KöpingLätt molnighet

Magazin24

Var realistisk om att påverka

Jan Kallberg skriver om samhällets avtagande intresse för konstruktiv debatt.

Krönika · 21 aug, 2019 kl. 14:27

En ledare skall handla om politik, kritisera, ge förslag och argumentera för dessa. Det ligger i den politiska debattens innersta kärna – möjligheten att argumentera för en sak som sedan ligger till grund för debatt där sedan mest underbyggda förslag går vinnande ur striden och leder till en förbättring av samhället.

Jag har nu uppnått den hedervärda livserfarenheten att i dagens svenska politiska debattklimat är det helt poänglöst att föra fram förslag utanför en liten partielit som förhandlar med andra små partieliter. 

Resten av samhället är bara ren utfyllnad. Som människa har man en skyldighet mot sig själv att vara realistisk med vad man kan påverka och vad man inte kan påverka, eftersom det lägger grunden i hur man prioriterar sin tid, och att som utomstående från partisystemen söka påverka något är utsiktslöst.

Medparten av dagens svenska ”utmaningar” har legat i princip orörda i ett decennium eller två. Det enda som hänt är att problemen blivit värre. 

Varför? 

Partieliterna tycker det är besvärligt att ta i, det är något i hur man måste ta i det som man inte vill göra och att ta i det kräver att man accepterar fakta som man bestämt sig för att vara helt multiresistent emot. 

Därför sker inget. Istället söker man omskriva, förringa och bagatellisera i syfte att tvinga in verkligheten i mallen som man har för hur folk skall se på det samhället som man företräder och som uppenbarligen inte fungerar.  

I världens finns det runt tvåhundra länder. Man skulle kunna anta att det finns lösningar som är värda att titta på – men icke – utan enbart Sverige svenska krusbär haver. 

Arbetskraftsinvandringen i Sverige är ostrukturerad, saknar fokus och är mest ett sidospår att invandra när man egentligen inte har asylskäl. 

Fusket med arbetskraftsinvandringen är väl dokumenterat där stor del är att någon känner någon som ger en person lön i ett antal månader så att de kan arbetskraftsinvandra. Det var aldrig tanken. 

Idén med arbetskraftsinvandringen är att Sverige skall vara med och konkurrera med den globala eliten, som är högutbildad, har alternativ och kan skapa innovation och konkurrenskraft för Sveriges framtid och därmed vara med och lägga den ekonomiska grunden för en säkrad välfärd.  

Hade man kunnat undvika detta misslyckande? 

Självklart. 

Det är bara att se på hur länder som K-anada och Australien löst det där de har årtionden av lyckad arbetskraftsinvandring som går direkt in i industri och tekniksektor för att sätta efterbrännkammare på ekonomin. 

Kunskapen finns i världen. 

Den är till och med så synlig att en högskoleelev med hjälp av Internet och ett par timmars arbete rätt snabbt skulle kunna få fram vad som krävs för att strukturera en funktionell arbetskraftsinvandring.

Detta är inga avancerade kakrecept. 

Personerna behöver vara yngre så de har tillräckligt många yrkesverksamma år framför sig i det nya landet, arbetskraftsinvandringen behöver ha av ekonomin eftersökta erfarenheter och kvalificerad utbildning, de som invandrar bör kunna minst ett världsspråk väl – t.ex engelska – så att de kan börja arbeta. 

De som arbetskraftinvandrar kan inte initialt sponsra anhöriga att invandra eftersom det skulle belasta samhället med kostnader och förta hela idén med arbetskraftsinvandringen. 

Strukturerat, enkelt och redan på plats i ett flertal länder. Men Sverige klarar inte av det. Varför? Det är en serie av svagheter som i de flesta fall har sitt ursprung i det politiska systemet och dess inbäddade oförmåga. 

Partierna klarar sig idag väldigt bra utan val, folk och ansvar. Allt är fokuserat på riksdagsmanövrerandet som enda produktiva utfall där toppen i varje parti förhandlar med toppen i andra partier i syfte att maximera sitt eget inflytande. 

Detta är i sig helt ologiskt eftersom bakom maximerandet av inflytande finns det ingen plan hur man skall nyttja inflytandet till att förändra samhället – mer än signalpolitik som ”femhundra mer till pensionärerna” i hopp om bättre röstsiffror i nästa val så man kan fortsätta riksdagsmanövererandet. 

När väl ett problem uppkommer som man på något sätt behöver hantera skyfflas det till att utredas. 

Något som förvånar mig, om än att jag idag blivit mer luttrad, är hur man kan inbilla sig att en utredare som är långvarig miljöaktivist och före detta miljöpartistisk politiker skall kunna göra en statlig utredning om framtiden för småskalig vattenkraft? 

Vi vet redan svaret eftersom man tagit en utredare som redan bestämt sig för hur denne ser saker sedan decennier tillbaka. 

Det enda utredningen har gjort är att det tagit fem år längre att börja diskutera problemet. Eller en utredning om hur man skall förbättra demokratin med en utredare som är avdankad pamp från studiecirkelindustrin? 

Självklart är lösningen fem år senare fler studiecirklar. 

Länder som inte klarar av att hantera uppenbara problem i decennier är i princip dysfunktionella och glider in i den del av världen där saker inte längre fungerar. 

Men det finns ingen som lystnar på röster utanför partierna så du lurar dig själv genom att söka ha inflytande utanför partierna. 

Därför tror jag att Sverige framgent kommer ha mycket svårt att klara sig i en föränderlig värld eftersom landet inte är anpassningsbart. 

Som Darwin sa är det inte det största djuret som överlever utan den som kan anpassa sig. Det tragiska är att det inte finns något intresse för en alternativ utveckling.


Det här är en krönika. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.
Andra har också läst

Ägg kastades mot bostad i Valskog

Valskog Händelsen är polisanmäld.

Köping Stars kvar i Karlbergshallen – publikkapaciteten ökar

Basket Frågan om var Köping Stars ska spela sina matcher har debatterats i media den senaste tiden – nu svarar kommunen.

Sten kastades mot åkande buss – rutan krossades

Köping Händelsen är anmäld till polisen.

Minska matsvinnet!

Centerpartiet i Kungsör vill se mer och tydligare arbete för att minska matsvinn i kommunen. Detta var en av frågorna som diskuterades i samband med Centerpartiets årsmöte.

Tre greps för dieselstöld

Drivmedel stals ur lastbilar.

Debatt: #räddakrillan

Kristdemokraterna anser att en omprövning behöver göras utifrån dagens förutsättningar av det fem år gamla beslutet att lägga ner isbanan som fritids- och idrottsanläggning.

Köpingsbo hade nära 80 000 barnpornografiska bilder i sin dator

En man, som är i 50-årsåldern, får fängelsestraff.

Företag i regionen kontrollerades av polisen

Insatsen ska motverka brottslighet och fusk i arbetslivet.

Vi måste våga prata om självmord

Johan Hallberg skriver om psykisk ohälsa och självmord.

SPORTLISTAN: "Drömstart"

Vilka är veckans fem hetaste?

Svidande förlust för VM IB

Halkar ner i tabellen.

Inbrott på café i Arboga

Polisen larmades under måndagsmorgonen.

Derbyseger för Arboga – blandade resultat för Köpingslagen

Så gick det för de lokala innebandylagen i herrarnas division 2.

Storförlust för KIS Bandy

Tungt nederlag på bortais.

HHK vann målrik tillställning

Jämn batalj i Hallstahammar.

KHC knep fyra av sex poäng

En seger och en övertidsförlust för Köping.

Flera lastbilar stoppades i Hallstahammar – körde på förbjuden väg

Polisen har lagt fokus på trafiksäkerhetsarbetet.

Stormen fällde träd över vägar i Västmanland

Stormen har under söndagskvällen fällt träd över många vägar i Västmanlands län. Vi uppdaterar läget efter hand rapporter kommer in.

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

Vi måste våga prata om självmord

Johan Hallberg skriver om psykisk ohälsa och självmord.

Ingenting är längre som förut...

Harry Holm skriver om ekonomi och plastkassar.

Vad är mest sanning..?

Ewa Nilsson skriver om glädje och "fågelholkar".

Det är lätt att fastna i "Idrottsparadoxen"

"Krillans" bandyplan blir ospelbar nästa vinte­r och Köpings kommun har aviserat att de inte kommer att investera i en ny anläggning.

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.