KöpingMolnigt

Magazin24

Erik Wahlqvist och Per-Arne Broström, från Kolsva MS, visar upp en crosscart. Foto: Dennis Johansson Strömberg

Anrika föreningen utvecklas ständigt

Föreningen har funnits i snart 70 år och fortsätter att moderniseras. Den senaste sporten som finns under klubbens vingar är radiostyrd bilsport.

Motorsport · 25 mar, 2018 kl. 12:00

Kolsva MS är en anrik förening som grundades 1949 och idag har klubben cirka 900 medlemmar.

– Det är ett stort motorsportsintresse i Kolsva, så många söker sig hit. Det har i stort sett alltid varit så att om man inte har spelat fotboll eller brottats har man hållit på med motorsport, säger klubbens ord­förande Per-Arne Broström.

Genom åren har Kolsva MS arrangerat flertalet SM-tävlingar i olika sporter.

– Vi har varit SM-arrangörer i rally 14 gånger. Sedan har vi haft tre SM-tävlingar i isracing, varav två var samma helg. Det var i mitten av 80-talet, säger Erik Wahlqvist som suttit med i styrelsen sedan slutet på 70-talet.

Inom klubben finns många sporter. Rally är det som är mest förknippat med föreningen, men sporter som rallycross, bilorientering, folkrace, crosskart och MC finns under klubbens vingar.

Miniracing, eller radiostyrd bilsport som det heter, är den senaste sporten som Kolsva MS är involverad i.

– Intresset växer som tusan. Några barn har varit i vår lokal och kört på golvet. De brukar köra i KMV-lokalen, men den ska ju byggas om. Vi ska bygga om vid Wahlstagropen så att det blir en miniracingbana där. Den är i princip klar. Men vi ska bygga ett förartorn, så att de ser bilarna, säger Wahlqvist.

Han fortsätter:

– Det här är ett sätt att bredda verksamheten, och man får in yngre människor. Någon har barnbarnet med sig och då passade han på att köra också. De är från fyra år upp till 70 år som kör. Man kan ju inte tävla i någon fordonssport som fyraåring, men de kan tävla med en joystick.

Är det svårt för föreningen att anpassa sig och bli mer modern?

– Absolut inte. I det här fallet var det en person som föreslog att klubben skulle börja med den radiostryda bilsporten. Han tog tag i det, och då fungerar det. Styrelsen kan inte alltid ta tag i nya projekt eller sporter. Kliver någon fram och vill ta tag i det, så varsågod, säger Wahlqvist.

– Det gäller att främja de som vill vara med. Vi vill inte bromsa det utan vi vill stötta dem. Det kan hända att de som kör radiostyrt kanske vill köra en vanlig bil längre fram, säger Broström.

Många av fordonssporterna är ekonomiskt krävande.

De billigaste av sporterna Kolsva MS är engagerade i är folkrace och miniracing.

– Priset för en folkracebil är 8 000 kronor. Men bygger man den själv, om man har det kunnandet, så blir det billigare. Det beror på hur man kommer över bilen. Ekonomin stjälper många. Men har man en gång haft en folkracebil så är ju bilen till salu efter tävlingen, och då kan man ju köpa en ny för pengarna man säljer sin bil för, säger Wahlqvist.

– Den radiostyrda bilsporten är billigare än så. De allra minsta bilarna kostar någon tusenlapp, säger Broström.Andra har också läst

Så slutade lördagens innebandymatcher

Innebandy Resultatbörs från gårdagens bataljer.

Stars kunde inte rå på serieledarna

Basket "Kings har ett par landslagsspelare och det tog ut sin rätt i det långa loppet".

Hallsta straffades på hemmais

Ishockey En poäng till HHK.

Storförlust för Kungsör

Ingen rolig kväll för KIK.

Östensson om VM:s svacka: ”Skapar några frågetecken”

En poäng på de tre senaste matcherna – nu vill Västra Mälardalen IB bryta den negativa trenden och vinna årets sista match som spelas på lördag.

Här är Köpings motståndare i Allettan

Långa resor väntar för KHC.

Så slutade onsdagens innebandymatcher

Blandade resultat för de lokala lagen.

Arbogas besvikelse – missar Allettan trots seger

IFK gjorde för få mål: "Det är surt som fan".

Köping avslutade starkt

Besegrade ett tappert kämpande Surahammar på onsdagskvällen.

Femte värvningen klar för Kungsör

KBK har plockat in offensiv spelare.