KöpingLätt molnighet

Magazin24

Västra Mälardalen ligger bäst till – ta vara på det!

Carl Olov Persson skriver om hur regionen kan planera för framtiden.

Krönika · 3 feb, 2019 kl. 18:04

I Västra Mälardalen möts riksvägar, järnvägar, sjövägar (och flyg). Västra Mälardalen ligger mitt i kan man säga.
Därför planera för Arboga som ny residenshuvudstad för i framtiden sammanslagna Örebro, Västmanlands och Södermanlands län.

Mötte f.d. landshövding, Mats Svegfors, pappa till förslaget om ny regionindelning, han gillade tanken: ”Arboga ett bra alternativ till Stockholm, inte bara en förstad till huvudstan och en plats med en rik historisk bakgrund.”

Planera för nytt residens, nya kontor och sammanträdesrum över station och järnväg och bygg samtidigt bort störningar från en allt intensivare järnvägstrafik. Banverket bör delta i finansieringen.

Ledningen för de sammanlänkade länen kan välja att bo på slotten i Örebro eller Västerås. Med tåget tar resan till arbetet i Arboga 30 minuter, och kontoret finns på gångavstånd från perrongen – med andra ord nära till jobbet.

Bygg bostäder över kontoren. Skapa ett fint äldreboende med hiss från bostad till station där tåg eller buss till flyg väntar och med bara 100 meter till livsmedelsaffärer och ett trivsamt centrum.

Örebro universitet och högskolan Västerås/Eskilstuna bör slås ihop och ledningen placeras i Arboga. 

Arboga flygplats byggs ut. En centralare plats att flyga från går knappast att hitta. Max 10 minuter från centralstation till flygfältet. Resande från stora delar av Mellansverige skulle välja att flyga från Arboga.

Se till att all skyltning i Västra M­älardalen innehåller positiva budskap. Skylta aldrig med text om tomma lokaler.

Upprustning vägar och järnväg.

Köpings hamn, mitt inne i Svealand, är en resurs värd att satsa på. Men, gör hamnen mer tillgänglig för Bergslagens differentierade näringsliv. Vägverket måste bättre på vägarna mot Frövi/Lindesberg, Skinnskatteberg och Fagersta så att skogsråvara och färdiga skogsprodukter och rester från industri och skogsbruk lättare kan transporteras mellan industrierna och till Köpings hamn.

Restprodukter från skogsindustrin blir i framtiden vätgas och andra nyttigheter. Flera företag som sysslar med förädling av restprodukter från skogen vill satsa i Köping. Ta hjälp av skogsföretagen vid och analysera önskemålet om bättre vägar.

Analysera föroreningsgraden på industriområden runt tätorterna. Se till att förorenade områden saneras och blir möjliga för nyetableringar.

Arbeta för att Banverket satsar på dubbla järnvägsspår mot Eskilstuna och Västerås.

Bygg hamn för passagerartrafik på f.d. Arosbygden för färjetrafik mellan städerna i Mälaren och till orter runt Östersjön.

Planera för befolkningsökning.

För Köpings del, planera för sjönära boende utefter norra Mälarstranden mot Stäholm. 

KBAB, ett välskött men ensidigt offentligägt bostadsföretag hindrar utvecklingen. Välkomna seriösa företag som vill satsa i Köping. Om Västra Mälardalen kan erbjuda attraktivare boende bosätter sig fler här. 

För Arbogas del, förtäta, med fler punkthus på Ljungdahls-området. Planera för nybyggnation av punkthus och villor på förkastningsbranten fram mot Elholmen. En pampig utsikt över Arbogaån norrut över slätter och skogar erbjuder ett fantastiskt boende. Som, redan sagts, bygg bostäder över järnvägen.

För Kungsörs del, en småortsidyll bör satsa ytterligare på sjönära boende.

Starta tävlingar mellan fastighets­ägaren på temat finaste ”Bostadsområdet”. Finaste industriområdet borde också få en utmärkelse.

Friluftsliv.

Närheten till Mälaren och till tre läns gemensamma sjö, Hjälmaren, med förbindelse via Hjälmare kanal mot Mälaren och Östersjön och närheten till Bergslagen ger möjlighet till fritid i en rik natur. Västra Mälardalen en bra plats att leva i, beskriv det i samtal med företagare som överväger att etablera sig i Västra Mälardalen.

Den lokala trafiken.

Inför de kommande årens byggnation av nya E18 kommer mycket störande trafik att gå genom Köpings tätort. Dirigera om den tyngre trafiken till att gå förbi fjärrvärmeverket och järnvägsstationen. Inför maxfart 40 km/timme för trafik genom bostadsområden, ger mindre utsläpp och ökad trivsel. En rondell vid utfarten från Maxi/Willys ligger högt på önskelistan. 

Påverka Vägverket att bygga cykelvägar mellan tätorterna. 

Köping och Kungsör bör förbindas med en pontonbro över Hedströmmen. Försvaret har säkert överblivna pontonbroar som får tas över kostnadsfritt.

Idéer och förverkligande.

Västra Mälardalens- och närliggande Bergslagskommuner bör tillsätta arbetsgrupper med uppgift att planerar för framtiden. Eftersom mycket av det som behöver utföras berör alla kommuner i området bör grupperna ha nära relationer till varandra. Planera långsiktigt men skjut inte allt på framtiden. Se till att bra idéer förverkligas så snart som möjligt 

I planeringen ingår kontakter med byråkratier. Sök bra kontaktytor med Vägverk, Trafikverk, Energimyndighet och andra myndigheter som kan bidra med planering och finansiering.Andra har också läst

Gata i Köping stängs av nästa vecka

Köping Trafiken kommer att ledas om.

Silly Season-bloggen

Håll koll på den lokala transfermarknaden med Dennis Johansson Strömberg.

Här är spelschemat för Höstsparken

Många matcher ska spelas i Karlbergshallen.

Varmvattnet borta i stora delar av Köping

Befarad läcka som påverkar fjärrvärmenätet är orsaken.

Till extraknäckets försvar

Jan Kallberg skriver om den ädla konsten att jobba vid sidan om.

Tillsammans mot cancer

Johan Hallberg skriver om sin kamp mot sjukdomen.

"Vad är det som gör att Kungsör går mot strömmen?"

Debattartikel signerad Madelene Fager (C) och Petter Westlund (C).

Kvinna dömd för grovt rattfylleri

På tisdagen dömdes en kvinna hemmahörande i Köping för grovt rattfylleri i Västmanlands tingsrätt.

Psalmvaro - Per Harling presenterade nya psalmer

På söndagskvällen presenterade författaren och kompositören Per Harling psalmer ur sin nya psalmsamling med titel Psalmvaro. Den innehåller 48 förslag till psalmer för olika...

Hela Sveriges städtant gjorde rent hus bland Odd Fellows damer

Logen nr 71 Sankt Olofs damklubb i Arboga gästades på måndagskvällen av ett tjugotal medlemmar från Köping.

Skogsbolag åtalas för den stora skogsbranden

Under tisdagen inleddes huvudförhandlingen som ska avgöra vem som orsakade den stora skogsbranden som rasade i länets skogar sommaren 2014.

Dubbla rattstölder i Hallstahammar

Två BMW-ägare drabbade.

Inbrott på pizzeria i Köping

I nuläget är det oklart om något har stulits.

Räddningstjänsten larmades till gruppboende

Larmet inkom på måndagskvällen.

Livsmedelsverket uppmanar gravida att genomsteka nötkött

Rådet ska skydda mot parasiten toxaplasma.

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

Till extraknäckets försvar

Jan Kallberg skriver om den ädla konsten att jobba vid sidan om.

Tillsammans mot cancer

Johan Hallberg skriver om sin kamp mot sjukdomen.

Ensamhet som sjukdom – ideellt arbete som botemedel?

Björn Blomgren skriver om den nya folksjukdomen.

Minussiffror kräver pullunder

Harry Holm skriver om statistik, gårdsgator och Steve Jobs.

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.