Köping15°Molnigt

Magazin24

Utmaningar blir verklighet

Jan Kallberg skriver om Sveriges politiska problem.

Krönika · 13 mar, 2019 kl. 12:26

Jag har alltid sökt vara positiv men när det gäller Sveriges nuvarande utveckling är jag genuint negativ eftersom jag inte tror man politiskt är förmögen att bryta utvecklingen de närmaste decennierna – sedan får vi se vad som är kvar.

För att strukturera anger jag sex anledningar som sammanfaller med ren oförmåga att möta dessa utmaningar.

1. Övertro på politisk förmåga 

I Sverige är samhället, och stora delar av befolkningen, övertygat att allt är politiskt hanterbart. Alla problem kan lösas bara man tar rätt politiska beslut. Därför möts varje kris med en utredning och beslutsångest. 

Det gav två år av asylkaos innan man börja se minsta form av ledarskap. Rädsla att ta fel beslut, eftersom man som politiker tror sig ha makt att förändra världen med ett pennstreck, ger beslutsångest och fördröjning. 

Tänk om man tar fel beslut med all denna makt? När man sedan tar dessa beslut har problemen eskalerat till den grad att de sedan länge inte är hanterbara med de verktyg man varit beredda att ta till. 

2. Den djupa staten 

Svenska politiker är i många stycken i händerna på vad som kallas den djupa staten och detta är särskilt synbart i Almedalen där miljoner läggs ner av myndigheter för att byråkratiskt maximera.

Den djupa staten i Sverige är det offentligas inre maskineri och symbiosen med det samhällsbetalda skencivilsamhället. 

Det gör att i konflikten med ett neutralt allmänintresse och allmänt intresse kontra ett internt byråkratiskt intresse vinner det byråkratiska intresset. 

Polisen i andra länder har deltidspoliser för att öka personalstyrkan vid behov. I Sverige är det otänkbart eftersom ”Den Djupa Staten” vill ha en centraliserad statlig polis – som försvaras av både myndighet och polisfack. 

Den djupa staten är så stark att den kan inte utmanas av dagens politiska system. Det gör att myndighetsintressen vinner före medborgarintresse.

3. Administratörer av normaltillstånd 

Den svenska samhällsmodellen handlar om att identifiera ett problem och skapa ett samhällsprogram för att med pengar och styrmedel adressera det. 

Dessa program administreras av myndigheter och departement som leds av ministrar som blir chefsadministratörer av normaltillstånd. 

Problemet är att ledarskap är det som behövs när saker inte längre är normaltillstånd. Svenska politiker ser det som sin uppgift att vara administratörer av ett stationärt system – att avgöra om landstingetsfrikort skall kosta 1 100 kronor eller 1 200 kronor. 

Man är tränad, skolad och inväxt i en miljö som konstant administrerar normaltillstånd. Det gör att när något oväntat inträffar klarar man inte av att hantera det.

4. Servilitet före mobilitet 

Det svenska politiska systemet bygger på partier som är organismer och som klarar sig rätt bra utan ansvarsutkrävande val och att svara inför medborgarna. 

För offentligt ledarskap innebär det att stora delar av den politiska eliten är helt fokuserad på vad som är partipolitiskt taktiskt och manövrerande i riksdagen – men vad som verkligen är ett problem på Bergslagsvägen är förbisett. 

Partierna lyssnar inte – de har fullt upp med att vara partier.

5. Komplexitet 

Sveriges samhällsbyggnation styrs av tusentals lagar och förordningar som i sig inte är byggda på varken moral, etik eller logik – utan juridik är kodifierad politik. 

Om politiken varit orealistisk i två-tre decennier innebär det att med tidens inverkan är tusentalet lagar, förordningar och detaljstyrningsregler orealistiska. 

Det är en övermäktig sak att ta sig an eftersom det kräver att många aktörer med ett gemensamt mål i sikte koordinerat eftersträvar normalisering och långsiktig samhällsnytta. 

Jag har svårt att se att dagens politiska ledarskap har förmåga att vända den negativa utveckling Sverige befinner sig i med en växande lottlös underklass, stigande kriminalitet, och en efterfrågan-tsunami på offentliga tjänster. 

Problemen har blivit oöverblickbara.

6. Alla åsikter är lika värda

Det svenska debattklimatet är unikt eftersom det är den enda nationella diskurs där operasångare och komiker tas på allvar som experter och opinionsbildare i frågor fjärran från sång och komik som ekonomisk politik.

I ett svenskt debattprogram är det de som är högljuddast och grövst som ges utrymme och expertkunskaper är underordnade eftersom alla åsikter har lika värde. 

Parallellt med detta blandas fakta, kunskap och känslor som om de är samma valuta. Det gör att operasångare och komiker kan vara ekonomiskpolitiska kommentatorer eftersom de är experter på att projicera känslor. 

Om känslor är lika viktiga som kunskap och fakta vinner skådespelare, kuplettsångare och ståuppkomiker för att de är bättre att presentera sitt material än vetenskapsmän och forskare. 

Policy som drivs av känslor skapar ett land som drivs och leds med samma bildade elegans som ett elevråd. 

Det svenska dilemmat 

Sveriges politiska ledarskap och dess förmåga att hantera större ”utmaningar” som undergräver dess samhällsstruktur och dess institutioner påminner i hög grad om Sovjetunionen. 

När tillräckligt många marinerats tillräckligt länge i en fiktiv verklighet klarar man inte att se verkligheten och agera realistiskt. 

Det sovjetiska kommunistpartiet insåg krypande under 1980-talets mitt att något måste göras, Gorbatjov försökte men ingen förändring kunde ske eftersom man körde fast i människors oförmåga att formulera ett alternativ till det fiktiva narrativ som Sovjetunionen vårdat så länge. 

De som prenumererar på en fiktiv verklighet är inte adaptiva och klarar inte av att korrespondera gentemot snabb förändring. 

Darwin regerar – det är den som är adaptiv som överlever, inte den som är störst. 

Därför tror jag att dagens problem enbart kommer att eskalera.Andra har också läst

Så slutade söndagens fotbollsmatcher

Fotboll Blandade resultat för de lokala lagen.

Gata i Köping stängs av för genomfart

Köping Arbetet påbörjas på måndag.

Belysning ska sättas upp – gata stängs av periodvis

Köping Det kommer finnas skyltar med omledning.

Martin Jakobsson imponerade på hemmaplan

Motorsport Talangen visade storform under Kolsvarundan när han kom åtta totalt i SM-klassen Trimmat 2WD och blev näst bästa junior.

Störningar när park i Köping byggs om

Stora maskiner kommer röra sig i området.

Skadade träd ska bort i Arboga

"Vi ber om överseende med eventuella störningar under tiden som arbetena pågår".

Patrik Flodin och Göran Bergsten vann Kolsvarundan

Segraren: "Det har varit en grymt bra helg".

Så slutade lördagens fotbollsmatcher

Blandade resultat för de lokala lagen.

Bottennapp för Kungsör: "Man blir frustrerad"

Svagt KBK föll mot nästjumbon: "Det var dåligt idag, väldigt dåligt alltså".

Forsby störde serieledaren på bortaplan

Tränaren hyllar lagets insats trots förlusten: "Bästa insatsen i år".

Debattsvar till "S: De kriminella gängen ska knäckas"

Skribenten: "Superbra att ni tar upp ämnet, men ni behöver hjälp från folk på ”golvet” för att förstå vad som behövs för att få till en förändring".

Återvändaren klar för Sura – lämnar IFK Arboga

Backen är tillbaka i Blue Hammers.

Talangen klar för VM: "Högintressant forward"

Den offensiva spetsen lämnar IFK Arboga.

Ännu en spelare förlänger med VM

Sportchefen: "Hon har erfarenheter från SSL och jag tror att det kommer bli riktigt spännande att följa henne kommande säsong".

Stars första träningsmatch ställs in

Motståndartränaren lämnar sitt uppdrag – söndagens match blir inte av.

Dricksvattnet i Arboga och Valskog är godkänt

På fredagskvällen kom beskedet att det kommunala dricksvattnet i Arboga kommun och Valskog i Kungsörs kommun är drickbart.

Nya grannar: Vecka 33

Här är några av de senaste lagfarterna i Västra Mälardalen.

Arbogabo döms till fängelse för stöld och narkotikabrott

Domen meddelades i Västmanlands tingsrätt.

Åklagare vill häkta 30-åring misstänkt för våldtäkt

Häktningsframställan har inkommit till Västmanlands tingsrätt.

Arboga kommuns uppmaning: Fortsätt koka dricksvattnet

"Våra tjänstemän arbetar intensivt med frågan".

S: De kriminella gängen ska knäckas

Ledande socialdemokrater vill ge polisen större resurser i kampen mot droghandeln.

15-årsjubileum för Golden Weekend

Firas med tävlingar vid Lockmoragården utanför Kungsör.

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

KRÖNIKOR

Vilket är ditt bäst-före-datum?

Susanne Linde skriver om att våga följa sina drömmar.

En annorlunda början ger ett annorlunda slut

Jimmy Bladh skriver om en period då man kan börja om.

Ett topplag ser till att svara med en seger

KFF-tränaren Armin Suljic skriver om läget i laget inför höstens toppstrid.

Magazin24 tar ny form

Henrik Hansson skriver om tidningens kommande design-förändring.

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.