det i din kommun

Västra Mälardalen Kolla in statistiken för Västmanland.

Ungdomar i Arboga erbjuds feriejobb

Ansökningsperioden startar idag.

Nej till exploatering av jordbruksmark vid E20

Debattartikel från Centerpartiet i Kungsör om kommunens planer på att exploatera jordbruksmark.

Mattjuv tog strypgrepp på butiksanställd

Polisen kunde gripa mannen i Arboga.

Digitaliseringen av vården måste fortsätta efter corona

Debattartikel signerad Gunnar Björnstad (M).

Omärkt fälla hittad i Näverkärret

Händelsen är polisanmäld.

Lokalt VVS-företag lämnar kedja

Satsar stort på energi och miljö.

Köping lanserar ny sajt för turister

Kommunen presenterar ny webbplats och uppdaterar arbetet med besöksnäringen.

Blixten slog ner i villa

Larmet inkom under onsdagen.

(M): Regionen sviker sitt ansvar

Debattartikel signerad regionrådet Tomas Högström.

Resultat från Sturefiskarnas båtmete

Omgång 4 på Tjurlången.

Körkortslös förare stoppades på E18

Man misstänks för grov olovlig körning.

Köpings kommun instiftar två nya priser för pedagoger

Vinnarna kan få upp till 25 000 kronor.

Motorgräsklippare stals i Köping

Brottet är anmält till polisen.

Nationaldagsfirandet på Kungsudden ställs in

Den rådande situationen med coronaviruset sätter stopp för firandet.

136 avlidna i länet på grund av corona

Fler än 1100 smittade av viruset.

Resultat från tisdagsmetet

Resultat från tisdagsmetet på Malmön i Köping den 26 maj, i strålande solsken.

Jobbade inom hemtjänsten – dömd för bedrägeri

På tisdagen dömdes en kvinna i Arboga för tre fall av bedrägeri och tre fall av ringa narkotikabrott.

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

Bli med och styr Sverige!

Carl Olov Persson skriver om möjligheten att påverka.

Empatin och tilliten ökar

Rebecka Marklund skriver om olika typer av kriser.

Om dessa berättare må vi berätta

Jimmy Bladh skriver om berättarkonst, värnplikten och röster som riskerar att tystna.

Tiderna förändras

Carl Olov Persson skriver om pensioner, gemenskap och den "gamla goda tiden".

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.