Köping12°Möjligtvis lite duggregn

Magazin24

Vem ska man tro på?

Harry Holm skriver om coronahanteringen, miljardpaket och Björn Ulvaeus.

Krönika · 13 jun, 2020 kl. 05:55

Sången ”Vem ska jag tro på” skrev Tomas Di Leva strax efter att statsminister Olof Palme blivit mördad och den spelades in på skiva 1987. Låttiteln känns rätt i tiden, även nu.

Vi får höra att det är bra för miljön att sluta köpa plastpåsar, trots att myndigheter räknat ut att papperskassar är betydligt större miljöbovar. Politiker har tvingat på oss sommartid, trots att medicinskt kunniga förklarar att det är skadligt för hälsan. Vi får lära oss att det är bra att ha en europeisk gemenskap, speciellt när det krisar – och när då krisen (pandemin) når oss försöker Tyskland stoppa leverans av 10.000 andningsskydd till ett annat EU-land, Sverige.

Så även när det gäller coronaviruset: Vem ska jag tro på?

WHO (Världshälsoorganisationen) fick på nyårsafton information från Kina om virusutbrottet. Dagen efter arresterade kinesiska polisen åtta personer i staden Wuhan för att de spridit rykten om ett virusutbrott. Så inte tror jag på Kina. Men det gjorde WHO, som den 10 januari informerade om att det inte fanns någon överföring av viruset från människa till människa i Kina.

Den 11 mars klassade dock WHO coronan som en pandemi. Efter det har organisationen uppmanat, tjatat: Testa, testa, testa.

Så den 30 mars uppdrog vår regering åt FHM (folkhälsomyndigheten) att ”skyndsamt ta fram en nationell strategi för att utöka antalet tester för Covid- 19.” Den 8 maj, en dryg månad senare, sade socialminister Lena Hallengren att testningen var ett ansvar för regionerna (f.d. landstingen). Och att prioriteringen fanns i en lista från MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap), som FHM ännu inte kunnat tolka.

Ansvaret bollas runt mellan stat, regioner och kommuner. Så går det när regeringen med statsministern i spetsen inte tar ansvar. Experter borde inte få styra ensamma i en demokrati, speciellt inte i denna allvarliga situation. När experter dessutom är oeniga behövs någon som pekar med hela handen.

I Tyskland, med uppseendeväckande få döda, har man testat 350.000 personer per vecka.

Den 30 mars beställde alltså svenska regeringen fler tester i Sverige, dock utan att se till att dessa levererades. Så vem kan tro på regeringen. För först den 4 juni kom beskedet att alla som hade symptom skulle få testas. Det var så dags då, efter då närmare 5.000 döda.

Miljardpaket efter miljardpaket har snabbt östs fram från regeringen, för att rädda jobb och andra verksamheter. Vilket förstås är bra. Det blir för många ändå som förlorar sitt livsverk eller sin anställning.

Men de som redan jobbat färdigt då? Redan tidigt basunerades ut från högsta ort att det viktiga var att värna de äldre. Sedan dess har alltså omkring 5.000 dött av Covid-19. Hälften från äldreboenden, en fjärdedel hade hemtjänst.

Sofia Wallström, chef för IVO (Inspektionen för vård och omsorg), konstaterade i slutet av maj, att Sverige misslyckats med att skydda de äldre och sa: ”Vi har bl.a. exempel där personal beordrats att arbeta trots att de är bekräftat smittade. Vi har också exempel där personal går emellan smittade personer och friska personer utan skyddsutrustning.”

Och i Arboga skulle man sätta in s.k. ”vård i livets slutskede” för en 83-åring – på grund av att man missat att mannen behövde sin hörapparat för att t.ex. kunna svara på frågor.

Men allmänheten sköter sig. Vi äldre sitter frivilligt i ”corontän”, fast vi saknar de personer vi är vana att träffa. Vi lyder restriktionerna, för att vara rädda både om oss själva och om andra. Men som IVO-chefen förklarade, är det farligare att vara inom äldreomsorgen.

Där gäller det äldre som har betalat skatt hela livet som en sorts välfärdsförsäkring. Om välfärden – i form av Försäkringsbolaget Samhället – sviker, då förbrukas förtroendet för De Styrande.

Vem ska jag då tro på? Då återstår bara att använda sitt egna sunda förnuft. Den som har möjlighet kan ge sig ut i naturen, som är suverän egenvård. Och vi behöver inte se varje nyhetssändning. Men vi kan ringa mer till varandra.

I sunt förnuft ingår det jag skrev i en krönika för en tid sedan: Att iaktta försiktighetsprincipen. Ta inga risker. Följ restriktioner, respektera andra och håll avstånd. Och glöm inte att den här pandemin kommer att gå över.

Jag började med en låt idag,”Vem ska jag tro på”. Jag ska sluta med en annan sång, skriven av Björn Ulvaeus. När han 1970 spelade in sin "Hej gamle man!” föddes Abba, Björn och Bennys flickvänner körade bakom .

Björn Ulvaeus sjöng då så här om frälsningssoldaten: ”Kan du visa oss den väg som vi ska gå, för att få komma dit som vi vill nå."

Men han har ändrat sig: Femtio år senare, den 16 maj i år, hade Ulvaeus en helsida i Svenska Dagbladet med rubriken:

”Svårt att förstå dem som ber till Gud just nu.” Med tanke på de tusentals bara i vårt land som dött av det skrämmande Covid-19 (av dem förra veckan två av mina kusiner) tänker jag:

”Svårt att förstå dem som inte ber till Gud just nu.”


Det här är en krönika. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.Andra har också läst

Fortsatta trygghetsvandringar genomförs i Arboga

Arboga IFK Arboga Hockey fortsätter kommunens framgångsrecept över sommaren.

Tullen beslagtog sprit och öl från Kungsörsbo

Kungsör Myndigheten ansåg inte att dryckerna införts till Sverige för privat bruk.

Ernests Kalve förlänger med Köping Stars

Basket 33-åringen från Lettland stannar i klubben: "Jag vill göra nytta för laget".

Kvinna sexuellt ofredad på tåg

Köping Ung man greps av polisen.

Arbogas nya förskola närmar sig öppning

"En viktig satsning för att Arboga ska fortsätta att växa".

Fönster till stort värde krossade

Stora stenar användes.

Federley (C): ”Vätgas kan vara nyckeln till mer förnybart i Europa”

Under vecka 28 presenterades en europeisk vätgasstrategi av EU-kommissionen, något som välkomnas av Kungsörssonen Fredrick Federley.

Sofie Jaska förlänger med VM IB

Rutinerade centern om beslutet: "Jag tycker fortfarande innebandy är barnsligt kul".

50 liter diesel slangades från två maskiner

Inträffade på gård utanför Arboga.

Västra Mälardalen värvar från Per-Ols

22-åriga backen hämtas in – sportchefen lovordar nyförvärvet: "En otroligt duktig spelare".

När avloppslögnen blir sanning

Debattartikel Lars-Göran Carlsson, ordförande för föreningen VA-i-tiden.

Signalfel störde tågtrafiken

UPPDATERAD. Åtgärdades under eftermiddagen.

Yttergrind förstörd på kommunal mark

Skadegörelse anmält till polisen.

KFF vann träningsderbyt mot Arboga

Alen Dzanic stor matchvinnare för Köping.

Man misstänkt för ringa narkotikabrott

Kontrollerades av polispatrull.

Trevlig helg!

Lästips från den senaste nyhetsveckan.

Ny assisterande tränare klar för Köping Hockey

31-åring gör huvudtränaren Henrik Sahlin sällskap vid tränarbänken.

Smedjegård: ”Vi ser en tydlig förbättring”

Region Västmanlands smittskyddsläkare Jan Smedjegård vittnar om en förbättring av coronasituationen i länet.

Trädgårdsredskap stulna ur bod

Flera verktyg saknas.

Väskor stals ur bil

Förövare krossade ruta och tog sig in.

Man misstänks för våldsamt motstånd

Ville inte följa med polisen.

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

Det är dags att säga adjö – tack för allt

Dennis Johansson Strömberg skriver om sin tid på Magazin24.

Semester – back to basic!

Susanne Linde skriver om dåtidens och nutidens ledigheter.

Det kommer att bli bra

Harry Holm skriver om jordgubbar, semestrar och en ljus framtid.

Fem intressen delar ansvar för Hjälmaren

Carl Olov Persson skriver om Sveriges fjärde största sjö.

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.