Kommunerna i Västra Mälardalen - och då räknar jag med Köping, Arboga, Kungsör, Hallstahammar, Surahammar, Skinnskatteberg och delar av Lindesberg – har goda förutsättningar för att bli bäst på det mesta!.
”Sveriges närmaste stad”, en slagkraftig slogan som Enköping lagt beslag på borde de uppräknade kommunerna satsa på, var för sig och tillsammans.
I en cirkel med navet i korsningen mellan E18 och E20 finns finns på 5 mils radie en befolkning på dryga 600 000 människor, ett intensivt och mycket brett företagande, ett universitet och ett högskola delad på Västerås och Eskilstuna.
Det finns också ett tilltalande kulturellt utbud, flera mycket framstående sjukhus, täta järnvägsförbindelser, mötet mellan stora trafikleder och en avkopplande rik miljö.
Politikerna i regionen borde mötas för samtal om hur de bäst tar vara på så goda förutsättningar för att bli ”Sveriges närmaste region.”
En annan slogan kunde vara ”Sveriges finaste region!
Här får man också kämpa för att slå Enköping som verkligen lyckats fylla stan med vackra parker och fina planteringar.
Parkförvaltningarna i våra kommuner, i varje fall i Köping, gör ett bra jobb men för att lyckas förverkliga sloganen ovan bör man ta vara på de boendes vilja att skapa fina miljöer.
Utlys årliga tävlingar om finaste villatomten, finaste bostadskvarteret, finaste industriområdet.
Föreningen ”Trädgårdsmästarna – STA Mälardalen” kanske vill ta på sig ansvaret för genomförandet av tävlingarna.
Målet bör vara att ”Sveriges finaste kommuner ligger i Västra Mälardalen”.
En slogan kunde bli ”Sveriges bästa boende- och trafikmiljö”.
När orterna expanderar ökar trafiken på gatan förbi villan eller bostadshuset. En villaägare som vill skydda sitt boende mot oljud från ökad trafik kanske vill sätta upp bullerskydd mot gatan.
Byggnadskontoret bör inte bara kräva en kostsam ansökan om byggnadslov. I stället bör myndigheten ta initiativet till ändamålsenliga och vackra lösningar.
Det kan ske genom att de öppnar för samtal som leder till skapandet av effektiva och samtidigt vackra skydd mot störande trafik. Fina träskärmar klädda med klätterhortensia, vinstockar eller annat grönt och fågelholkar på båda sidor skulle se trevligare ut än avvisande gråa plank, som godkänts av en enig och trött byggnadsnämnd.
Byggnadskontoret bör samordna satsningen med Stadsarkitektkontor, Trafikkontor och kanske viktigast Parkförvaltningen
Gatukontkoret och polisen bör komma överens om att sätta upp kameror, som kopplas till tavlor som visar trafikanterna om de kör lagligt. Koppla bildgivningen till polisstationen.
Sträckor med ofta registrerad för hög hastighet kan bemannas med trafikkontroller och bötfällning för fortkörning.
Gatukontor och polis bör också komma överens om sänkt maxhastighet till 40 km/timmen på leder som passerar bostadsområden – vid särskilt känsliga områden
30 km/h.
I flera kommuner är det redan genomfört men tyvärr inte så vanligt i Köping.Satsa inte på fartbulor för när vi trafikanter passerat bulan accelerar vi bara snabbt för att på nytt komma upp i tillåten, gärna högre, hastighet. Fartbulor skapar bara mer buller.
Dessutom är Stora Gatan i Köping inte trafiksäkert planerad. En vän som använder rullator när hon skall ta sig fram på gatan och som dessutom ser uselt överraskas ofta av att det kommer cyklister i hög fart på markerade gångbanor. Föräldrar drar obehindrat barnvagnar på filer avsedda för cyklar.
Kanske lite bättre markeringar var gångare respektive cyklister skall använda?
Till ansvariga på trafikkontoret, ta er ut på stan och kolla med gående, cyklister, butiksinnehavare och boende hur de vill ha det. Med hjälp av den rådgivning kanske ni kan planera så fler blir nöjda.
Satsa på sloganen "Västra Mälardalen erbjuder Sveriges bästa trafik- och boendemiljö!”
En slogan bör vara ”Regionen erbjuder Sveriges bästa miljö för företagare”. Det skrivs en del om hur viktigt det är att bemöta föreagandet välkomnande.
Här har politiker och tjänstemän en hel del att lära. Det är en nödvändighet. Men kom ihåg, företagare är människor precis som alla andra. De söker sig till platser med en bra boendemiljö.
För att en entreprenör skall satsa på en ort krävs förutom rätt geografiskt läge ett bramottagande och en trivsam miljö.
Satsa på sloganen ”Sveriges kundvänligaste myndigheter”
För att klara av och ta ansvar för våra gemensamma intressen krävs kunniga serviceinriktade politiker och tjänstemän.
Myndigheeerna bör betrakta innevånarna som kunder och uppträda som kundvänliga säljare.
Förr kunde sockenstämmorna ute i socknarna besluta om hur man skulle hantera frågorna i socknen. Så ser det inte ut i dag. Nu har till och med kommuner fråtagits beslutanderätten i de flesta kommuala frågorna. Jan Kallberg skrev om det i sin krönika i Magazin24 #736, Dags för kommunal Brexit.
Allt mer bestäms på högre nivå. Får jag be politikerna i regionen satsa satsa där de fortfarande kan påverka, att stimulera den offentliganställda personalen att söka förnuftiga lösningar genom samtal med varandra och med dem de är satta att tjäna.
Satsa på sloganen ”Sveriges kundvänligaste myndigheter!"