Lokalt näringsliv
18:06 | 28 november 2020

Köpings musteri får fint omnämnande i ny bok: ”Stolta”

Örebrobon Anders Johnsson utsågs i oktober till Årets Ekokock. Nu har han släppt en bok med fokus på hållbara råvaror och relationen med hans lokala producenter – bland annat Köpings musteri.

Johanna Ryberg och Lena Ryberg-Ericsson är stolta över att Köpings musteri lyfts fram i en ny kokbok. Foto: David Eriksson

Anders Johnssons nyligen släppta kokbok går under namnet ”Härifrån. Råvaror, recept och relationer”. I den tar han avstamp i råvaruproduktionen hos flera gårdar och producenter i området kring Örebro. Köpings musteri är en av dessa åtta.

– Vi är jätteglada och stolta. Det är en ynnest att få vara med i den boken, även fast vi inte är från Örebro. Vi får glida lite på uttalet, gnälla lite extra och låtsas att vi är därifrån, skrattar Lena Ryberg-Ericsson.

Boken är 352 sidor stor och Köpings musteri får fint utrymme.

– Vi är med för att vi är en av de råvaruproducenter som presenteras i boken. Sen kommer det finnas recept med äpplen i samt äppelmust.

Vilka äppelrecept finns med?

– Det får man se i boken, säger Lena med ett leende.

Vid sidan av detta pågår produktionen som vanligt vid musteriets lokaler i Rasgärde by utanför Köping.

Pandemin har dock såklart medfört förändringar, bland annat att gårdsbutik numera är obemannad under öppettiderna.

– Här får man reda sig själv. Antingen via beställningar eller så får man komma hit och plocka själv. Det är en förtroendebaserad verksamhet, helt enkelt.

Hittills har det inte varit några problem, berättar Lena. Under hela sommaren har de haft en stadig ström av besökare till gården.

– En del dukade upp sina medhavda matsäckar och åt här. Det var nästan som en rastplats. Vi träffar inte våra kunder så ofta, men vi ser ju spåren efter dom och det är jättekul att folk hittar hit. Det blir som ett litet andningshål för de som kanske är i en riskgrupp. De får en säker shoppingupplevelse.

Köpings musteri har även kunnat glädjas åt att skörden blev bra under året.

– En mycket pessimistisk inställning byttes ut till en glad överraskning under våren. Det blev många sorter och dessutom mycket av varje sort. Vi har pressat 15 olika sorters äpplen. Det blev något positivt av det här året trots allt, säger Johanna Ryberg, dotter till Lena och en av de som jobbar vid musteriet.

Lena fyller i:

– Det har varit en härlig sommar att jobba i. Sen fick vi även en jättetrevlig säsong där många människor lämnade in sin frukt till oss. Det är verkligen en växande trend. Vi tycker det är jättekul att så många vill ta hand om frukten som växer i trädgården.

Tänk på: håll dig till ämnet, håll god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-