Köping20°Mulet

Magazin24

Mats Svegfors är presentatör och moderator vid "Samtal på Kungsudden". På lördagen var Birgitta Almgren föreläsare och berättade om krossade illusioner; hur vi kan lära av vår historia – i det här fallet av hur listigt nazismen byggdes upp innan och under andra världskriget.

Samtal på Kungsudden om krossade illusioner

Birgitta Almgren berättade i lördagens Samtal på Kungsudden livfullt och initierat om händelser från nazidiktaturtiden, och vad vi idag kan lära av vår historia från 30- och 40-talet.

Kultur · 15 feb, 2020 kl. 20:00

Mats Svegfors inledde som vanligt Samtal på Kungsudden.
– Tanken med Samtal på Kungsudden är att ha en mötesplats att gå till där man samtidigt får ta del av ett lokalt kulturellt utbud, sa han i sin välkomsthälsning i ett överfyllt Kungsuddens café.

Högaktuell historiebeskrivning

– Även om dagens ämne handlar om stormakter för många år sedan är Birgittas bok i ämnet högaktuell i dagens samhälle, fortsatte Mats Svegfors.

Dagens gästtalare var alltså Birgitta Almgren som på ett historiskt mycket levande sätt berättade utifrån samma rubrik som hennes bok har: ”Krossade illusioner. Fallet Kappner och nazistisk infiltration i Sverige 1933–1945”.

Birgitta Almgrens föreläsning handlade bland annat om hur diktaturer byggs upp och fungerar. Hon utgick från sin egna forskning om tredje riket under andra världskriget.

Hermann Kappner i naziregimens tjänst – och inom skolvärlden i Sverige

Bland annat berättade hon om den dolda nazistiska infiltrationen och Nazitysklands mest inflytelserike agent i Sverige, Hermann Kappner, som lyckades bli anställd av Skolöverstyrelsen i Stockholm samtidigt som han var utsänd i naziregimens tjänst.

Kappner blev aldrig officiellt avslöjad som infiltratör, men i de nazistiska arkiven framgår tydligt att han gick nazisternas ärenden. Dock ansåg han själv att han gjorde det för att rädda Sverige – tills han förstod att han blivit obekvälm för den nazistiska regimen och tillsammans med sin familj tvingades fly för sitt liv undan nazisterna.
Han räddades genom att låta sig läggas in på ett mentalsjukhus i Värmland.

– Sverige blev ju ett slags mål för nazityskland, förklarade Birgitta Almgren. I Sverige ansågs räddningen finnas för att rädda det rena blodet, som fanns här enligt myterna. Den svenska folksjälen skulle därför erövras.
– Det finns därför mängder av information om Sverige i de tyska krigsarkiven; viktigt material för oss att ta del av för att förstå historien.

Och det är precis vad Birgitta Almgren gjort. Hon har tagit del av både de tyska krigsarkiven och – som enda svensk utanför SÄPO – även SÄPOS hemliga arkiv i Sverige. Fast det hon fann där har hon fått lova att aldrig yppa så länge hon lever.

Vi måste förstå vår historia

– Ju bättre vi förstår hur diktaturer arbetar, desto bättre kan vi bli på att bygga upp demokratin, menade Birgitta Almgren. Därför är det viktigt att förstå frågorna HUR och VARFÖR.
– Vi är inte färdiga med Hitler än. Hans ord lever fortfarande, inte minst genom de sätt som ord och begrepp användes. "Folk", "fosterland" och många andra ord fick nya och mycket starka betydelser i den nazistiska kulturen. Nu hör vi dem användas på nytt. Orden kamoufleras och används på andra sätt än den ursprungliga betydelsen.

Många svenskar stod emot nazismen

Birgitta Almgren lyfte också fram flera kända svenskar som stod emot nazismen. Bland andra tonsättaren Wilhelm Peterson-Berger och skribenten Torgny Segerstedt (som hävdade att naziregimen arbetade genom att påstå sig främja och rädda den västerländska kulturen) samt Barbro Alfving (som öppet gick emot de nazistiska tankarna i sina krönikor).
Detta gjorde de redan innan rasbiologin hade börjat leta sig in i det nazismen senare kom att verka för.

– Men vi måste skilja på att vara tyskvändlig och nazivänlig, underströk Birgitta Almgren. Långt ifrån alla tyskar var för de nazistiska tankarna. Och vartefter nya rön blev kända började många ändra mening om nazismen. Man får hålla reda på när någon uttalade sig och i vilket sammanhag. Det är mycket komplext.

– En central fråga i det Birgitta skriver och berättar om är Sveriges uppgörelse med vår egen historia, menade Mats Svegfors.

Fick Kappners tjänst 25 år senare

Birgitta Almgren berättade livfullt och initierat om händelser från nazidiktaturtiden. Även familjära förhållanden, inte minst i fallet Kappner som omnämns i hennes boktitel. Något som gjorde hennes historia så levande att man nästan kände att man var med i Tyskland och Sverige på 30-talet.

Att hon blivit så intresserad för just Kappner är för övrigt inte så konstigt. Utan att hon visste det när hon fick en lärartjänst i Kristinehamn för många år sedan fick hon den tjänst Kappner hade haft 25 år tidigare. Hennes intresse av Kappner blev därmed ytterst personligt.
Andra har också läst

Hantverkets Dag ställs in

Köping Studieförbundet Vuxenskolans evenemang Hantverkets Dag som skulle ha gått av stapeln den 2 augusti i år ställs in.

Drogpåverkad bilist utan körkort stoppades

Kolsva Mannen hade en kniv i byxfickan.

Trafikolycka i Kungsör – bil voltade

Kungsör Larmet inkom på tisdagsmorgonen.

Region Västmanland utlyser miljonanslag för covid-19-forskning

Västmanland Kan sökas av anställda med doktorsexamen.

Köpingsbo döms till fängelse

Mannen har gjort sig skyldig till narkotikabrott.

Brorenoveringen ger positiva effekter på vattenflödet

Trots att bara halva renoveringen är genomförd märks redan nu att regleringen av vattenflödena i Arbogaån har förbättrats.

Bil voltade ner i dike

Singelolycka utanför Hallstahammar.

Bli med och styr Sverige!

Carl Olov Persson skriver om möjligheten att påverka.

Arboga flyttar ceremonin för nya svenska medborgare

Skjuts upp på grund av coronaviruset.

(S): Vi höjer bostadsbidraget tillfälligt!

Debattartikel signerad Pia Nilsson och Ardalan Shekarabi

Empatin och tilliten ökar

Rebecka Marklund skriver om olika typer av kriser.

SVT visar Tårtgeneralen på bästa sändningstid

Köpingsfilmen sänds ikväll med start 20.00.

Elva frihetsberövade i samband med Operation Rimfrost

Polisen genomförde trafikinsats i polisregion Mitt.

Bilist körde in i andra bilar och skadade polis

Misstänks för våld mot tjänsteman.

(S): Nu inför vi ett äldreomsorgslyft

Debattartikel signerad riksdagsledamoten Olle Thorell.

Om dessa berättare må vi berätta

Jimmy Bladh skriver om berättarkonst, värnplikten och röster som riskerar att tystna.

Nya satsningen på WQ – öppnar vedugnspizzeria

På fredagen presenterade Westerqwarn Pub & Restaurang en nyhet på sin Facebook-sida.

En förd till sjukhus efter viltolycka

Vid 21.30-tiden på torsdagskvällen kolliderade en motorcykel och ett rådjur på Sickelsjövägen utanför Arboga.

Jansson jagar nya framgångar: "VM-guld i Ryssland vore coolt"

29-åringen har spelat bandy på elitnivå under stora delar av sitt liv men än känner Jansson att han har mycket kvar att ge.

Polisen: Skydda dig mot båtstölder

Det finns flera sätt att försvåra för tjuven.

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

Bli med och styr Sverige!

Carl Olov Persson skriver om möjligheten att påverka.

Empatin och tilliten ökar

Rebecka Marklund skriver om olika typer av kriser.

Om dessa berättare må vi berätta

Jimmy Bladh skriver om berättarkonst, värnplikten och röster som riskerar att tystna.

Tiderna förändras

Carl Olov Persson skriver om pensioner, gemenskap och den "gamla goda tiden".

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.