Vin och ägg är påskens omöjliga äktenskap
Anette Tapper om påskens bästa drycker.
Anette Tapper om påskens bästa drycker.
Nu står påsken för dörren och jag får en och annan fråga om man kan dricka vin till påskmat? Och i sådana fall, vilket vin ska man välja?
En kombination som fungerar mycket illa är vin och kokta ägg. Dessa två ytterligheter mår bäst av att aldrig behöva mötas. Till påskbordet väljer jag ett fylligt och lite mörkare öl.
I dag finns det massor av spännande öl på Systembolagets hyllor. Det ploppar upp både välgjorda och även lokala hantverk hela tiden. Våga prova. Grunden för en godare påsk är lite mörkare och fylligare öl. Många bryggerier brygger också speciella påskbrygder. Vanligtvis med aningen högre alkoholstyrka och försiktig beska. Alkoholens viktigaste uppgift är enligt mig faktiskt att lyfta och förstärka olika smaker.
Bättre dra ner på antalet öl och i stället satsa på kvalité och styrka. Ett perfekt påsköl kan gärna vara lite alkoholstarkare. 5,5 till 7,0 fungerar perfekt som måltidsförstärkare.
Vill man ändå hitta något som fungerar med ett vin? Då får man helt enkelt skippa äggen och fokusera på sillen.
Mitt bästa tips får bli sill kryddad med citrus tillsammans med en chilensk Gewürztraminer. Blir faktiskt en utsökt kombination. Det här friska vita vinet passar bra även till hetare asiatisk mat.
Ett annars säkert tips till påsk är givetvis klassisk påskmust! Fungerar alltid. Och varför inte en klassiker från lokala Guttsta Källa i Kolsva?
Önskar ni fler vintips? Missa då inte att besöka min sida Tapper & Co på Facebook, där presenterar jag ett nytt spännande vintips varje fredag.
Glad påsk!