Köping15°Mulet

Magazin24

Tron på vilja som verktyg

Jan Kallberg skriver om ett politiskt klimat fylld av floskler.

Krönika · 29 jun, 2019 kl. 07:32

Anledningen till att vi har ledarsidor, ledarskribenter, politiska redaktörer, opinionsspalter, politisk sakkunniga, Almedalen, debattsidor, kommunala politiska föreningar och debattforum är att vi som samhälle tror att allt är möjligt inom politiken.

Man kan dra åt vilket håll som helst– för politiken är det fantastiska möjligheternas konst. Olof Palme sa ”politik är att vilja” och underförstått är allt möjligt bara man vill och utformar en politik därefter.

Så har det svenska samhället marinerats i sin egen berättelse i decennier. Det handlar inte om realiteter, omständigheter och vad man kan – det handlar om att man måste verkligen vilja. 

Det fungerar utmärkt som intellektuellt självbedrägeri, en sorts självsuggestionens religion, där man har alla korten på hand – det gäller bara att spela dem i rätt ordning. Och verkligheten kommer att lägga sig tillrätta efter att man spelat ut.

Winston Churchill sa bland mycket annat att ”oavsett hur briljant strategin är bör man ibland titta på resultatet”. 

Politik är inte att vilja i det förkrossande antalet frågor som påkallar politisk uppmärksamhet. Politik är att man är så illa tvungen och saknar val. 

Saker går åt helsike, på ett sätt man inte har någon kontroll över, och det måste åtgärdas på ett praktiskt sätt som stopp i avlopp eller en läckande vattenledning. 

Här kommer problemet. 

Om man skall adressera verkliga problem med realistiska åtgärder så kan man inte leva i bubblan att politik är att vilja – och inget annat – för då tror man att man kan tänka sig själv längre och snyggare. 

Om allt som behövs är att vilja, inget annat, behövs det enbart vilja och tanke att få Ströbohög att bli tio meter högre. Inga jordlass – utan enbart en uthållig och klar vilja. 

Det är givetvis en chimär som passar den politiska berättelsen eftersom om politik är att vilja, och det är det enda om krävs, då är politiker och den politiska klassen effektiv som utförare. 

Det ger en fiktiv känsla av att politiker kan och har förmåga, en form av ledningsimpotensens tysta gemenskap, där ingen pekar ut den fyrahundra­kilo-tunga rosa älgen mitt i rummet.

Därför är brottsoffer idag den snabbast växande befolkningsgruppen. Det spöas, snos, bryts in, misshandlas, våldtas, skjuts och skadas som aldrig förr. Om politik är att vilja gör man som Stefan Löfvén och tycker att det är skrämmande, ondgör sig över omständigheterna och verkligen vill att det skall bli annorlunda. 

Och inget sker. 

Utvecklingen eskalerar. Sossarna är inte ensamma. Riksdagen med alla dess partier är i samma båt. 

Man pratar om problemen, man vill verkligen ha ändring, man mobiliserar opinion och publik vilja i hopp om att någon skall ske men ingenting av detta påverkar någonting eftersom man vägrar göra reella åtgärder åt saker som går från dåligt till sämre.

Den amerikanska statsvetaren Thomas Sowell uttalade på 1990-talet att mycket av västvärldens sociala historia de tre senaste decennierna (från 1960-talet) har gått ut på att ersätta det som fungerar med det som låter bra. Denna svit av misslyckanden har inte minskat viljan till social ingenjörskonst, under lyktan politik är att vilja, och ej heller ifrågasatt utvecklingen. 

Svensk politik har aldrig låtit så bra – hållbar, respekt, mångfald, holistisk, klimatneutral – ord som forntidens politiker som Per Albin Hansson, Gunnar Sträng, Tage Erlander och Gunnar Hedlund aldrig hade förmågan att förgylla sina tal med. 

Skillnaden var att forntidens politiker var fokuserade på att se till att saker som gått åt snett gavs realistiska lösningar – som hade en möjlighet att åtgärda problemet. Det var inte att tänka sig snygg, det var att se till att saker blev gjorda och i tid. 

Det gamla arméreglementet sa om ledarskap; ”uraktlåtenhet att handla kan ligga en chef mer till last än fel­aktigt val av medel”. 

Dagens politik är enbart urakt­låtenhet att handla, utan att ta ansvar för utvecklingen, eftersom fokus är att posera med den bäst välformulerade viljan att göra något iställe för att göra något. 

Parallellt med detta skjuts fler, våldtas, spöas och snos det som aldrig förr men det saknar betydelse eftersom vi alla väntar att den stora genomtänkta politiska viljan skall få genomslag.

Den politiska vilja som uttryck för social ingenjörskonst manifesteras och visualiseras som bäst på Almedalsveckan. 

Almedalen är en enda stor fest att fira att alla andra, folkrörelser, företag, intresseorganisation och yrkespolitiker fortfarande är vid makten och att politik är just att vilja. Att denna hegemoni som skapades på 1900-talet består. Att ingenting kommer att förändras, i­frågasättas eller omkullkastas. 

Jag antar att det var så Riddarhuset kände det på julfesterna runt 1860. 

Ryggdunk, bäste broder, mer is till punschen, Carl! 

Om verkligenheten vi alla lever i där det snos, rånas och spöas som aldrig förr hade ett politiskt genomslag skulle en monoideologisk orgasm som Almedalen aldrig inträffa. 

Men den har inget genomslag och föreställningen fortsätter med en ny akt av dramat politik är att vilja.

Så medan det politiska establisemanget fortsätter att söka viljan att genomföra en orealistisk politik som de förväntar sig att verkligheten skall rätta sig efter kan du se framemot en ny sommar med nya rubriker där brottsoffren betalar priset för den politiska ovilja att göra när det går att kulört berätta.
Andra har också läst

Omärkt fälla hittad i Näverkärret

Köping Händelsen är polisanmäld.

Så skyddar du dig mot vanliga vardagsbrott

Västmanland Här är polisens tips.

Köping lanserar ny sajt för turister

Köping Kommunen presenterar ny webbplats och uppdaterar arbetet med besöksnäringen.

Digitaliseringen av vården måste fortsätta efter corona

Debattartikel signerad Gunnar Björnstad (M).

Lokalt VVS-företag lämnar kedja

Satsar stort på energi och miljö.

Blixten slog ner i villa

Larmet inkom under onsdagen.

(M): Regionen sviker sitt ansvar

Debattartikel signerad regionrådet Tomas Högström.

Resultat från Sturefiskarnas båtmete

Omgång 4 på Tjurlången.

Körkortslös förare stoppades på E18

Man misstänks för grov olovlig körning.

Köpings kommun instiftar två nya priser för pedagoger

Vinnarna kan få upp till 25 000 kronor.

Motorgräsklippare stals i Köping

Brottet är anmält till polisen.

Nationaldagsfirandet på Kungsudden ställs in

Den rådande situationen med coronaviruset sätter stopp för firandet.

136 avlidna i länet på grund av corona

Fler än 1100 smittade av viruset.

Resultat från tisdagsmetet

Resultat från tisdagsmetet på Malmön i Köping den 26 maj, i strålande solsken.

Jobbade inom hemtjänsten – dömd för bedrägeri

På tisdagen dömdes en kvinna i Arboga för tre fall av bedrägeri och tre fall av ringa narkotikabrott.

Coronaviruset stoppar årets medeltidsdagar

Arboga medeltidsdagar ställs in på grund av coronaviruset. Nu berättar Peter Weiderud, ordförande i föreningen Arboga Medeltid, om beslutet.

Hantverkets Dag ställs in

Studieförbundet Vuxenskolans evenemang Hantverkets Dag som skulle ha gått av stapeln den 2 augusti i år ställs in.

Drogpåverkad bilist utan körkort stoppades

Mannen hade en kniv i byxfickan.

Trafikolycka i Kungsör – bil voltade

Larmet inkom på tisdagsmorgonen.

Region Västmanland utlyser miljonanslag för covid-19-forskning

Kan sökas av anställda med doktorsexamen.

Köpingsbo döms till fängelse

Mannen har gjort sig skyldig till narkotikabrott.

Brorenoveringen ger positiva effekter på vattenflödet

Trots att bara halva renoveringen är genomförd märks redan nu att regleringen av vattenflödena i Arbogaån har förbättrats.

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

Bli med och styr Sverige!

Carl Olov Persson skriver om möjligheten att påverka.

Empatin och tilliten ökar

Rebecka Marklund skriver om olika typer av kriser.

Om dessa berättare må vi berätta

Jimmy Bladh skriver om berättarkonst, värnplikten och röster som riskerar att tystna.

Tiderna förändras

Carl Olov Persson skriver om pensioner, gemenskap och den "gamla goda tiden".

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.