KöpingMulet

Magazin24

Johan Hallberg är rektor i Kolsva skolområde sedan 15 år. Han och kollegan Gun-Marie Persson uppmärksammas ofta för gott ledarskap och skolornas goda resultat.

Under ytan

Johan Hallberg skriver om elever som ibland kallas omöjliga.

Krönika · 26 nov, 2019 kl. 17:52

När jag var en ny och ung lärare på högstadiet för lite mer än 20 år sedan, blev jag klassföreståndare för en klass i årskurs 8. 

Den tidigare läraren var en mycket duktig och omtyckt lärare som hade arbetat i skolområdet i många år. Nu hade han bestämt sig för att arbeta på gymnasiet och jag tog över hans tjänst. Redan vid intervjun, precis innan sommarlovet, lät rektor mig förstå att blivande klass 8A inte var en klass där allt fungerade riktigt så som man önskade. 

Här krävs en fast hand, sa han. 

Javisst, sa jag, och tänkte ojoj – hjälp, hur ska det här bli? 

Sommaren kom och gick, och snart var det augusti och dags för skolstart. De första dagarna arbetade lärarna innan eleverna var tillbaka. Det visade sig att många av mina nya arbetskamrater nog var lite oroliga för hur den unge magistern skulle kunna hantera sin nya klass. Det blir tufft…men det ska nog gå, sa den erfarna språkläraren. 

Jag svalde djupt och laddade upp inför skolstarten.

Den här berättelsen är ingen amerikansk film. Jag stod inte på katedern och undervisade som i ”Döda poeters sällskap” och jag kan inte heller säga att mitt sätt att möta de 27 ungdomarna blev någon omedelbar succé. 

Inte blev det som genom ett trollslag ordning och reda i klass 8A, heller. Några elever hamnade ofta i trubbel med lärare och kamrater. Någon kallade dem omöjliga. 

Någon annan sa att det var som det var, alla kan inte klara skolan. 

Efter några månader gick det inte längre. Yrkesvalsläraren och jag smidde en plan tillsammans med några lärarkollegor, fem av eleverna skulle erbjudas undervisning i en mindre grupp. Jag skulle ta hand om alla de teoretiska ämnena och hemkunskap (!) och en annan lärare åtog sig idrottsundervisningen. 

En vikarie behövde anställas för några av mina ordinarie lektioner för att frigöra tid och det behövde göras iordning en lämplig lokal för den lilla gruppen. 

Med övertalning och lite facklig list, fick vi igenom vårt förslag med skolledningen och i slutet av oktober hade jag föräldramöte med föräldrarna till de fem killar i åttan som skulle bli min utmaning tills de slutade nian.

Åren med den lilla gruppen lärde mig saker om ungdomar och om undervisning, som jag har nytta av varje dag som rektor. För alldeles under ytan på de här grabbarna fanns någon annan än den stöddiga, jobbiga eleven. 

Någon som jag behövde hitta till, bli någon för, få samtala med, för att över huvud taget kunna nå fram. Så vi pratade och pratade; om vad som var viktigt på riktigt, vad man önskade och längtade efter. 

Om skola och framtidsplaner, om misslyckanden och om rädslor. Och så läste jag för dem. Det där med att läsa böcker hade inte varit grejen för någon, men att lyssna när jag läste skapade ro och väckte spännande frågor för vidare samtal. 

Förutsättningarna för att undervisa blev annorlunda och en ömsesidig respekt utvecklades. 

Parallellt undervisade jag resten av deras klass och deras klasskamrater märkte hur eleverna i gruppen fungerade bättre och klarade att vara i skolan. 

Hela klassen, en verkligt spretig samling sköna individer, kommer alltid att ha en särskild plats i mitt lärarhjärta.

Med tiden blev killarnas närvaro i skolan bra och deras betyg förbättrades. I sommar är det 20 år sedan grabbarna i gruppen slutade nian och lämnade mig så mycket klokare. 

Till er, numera 35-åringar, vill jag säga ett stort tack! Ni gav mig mina första gråa hår, men tänk så många andra elever som har fått glädje av allt ni lärde mig!

Läraren Jonas Nilsson, som arbetar i Uppsala, har liknande erfarenheter och ser resultaten i sin skolvardag. 

När han debatterar ordning och reda i klassrummen utifrån det jag kallar ett relationellt synsätt (med den goda relationen som grund), bland annat i tidningen Expressen och i tidningen Skolvärlden, får han både ovationer och ibland mycket negativa kommentarer om flathet och svaghet i sociala media. 

Men han har svar på tal (Ur tidningen Skolvärlden):

”Är det ett tecken på svaghet när man som lärare etablerar goda relationer till de elever som enligt många borde rätta sig i ledet på egen hand? Tullar man på sin auktoritet när stökande och medvetet otrevliga elever ges flera chanser att bättra sig och då man genom omtanke, snarare än straff, vinner deras förtroende?

Nej, det är inte svagt utan det är smart, för när detta band väl upprättats så mottas direktiven utan misstänksamhet, och korrigeringar som trots allt nödgas göras, hörsammas. Lärarens tydlighet och struktur i klassrummet bär plötsligt den frukt den förtjänar och om straffivrare inträder under en sådan lektion så funderar de månne över vilka maktmedel och superstraff som föranlett detta lugna studieklimat. /…/

Att vända på en negativ trend hos stökiga, kaxiga och störande elever går inte på en dag. Men genom att vara konsekvent, tydlig och varm i sitt ledarskap framför klassen i kombination med återkommande omtänksamma uppföljningar med enskilda elever utanför rampljuset, så går det till slut.”

Jonas Nilsson har förstått. 

Har du?

I min förra krönika klev jag ur min komfortzon och skrev om mina egna erfarenheter som cancerpatient. Jag har förstått på alla reaktioner jag fått i mejl och på sociala media att den texten berörde och har fått betyda något för läsare som har känt igen sig som patient eller anhörig. Det gör mig glad och tacksam! 

Cancerforskningen behöver fortsatt stöd – tänk gärna på Cancerfonden också som ett alternativ till en av alla dessa julklappar som kommer att inhandlas. 


Det här är en krönika. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.Andra har också läst

Sömnig man bröt sig in på järnvägsstationen

Köping Polisen larmades vid 23.20-tiden på måndagskvällen.

Bo Senter gästade SKPF:s månadsmöte

Insänt "Ingen kan som Bo krydda sitt framförande med berättelser och vitsar från eget yrkesliv".

Nytt drama när Stars föll tungt

Basket Köpingslaget har nu tre raka förluster.

Victor gör comeback med känslofylld låt om sin pappa

Kultur & nöje ”Nu känns det som en bra tid att dela med mig av min finaste och mest betydelsefulla låt”

Man stal choklad i Köping – greps på E18

Polisen larmades vid 11-tiden på måndagen.

Stars jagar revansch efter förlusterna

Köpingslaget har två raka nederlag i ryggen.

Många verktyg stals vid inbrott

Polisen larmades till en byggarbetsplats.

Stenar kastades – fönster på badhus krossades

Glasskärvor hamnade i simbassängen.

SPORTLISTAN: "Öste in poäng"

Vilka är veckans fem hetaste?

KIS knep skön seger

Hemmalaget vann under söndagen.

Succéhelg för de lokala division 2-lagen

Tre lag spelade – samtliga vann.

Ny säker seger för HHK

Hallstas fina form fortsätter.

Tung helg för IKW/KBK

Köpingslaget utan seger i helgens matcher.

En förd till sjukhus efter olycka på bro

På söndagsförmiddagen inkom ett larm om en trafikolycka på väg 252 i Kolbäck.

VM spelade lika mot Lindome

Slutresultatet skrevs till 4-4 efter förlängning.

Mikaela går i mammas fotspår efter 30 år

Efter 30 år som medicinsk fotvårdare i Köping och Kolsva lämnar Sabine Eriksson över verksamheten till dottern Mikaela Jakobsson.

Hallstabo dömd för rattfylleri

Stoppades av polis i somras när han körde rattfull, i veckan kom domen.

Västmanlänningarna förtjänar ett svar Denise Norström (S)

Debattartikel från Mikael Andersson Elfgren (M) angående ett uttalande om skjutningar och vårdförsäkringar från socialminister Lena Hallengren.

KHC inkasserade ny derbyvinst

Besegrade Surahammars IF på bortais under fredagskvällen.

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

Om en liten katts död. Om värme i vårt iskalla land

Susanne Linde skriver om värme och omsorg.

I love this game – men snälla, var försiktiga!

Jimmy Bladh skriver om Köping Stars och den uppmärksammade golvdebatten.

En snabb titt i spåkulan

Trevlig helg och god fortsättning! Vad sägs om att börja det nya året med en titt i spåkulan? Vilka trender kommer att dominera på 2020-talet?

God jul för oss alla!

Carl Olov Persson skriver om julefrid.

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.