Min fantastiska väninna
Elena Ferrante
På 1950-talet växer de två väninnorna Elena och Lila upp under enkla förhållanden i Neapel. Lila är vacker, briljant i skolan och slår alla med häpnad med sin talang och sociala smartness.
Den mer observerande Elena får kämpa betydligt hårdare för sina framgångar på olika plan, men trägen vinner som det h-eter: träningsprodukten Elena slår sig trots sin bakgrund och sina förutsättningar fram inom den akademiska svängen som på den tiden i det landet verkligen inte är för alla.
I grunden handlar den första delen av fyra om hur vänskap formas, ändrar form men likväl stannar när de unga kvinnorna ska komma att ta olika vägar i livet.
Kan du inte rent fysiskt resa söderut i sommar kan du genom Ferrante litterärt känna lukten av napolitansk pizza och hettan i arbetarkvarteren.
Elementärpartiklarna
Michel Houellebecq
Vi förflyttar oss uppåt på kontinenten, till Frankrike och den kontroversielle Michel Houellebecq.
Senare i karriären skulle hans författarskap dela vatten tack vare samhällskritiska avartsskildringar av exempelvis sexturism och islam, medan Elementarpartiklarna via två väldigt olika bröder erbjuder alternativa funderingar kring människans drifter och dess konsekvenser.
Den asexuella genforskaren Michel ställs i bjärt kontrast mot den översexuella brodern, gymnasieläraren Bruno. Vem mår egentligen bäst? Vem mår sämst? Behöver bröderna må som de mår?
Riktigt imponerande författarhantverk, men den gudfruktige får samla kraft då Houellebecqs grafiska skildringar riskerar att genera.
Den vidunderligakärlekens historia
Carl Johan Vallgren
Jag tar varje möjlig chans att slå ett slag för svensk litteratur, och sämre slag än språkekvilibristen Vallgrens minst sagt paranormala Augustpris-vinnare från 2002 går absolut att slå.
Den minst sagt missbildade Hercule Barfuss föds på en bordell i Köningsberg i början av 1800-talet, men de minst sagt fysiska tillkortakommanden kompenseras genom en telepatisk förmåga.
Vi får genom ett fantastiskt språk följa Barfuss på diverse prövningar och i en bok som aldrig blir tråkig blir empatin för outsidern hela tiden större och större.
Gentlemen
Klas Östergren
Först till ett extremt psykande, stressande men likväl imponerande faktum: Klas Östergren var 25 år när Gentlemen gavs ut.
Alteregot Klas Östergren träffar den världsvana Henry Morgan och inkvarteras i hans lugubra våning på Hornsgatan. Där bor även den filosofiske och betydligt mer tungsinte l-illebrodern Leo.
Det lagas kalori- och promillestinna brakmiddagar, grävs tunnlar i jakt på skatter och snärjs damer. I bakgrunden ligger dessutom också en kriminalhistoria och pyr.
Ett rikt persongalleri och s-uverän stil i en berättelse som
i princip har allt.
Geografins makt: Tio kartor som förklarar världen
Tim Marshall
Den brittiske journalisten och före detta utrikeskorrespondenten Marshall tar oss med på en pedagogisk kartläggning (höhö) varför världen ser ut som den gör.
Har du exempelvis funderat på varför Vladimir Putin aldrig riktigt vill släppa greppet om sina före detta sovjetrepubliker, eller hur maktbalansen mellan USA och Kina ser ut till sjöss och vilka konsekvenser detta skulle kunna få?
Det och flera andra spännande exempel förklaras på ett lättöverskådligt och underhållande vis utifrån ländernas olika geografiska förutsättningar.
För att förstå världen idag visar denna bok att du måste förstå hur världen har formats.