KöpingMöjligtvis lite duggregn

Magazin24

Manoel följer drömmen – gör succé med egen läsk

Manoel Azelian berättar om juice­fabriken, FruitBombs läsk, ­expansionsplanerna och utmaningarna företaget står inför.

Lokalt näringsliv · 6 nov, 2019 kl. 15:00

Som tonåring öppnade Manoel Azelian sin egen verksamhet och byggde upp en juicefabrik i Aleppo, Syrien. Manoel var driftig redan i tidig ålder och när han var yngre var han mycket med sin farfar, som jobbade med trädgård, och tillsammans plockade de frukter och gjorde egen saft. Manoel spenderade även mycket tid med sin pappa som var maskinmekaniker. Åren gick och som 18-åring startade han sitt egna bryggeri – men när kriget bröt ut bombades hans verksamhet sönder.

– Jag drömde länge om att ha en egen verksamhet och jag hade lärt mig mycket genom åren av min pappa och hans bröder. Min juicefabrik växte och växte men sen kom kriget, säger Manoel Azelian.

Tillsammans med sin familj var han tvungen att fly, och till slut kom de till Sverige.

– 2014 kom vi hit. Jag hade möjlighet att träffa många människor som har hjälpt mig på resans gång. Jag kom i kontakt med Dan (Sederowsky) och fick möjlighet att hjälpa till med maskinerna i hans bryggeri.

Han fortsätter:

– Jag ville brygga läsk med hjälp av maskinerna och det var inga problem. Jag hittade en investerare som gillade min idé och det var så K&C Bryggeri och FruitBombs startade, säger Manoel. Allt har gått bra för oss. Vi är där vi vill vara men allt tar tid. Tiden är det viktigaste för oss. Vi säljer vår läsk i närområdet och vi utvecklas steg för steg.

Vilken är den största utmaningen för FruitBombs?

– Tiden, helt klart. Vi måste marknadsföra oss och öka intresset för produkten men allt tar tid. Vi vill göra allting på rätt sätt och då finns det inga genvägar. Man kan inte skynda fram något, då blir det inte bra. I Sverige är det många regler man måste ta hänsyn till och respektera och då gäller det att göra allt på rätt sätt och det tar tid. Vi vill inte sälja produkten bara för att öka våra siffror, vi vill värna om produkten och dess rykte.

FruitBombs har sitt näste på Järnvägsgatan i Köping och Manoel är noggrann att poängtera att han vill se sitt företag växa i just Köping. I takt med att intresset för läsken ökar så måste bryggeriet öka produktionstakten.

Men att flytta från Köping är inget alternativ.

– Det är viktigt för oss att vara kvar här i staden. Det är en ära för oss att producera vår läsk här och det är här vi vill vara. Det är i Köping vi startade vår verksamhet och det är här vi vill vara. Jag vill hitta en ännu bättre lokal för vårt bryggeri men lokalen ska finnas här i Köping. Ska vi flytta så ska vi göra det inom Köping, det är viktigt för oss, säger han.

I dagsläget består FruitBombs av fyra smaker, som alla har en egen exotisk smak. Manoel berättar att han vill att sina produkter ska skilja sig från mängden.

– Det finns många smakkällor man kan använda sig av men vi kan inte ha vilken smak som helst. Smakerna ska gå i samma linje som märket, det är därför vi just nu bara har fyra smaker. Vi vill ha speciella smaker. Till exempel är vår röda läsk granatäpple, inte jordgubb. Vår gröna dryck är kiwi, inte äpple. Vi arbetar med exotiska smaker som vi gillar. Man måste ha sin egen stil och egna smaker. Vi vill att det ska finnas en smak för alla. Vi försöker att hitta nya smaker och mixar, säger Azelian. Han fortsätter:

– I framtiden vill vi ha fler smaker, så det arbetar vi på. Men det kommer att dröja ett tag, det är inte det lättaste att ta fram nya smaker. Smakerna måste passa vårt märke och vi måste gilla läsken. Det är väldigt viktigt för oss, att vi gillar det vi producerar och säljer. Vi skulle aldrig sälja något om vi själva inte skulle dricka det.

Vad har du för mål med FruitBombs?

– Jag sätter alltid upp nya mål och jag stannar aldrig. Jag har många mål. Men jag vill såklart att vi kan fortsätta att växa och att vi i framtiden kan ha en stor fabrik som tillverkar vår läsk. Jag vill ha fler produktionslinjer och öka produktionen.Andra har också läst

Victor gör comeback med känslofylld låt om sin pappa

Kultur & nöje ”Nu känns det som en bra tid att dela med mig av min finaste och mest betydelsefulla låt”

Man stal choklad i Köping – greps på E18

Köping Polisen larmades vid 11-tiden på måndagen.

Stars jagar revansch efter förlusterna

Basket Köpingslaget har två raka nederlag i ryggen.

Många verktyg stals vid inbrott

Polisen larmades till en byggarbetsplats.

Stenar kastades – fönster på badhus krossades

Glasskärvor hamnade i simbassängen.

SPORTLISTAN: "Öste in poäng"

Vilka är veckans fem hetaste?

KIS knep skön seger

Hemmalaget vann under söndagen.

Succéhelg för de lokala division 2-lagen

Tre lag spelade – samtliga vann.

Ny säker seger för HHK

Hallstas fina form fortsätter.

Tung helg för IKW/KBK

Köpingslaget utan seger i helgens matcher.

En förd till sjukhus efter olycka på bro

På söndagsförmiddagen inkom ett larm om en trafikolycka på väg 252 i Kolbäck.

VM spelade lika mot Lindome

Slutresultatet skrevs till 4-4 efter förlängning.

Mikaela går i mammas fotspår efter 30 år

Efter 30 år som medicinsk fotvårdare i Köping och Kolsva lämnar Sabine Eriksson över verksamheten till dottern Mikaela Jakobsson.

Hallstabo dömd för rattfylleri

Stoppades av polis i somras när han körde rattfull, i veckan kom domen.

Västmanlänningarna förtjänar ett svar Denise Norström (S)

Debattartikel från Mikael Andersson Elfgren (M) angående ett uttalande om skjutningar och vårdförsäkringar från socialminister Lena Hallengren.

KHC inkasserade ny derbyvinst

Besegrade Surahammars IF på bortais under fredagskvällen.

Drop-in-dop blev en hit i Kungsör – i februari är konceptet tillbaka

Dop och vigsel är, för många människor, viktiga tillställningar. För vissa har det av olika anledningar inte blivit av. Nu ger Kungsörs församling besökare chansen att åtgärda...

Om en liten katts död. Om värme i vårt iskalla land

Susanne Linde skriver om värme och omsorg.

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

Om en liten katts död. Om värme i vårt iskalla land

Susanne Linde skriver om värme och omsorg.

I love this game – men snälla, var försiktiga!

Jimmy Bladh skriver om Köping Stars och den uppmärksammade golvdebatten.

En snabb titt i spåkulan

Trevlig helg och god fortsättning! Vad sägs om att börja det nya året med en titt i spåkulan? Vilka trender kommer att dominera på 2020-talet?

God jul för oss alla!

Carl Olov Persson skriver om julefrid.

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.