KöpingMolnigt

Magazin24

Mats Svegfors är presentatör och moderator vid "Samtal på Kungsudden". På lördagen var Birgitta Almgren föreläsare och berättade om krossade illusioner; hur vi kan lära av vår historia – i det här fallet av hur listigt nazismen byggdes upp innan och under andra världskriget.

Samtal på Kungsudden om krossade illusioner

Birgitta Almgren berättade i lördagens Samtal på Kungsudden livfullt och initierat om händelser från nazidiktaturtiden, och vad vi idag kan lära av vår historia från 30- och 40-talet.

Kultur · 15 feb, 2020 kl. 20:00

Mats Svegfors inledde som vanligt Samtal på Kungsudden.
– Tanken med Samtal på Kungsudden är att ha en mötesplats att gå till där man samtidigt får ta del av ett lokalt kulturellt utbud, sa han i sin välkomsthälsning i ett överfyllt Kungsuddens café.

Högaktuell historiebeskrivning

– Även om dagens ämne handlar om stormakter för många år sedan är Birgittas bok i ämnet högaktuell i dagens samhälle, fortsatte Mats Svegfors.

Dagens gästtalare var alltså Birgitta Almgren som på ett historiskt mycket levande sätt berättade utifrån samma rubrik som hennes bok har: ”Krossade illusioner. Fallet Kappner och nazistisk infiltration i Sverige 1933–1945”.

Birgitta Almgrens föreläsning handlade bland annat om hur diktaturer byggs upp och fungerar. Hon utgick från sin egna forskning om tredje riket under andra världskriget.

Hermann Kappner i naziregimens tjänst – och inom skolvärlden i Sverige

Bland annat berättade hon om den dolda nazistiska infiltrationen och Nazitysklands mest inflytelserike agent i Sverige, Hermann Kappner, som lyckades bli anställd av Skolöverstyrelsen i Stockholm samtidigt som han var utsänd i naziregimens tjänst.

Kappner blev aldrig officiellt avslöjad som infiltratör, men i de nazistiska arkiven framgår tydligt att han gick nazisternas ärenden. Dock ansåg han själv att han gjorde det för att rädda Sverige – tills han förstod att han blivit obekvälm för den nazistiska regimen och tillsammans med sin familj tvingades fly för sitt liv undan nazisterna.
Han räddades genom att låta sig läggas in på ett mentalsjukhus i Värmland.

– Sverige blev ju ett slags mål för nazityskland, förklarade Birgitta Almgren. I Sverige ansågs räddningen finnas för att rädda det rena blodet, som fanns här enligt myterna. Den svenska folksjälen skulle därför erövras.
– Det finns därför mängder av information om Sverige i de tyska krigsarkiven; viktigt material för oss att ta del av för att förstå historien.

Och det är precis vad Birgitta Almgren gjort. Hon har tagit del av både de tyska krigsarkiven och – som enda svensk utanför SÄPO – även SÄPOS hemliga arkiv i Sverige. Fast det hon fann där har hon fått lova att aldrig yppa så länge hon lever.

Vi måste förstå vår historia

– Ju bättre vi förstår hur diktaturer arbetar, desto bättre kan vi bli på att bygga upp demokratin, menade Birgitta Almgren. Därför är det viktigt att förstå frågorna HUR och VARFÖR.
– Vi är inte färdiga med Hitler än. Hans ord lever fortfarande, inte minst genom de sätt som ord och begrepp användes. "Folk", "fosterland" och många andra ord fick nya och mycket starka betydelser i den nazistiska kulturen. Nu hör vi dem användas på nytt. Orden kamoufleras och används på andra sätt än den ursprungliga betydelsen.

Många svenskar stod emot nazismen

Birgitta Almgren lyfte också fram flera kända svenskar som stod emot nazismen. Bland andra tonsättaren Wilhelm Peterson-Berger och skribenten Torgny Segerstedt (som hävdade att naziregimen arbetade genom att påstå sig främja och rädda den västerländska kulturen) samt Barbro Alfving (som öppet gick emot de nazistiska tankarna i sina krönikor).
Detta gjorde de redan innan rasbiologin hade börjat leta sig in i det nazismen senare kom att verka för.

– Men vi måste skilja på att vara tyskvändlig och nazivänlig, underströk Birgitta Almgren. Långt ifrån alla tyskar var för de nazistiska tankarna. Och vartefter nya rön blev kända började många ändra mening om nazismen. Man får hålla reda på när någon uttalade sig och i vilket sammanhag. Det är mycket komplext.

– En central fråga i det Birgitta skriver och berättar om är Sveriges uppgörelse med vår egen historia, menade Mats Svegfors.

Fick Kappners tjänst 25 år senare

Birgitta Almgren berättade livfullt och initierat om händelser från nazidiktaturtiden. Även familjära förhållanden, inte minst i fallet Kappner som omnämns i hennes boktitel. Något som gjorde hennes historia så levande att man nästan kände att man var med i Tyskland och Sverige på 30-talet.

Att hon blivit så intresserad för just Kappner är för övrigt inte så konstigt. Utan att hon visste det när hon fick en lärartjänst i Kristinehamn för många år sedan fick hon den tjänst Kappner hade haft 25 år tidigare. Hennes intresse av Kappner blev därmed ytterst personligt.
Andra har också läst

Nya coronafall i länet

Västmanland Under lördagen rapporterades nya fall av coronasmittade personer i Västmanland.

Jonathan tar reda på hur dåtidens kändisar lever idag

Köping Köpingssonen och tidigare Magazin24-medarbetaren Jonathan Ståhl tar reda på hur livet ser ut idag för de svenska kändisar som var på toppen men sedan försvann spårlöst med...

Charta 77 livestreamar konsert på lördagskvällen

Evenemang Ikväll – lördag 28 mars kl 20.00 – sänder Charta 77 en livestreamad konsert, som alternativ till två spelningar som på grund av corona flyttas fram i tid.

Man sparkade sönder glasdörr till biblioteket

Köping Händelsen är anmäld till polisen.

Mål: Halverad vildsvinsstam till 2025

Naturvårdsverket har tagit beslut om en reviderad, nationell förvaltningsplan för vildsvin. Planen innehåller bland annat mål för halvering av skador på grund av vildsvin i...

Drograttfyllerist stoppades i Arboga

Förare i 20-årsåldern kontrollerades av polisen.

Destination Strömsholm erbjuder hemleverans för riskgrupper

Anders Geidemark: "Vi måste hjälpas åt".

Barn ska ha möjlighet att behålla trygga rutiner i oroliga tider

Svar på debattartikeln ”Barn till permitterade går heltid på förskola”.

Fem nya coronafall i Västmanland

Under fredagen rapporterades nya fall av coronasmittade personer i länet.

Hallstahem sänker hyran för lokalhyresgäster

Betalar halva hyran under april, maj och juni.

Full fart för bröderna Knutsson

Det som började som försäljning av cyklar och elektriska apparater i Småland har utvecklats till en välmående butik som levererar hemelektronik och teknik-prylar.

Så påverkas lokalfotbollen av coronaviruset – serier görs om

Västmanlands Fotbollförbund har tagit beslut angående distriktsserierna.

Hallstahammar tar fram stödpaket till företagare

För att underlätta för lokala näringsidkare under den rådande situationen med coronaviruset har Hallstahammars kommun beslutat om stödåtgärder.

Polisen vill ha tips efter flera skadegörelser

Många brott har anmälts den senaste tiden.

Stenar kastades på parkerade bilar

Brottet är polisanmält.

Grov stöld i Arboga

Inbrott i bostad.

Nio appar som tar dina bilder till nästa nivå

Oavsett om det är för att uppnå det ultimata bildflödet på Instagram eller för att föreviga ögonblick till familjealbumet kan redigeringsappar förvandla dina bilder till...

Barn till permitterade går heltid på förskola

"Tidigare under veckan blev jag informerad via mitt barns förskola att de barn som har en eller båda sina föräldrar permitterade får gå heltid på förskola."

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

Om religion i en mångkulturell värld

Carl Olov Persson skriver om religion.

Dra lärdom av pandemin

Rebecka Marklund skriver om depressionerna i Sverige, medicin och coronaviruset.

Corona – mer än mexikansk bärs

Jan Kallberg skriver om coronaviruset och mexikanskt öl.

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.