Köping17°Måttlig vind och lätt molnighet

Magazin24

Erik Wahlqvist och Per-Arne Broström, från Kolsva MS, visar upp en crosscart. Foto: Dennis Johansson Strömberg

Anrika föreningen utvecklas ständigt

Föreningen har funnits i snart 70 år och fortsätter att moderniseras. Den senaste sporten som finns under klubbens vingar är radiostyrd bilsport.

Motorsport · 25 mar, 2018 kl. 12:00

Kolsva MS är en anrik förening som grundades 1949 och idag har klubben cirka 900 medlemmar.

– Det är ett stort motorsportsintresse i Kolsva, så många söker sig hit. Det har i stort sett alltid varit så att om man inte har spelat fotboll eller brottats har man hållit på med motorsport, säger klubbens ord­förande Per-Arne Broström.

Genom åren har Kolsva MS arrangerat flertalet SM-tävlingar i olika sporter.

– Vi har varit SM-arrangörer i rally 14 gånger. Sedan har vi haft tre SM-tävlingar i isracing, varav två var samma helg. Det var i mitten av 80-talet, säger Erik Wahlqvist som suttit med i styrelsen sedan slutet på 70-talet.

Inom klubben finns många sporter. Rally är det som är mest förknippat med föreningen, men sporter som rallycross, bilorientering, folkrace, crosskart och MC finns under klubbens vingar.

Miniracing, eller radiostyrd bilsport som det heter, är den senaste sporten som Kolsva MS är involverad i.

– Intresset växer som tusan. Några barn har varit i vår lokal och kört på golvet. De brukar köra i KMV-lokalen, men den ska ju byggas om. Vi ska bygga om vid Wahlstagropen så att det blir en miniracingbana där. Den är i princip klar. Men vi ska bygga ett förartorn, så att de ser bilarna, säger Wahlqvist.

Han fortsätter:

– Det här är ett sätt att bredda verksamheten, och man får in yngre människor. Någon har barnbarnet med sig och då passade han på att köra också. De är från fyra år upp till 70 år som kör. Man kan ju inte tävla i någon fordonssport som fyraåring, men de kan tävla med en joystick.

Är det svårt för föreningen att anpassa sig och bli mer modern?

– Absolut inte. I det här fallet var det en person som föreslog att klubben skulle börja med den radiostryda bilsporten. Han tog tag i det, och då fungerar det. Styrelsen kan inte alltid ta tag i nya projekt eller sporter. Kliver någon fram och vill ta tag i det, så varsågod, säger Wahlqvist.

– Det gäller att främja de som vill vara med. Vi vill inte bromsa det utan vi vill stötta dem. Det kan hända att de som kör radiostyrt kanske vill köra en vanlig bil längre fram, säger Broström.

Många av fordonssporterna är ekonomiskt krävande.

De billigaste av sporterna Kolsva MS är engagerade i är folkrace och miniracing.

– Priset för en folkracebil är 8 000 kronor. Men bygger man den själv, om man har det kunnandet, så blir det billigare. Det beror på hur man kommer över bilen. Ekonomin stjälper många. Men har man en gång haft en folkracebil så är ju bilen till salu efter tävlingen, och då kan man ju köpa en ny för pengarna man säljer sin bil för, säger Wahlqvist.

– Den radiostyrda bilsporten är billigare än så. De allra minsta bilarna kostar någon tusenlapp, säger Broström.Andra har också läst

Vasst spel i powerplay säkrade vinst för Arboga

IFK knep säsongens första trepoängare.

Köping HC föll tungt på bortais

Ishockey Säsongens första nollpoängare är ett faktum.

Blue Hammers nollade på nytt

Ishockey Tung förlust för Surahammar.

Stars starkast i sista träningsmatchen: "Ett rätt bra genrep"

Basket Hemmalaget visade styrka på Karlbergshallens nya golv.

Arbogabrottaren uttagen i VM-truppen

Pontus Lund får chansen i landslaget.

Jotti: ”Det känns som att vi hör hemma här”

Köping Stars ­hyllades av flera motståndar­tränare på SBL:s upptaktsträff, ­något som Panagiotis ”Jotti” ­Nikolaidis självklart uppskattar.

Tränarna eniga: Stars är i SBL för att stanna

SBL-tränarna har stor respekt för nykomlingen Köping Stars. Det blev tydligt under seriens upptaktsträff i måndags, där inget lag tippar laget sist.

Stjärnan: Köping har ett bra lag

Välmeriterade Adam Rönnqvist tror att Stars klarar sig bra i årets SBL.

Tung start för IFK Arboga

Föll med uddamålet i premiären.

Stars besegrade Alvik i näst sista träningsmatchen

Hemmasonen gjorde comeback i klara vinsten.

Så slutade helgens fotbollsmatcher

Resultatbörs från helgens lokalfotboll.