KöpingLätt molnighet

Magazin24

Tron på vilja som verktyg

Jan Kallberg skriver om ett politiskt klimat fylld av floskler.

Krönika · 29 jun, 2019 kl. 07:32

Anledningen till att vi har ledarsidor, ledarskribenter, politiska redaktörer, opinionsspalter, politisk sakkunniga, Almedalen, debattsidor, kommunala politiska föreningar och debattforum är att vi som samhälle tror att allt är möjligt inom politiken.

Man kan dra åt vilket håll som helst– för politiken är det fantastiska möjligheternas konst. Olof Palme sa ”politik är att vilja” och underförstått är allt möjligt bara man vill och utformar en politik därefter.

Så har det svenska samhället marinerats i sin egen berättelse i decennier. Det handlar inte om realiteter, omständigheter och vad man kan – det handlar om att man måste verkligen vilja. 

Det fungerar utmärkt som intellektuellt självbedrägeri, en sorts självsuggestionens religion, där man har alla korten på hand – det gäller bara att spela dem i rätt ordning. Och verkligheten kommer att lägga sig tillrätta efter att man spelat ut.

Winston Churchill sa bland mycket annat att ”oavsett hur briljant strategin är bör man ibland titta på resultatet”. 

Politik är inte att vilja i det förkrossande antalet frågor som påkallar politisk uppmärksamhet. Politik är att man är så illa tvungen och saknar val. 

Saker går åt helsike, på ett sätt man inte har någon kontroll över, och det måste åtgärdas på ett praktiskt sätt som stopp i avlopp eller en läckande vattenledning. 

Här kommer problemet. 

Om man skall adressera verkliga problem med realistiska åtgärder så kan man inte leva i bubblan att politik är att vilja – och inget annat – för då tror man att man kan tänka sig själv längre och snyggare. 

Om allt som behövs är att vilja, inget annat, behövs det enbart vilja och tanke att få Ströbohög att bli tio meter högre. Inga jordlass – utan enbart en uthållig och klar vilja. 

Det är givetvis en chimär som passar den politiska berättelsen eftersom om politik är att vilja, och det är det enda om krävs, då är politiker och den politiska klassen effektiv som utförare. 

Det ger en fiktiv känsla av att politiker kan och har förmåga, en form av ledningsimpotensens tysta gemenskap, där ingen pekar ut den fyrahundra­kilo-tunga rosa älgen mitt i rummet.

Därför är brottsoffer idag den snabbast växande befolkningsgruppen. Det spöas, snos, bryts in, misshandlas, våldtas, skjuts och skadas som aldrig förr. Om politik är att vilja gör man som Stefan Löfvén och tycker att det är skrämmande, ondgör sig över omständigheterna och verkligen vill att det skall bli annorlunda. 

Och inget sker. 

Utvecklingen eskalerar. Sossarna är inte ensamma. Riksdagen med alla dess partier är i samma båt. 

Man pratar om problemen, man vill verkligen ha ändring, man mobiliserar opinion och publik vilja i hopp om att någon skall ske men ingenting av detta påverkar någonting eftersom man vägrar göra reella åtgärder åt saker som går från dåligt till sämre.

Den amerikanska statsvetaren Thomas Sowell uttalade på 1990-talet att mycket av västvärldens sociala historia de tre senaste decennierna (från 1960-talet) har gått ut på att ersätta det som fungerar med det som låter bra. Denna svit av misslyckanden har inte minskat viljan till social ingenjörskonst, under lyktan politik är att vilja, och ej heller ifrågasatt utvecklingen. 

Svensk politik har aldrig låtit så bra – hållbar, respekt, mångfald, holistisk, klimatneutral – ord som forntidens politiker som Per Albin Hansson, Gunnar Sträng, Tage Erlander och Gunnar Hedlund aldrig hade förmågan att förgylla sina tal med. 

Skillnaden var att forntidens politiker var fokuserade på att se till att saker som gått åt snett gavs realistiska lösningar – som hade en möjlighet att åtgärda problemet. Det var inte att tänka sig snygg, det var att se till att saker blev gjorda och i tid. 

Det gamla arméreglementet sa om ledarskap; ”uraktlåtenhet att handla kan ligga en chef mer till last än fel­aktigt val av medel”. 

Dagens politik är enbart urakt­låtenhet att handla, utan att ta ansvar för utvecklingen, eftersom fokus är att posera med den bäst välformulerade viljan att göra något iställe för att göra något. 

Parallellt med detta skjuts fler, våldtas, spöas och snos det som aldrig förr men det saknar betydelse eftersom vi alla väntar att den stora genomtänkta politiska viljan skall få genomslag.

Den politiska vilja som uttryck för social ingenjörskonst manifesteras och visualiseras som bäst på Almedalsveckan. 

Almedalen är en enda stor fest att fira att alla andra, folkrörelser, företag, intresseorganisation och yrkespolitiker fortfarande är vid makten och att politik är just att vilja. Att denna hegemoni som skapades på 1900-talet består. Att ingenting kommer att förändras, i­frågasättas eller omkullkastas. 

Jag antar att det var så Riddarhuset kände det på julfesterna runt 1860. 

Ryggdunk, bäste broder, mer is till punschen, Carl! 

Om verkligenheten vi alla lever i där det snos, rånas och spöas som aldrig förr hade ett politiskt genomslag skulle en monoideologisk orgasm som Almedalen aldrig inträffa. 

Men den har inget genomslag och föreställningen fortsätter med en ny akt av dramat politik är att vilja.

Så medan det politiska establisemanget fortsätter att söka viljan att genomföra en orealistisk politik som de förväntar sig att verkligheten skall rätta sig efter kan du se framemot en ny sommar med nya rubriker där brottsoffren betalar priset för den politiska ovilja att göra när det går att kulört berätta.Andra har också läst

Att skåda gammal hund i sitsen

Krönika Harry Holm skriver om politikernas beslut att lägga ned Medåkers skola.

Äldre man bestulen på tv

Köping Polisen utreder åldringsbrott i Köping.

Väg i Köping stängs av

Köping En del av Hultgrensgatan i Köping kommer att vara avstängd i nästan en månad.

Larm: Bil har kört in i lekplats

Köping Under onsdagsförmiddagen inträffade en trafikolycka på Ringvägen i Köping.

Slopa enprocentsmålet för bistånd

Debattartikel från Moderaterna.

Sverige är större än Stockholm

Debattartikel från socialdemokraterna Pia Nilsson och Åsa Eriksson.

Resultat från tisdagsmetet

Så gick det för Mälardalens Tävlingsfiskare.

Götlundasonens bedrift – knep EM-bronsmedaljen

Efter tre intensiva dagar stod det klart att Åbågen MCK-föraren Marcus Göthenberg, från Götlunda, hade kammat hem brons­medaljen.

Man avförd med ambulans efter arbetsplatsolycka

Under tisdagseftermiddagen inträffade en arbetsplatsolycka i Hallstahammar.

Man misstänks för rattfylleri

Bilist stoppades av en polispatrull.

16-åring anhållen för grov misshandel

Hamnade i bråk med personal.

Bostadsinbrott i Hallsta

Polisen var på plats och en anmälan om grov stöld genom inbrott upprättades.

Avdelning 2 fortsätter prisas för strokevården

De senaste åren har avdelning 2 på Köpings sjukhus gång på gång prisats för sin välutvecklade strokevård.

Polisens tips: Så skyddar du dig mot bostadsinbrott

Det finns några knep hur du kan försvåra för tjuven.

Surahammars kommun får rätt i tvisten om Ekängsbadet

"Äntligen har vi fått ett beslut och kan gå vidare i processen".

Skadedrabbat KHC föll i premiären

Fagerlund: "Vi kan bättre än så här"

Forsby tog skön seger

Besegrade Norrby på bortaplan.

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

Att skåda gammal hund i sitsen

Harry Holm skriver om politikernas beslut att lägga ned Medåkers skola.

Viljan att döda

Susanne Linde skriver om djur, natur och jakt.

Är vi redo att ta steget upp till division 3?

Armin Suljic skriver om toppstriden i division 4.

Goda relationer skapar ordning i skolan

Johan Hallberg skriver om tydliga ordningsregler.

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.