Köping10°Molnigt

Magazin24

Snabba lokala ekipage på SM-deltävling när East Sweden Rally avgjordes

Framskjutna placeringar noterades.

Motorsport · 8 sep, 2020 kl. 11:19

Som allt detta märkliga år så har det blivit mycket förändringar och ovisshet i all planering och detsamma i motorsporten. Så nu under hösten avverkas avslutande SM-deltävlingarna i rask takt. Första deltävlingen kunde genomföras i vintras och under helgen avgjordes East Sweden Rally med central punkt Linköping med serviceplats. Sträckorna avgjordes dock norrut från Linköping på det krävande och i rallykretsar beryktade Prästomta Skjutfält. Sju stycken väldigt utslagsgivande sträckor skulle köras av de drygt 100 startande i tävlingen.

På våra lokala förare och kartläsare hade vi förhoppningar då de visat framfötterna förut under stortävlingarna. Kungsörsbördige Andreas Johansson, ytterst rutinerad och en av Sveriges bästa co-drivers, läser noterna till Mattias Adielsson och efter dammet hade lagt sig så tog de sig till slutmålet på en fin andraplats totalt i hela tävlingen. Endast med PP Andersson från Årjäng före sig i resultatet som är en svår nöt att knäcka!. Farten på sträckorna är väldigt uppskruvat och i dessa SM-tävlingar så är minsta lilla misstag väldigt kostsamt.

Martin Jakobsson från Kolsva hade ett högt tempo, Men på två sträckor så rann tidstappet i väg lite. Övriga sträckor så visade Martin på sin väldiga talang att styra rallybilen säkert och vägvinnande fram på sträckorna och den insatsen räckte till en väldigt fin andra plats i Junior-SM, klassen för trimmade bilar. I högerstolen satt Henrik Lundh och levererade noter i rasande takt.

Emil Nilsson, SMK Arboga, ännu en av våra duktiga co-drivers som i helgen tog plats i Joakim Ellners högerstol i sin snabba Peugot Ellner. Ellner bor i Stora Sundby och är en ung och väldigt lovande rallyförare. De hade ett vinnande tempo redan från början och efter fyra körda sträckor så var de i ledning i klassen för otrimmade bilar bland både junior- och seniorförarna. Efter uppehållet så fortsatte det höga tempot och de körde mot en seger i SM-tävlingen, men 400 meter från mål så prickade chaufför Joakim en brunn och krängde av ett däck! Försprånget räckte dock och ekipaget kunde räkna in en första SM-deltävlingsseger.

William Binbach hade ett ännu högre tempo än Ellner/Nilsson, men på SS2 hände något missöde för Kolsvaekipaget (där Robin Hallman står för ett utmärkt co-driverarbete) så det blev mer än fyra minuters tidsförlust och det är en ocean av tid i dessa snabba tävlingar med sekundstrider. Trots topptider på resterande sträckor så blev det till slut en tiondeplats i den tuffa otrimmade klassen. 

Nu är det bara att se över bilar och ta nya tag inför den avslutande Rally SM-deltävlingen som avgörs i Sandviken den 19 september.

Text och foto: Stefan Pettersson
Andra har också läst

Så slutade söndagens fotbollsmatcher

Resultat från den lokala fotbollen.

Så slutade lördagens fotbollsmatcher

Fotboll Resultat från den lokala fotbollen.

Klasseger och medalj – höga rallymål hos Kolsva SM-förarna

Motorsport Talangerna William Binbach och Martin Jakobsson har båda chans på fina framgångar.

Köping Stars har gjort klart med ny amerikan

Basket Mångsidig guard förstärker SBL-klubben: "En erkänt bra försvarare som även kommer hjälpa oss i returtagningen", säger tränare Panagiotis Nikolaidis.

12-årige Elwin Elg tog brons vid internationell tävling i Stockholm

Imponerade vid Djurgården Epee under helgen.

Så slutade söndagens fotbollsmatcher

Resultat från damernas division 4 samt herrarnas division 3, 5, 6, 7 och 8.

Blytung trepoängare för Södra

Jonas Hammarlund matchvinnare när Arboga vände och vann.

Svag avslutning ledde till Stars-förlust

Uppsala tog revansch på Köping i returträningsmatchen.

Mardrömssäsong för Robin Bojar

Coronapandemin satte stopp för alla tävlingar under större delen av året. När det väl återupptogs var olyckan framme för golfproffset Robin Bojar – som bröt handen under en...

Så slutade lördagens fotbollsmatcher

Resultat från damernas division 2 och 4 samt herrarnas division 3, 4, 5 och 7.

I stort sett nytt lag ska bära Köping BTK:s färger

Det var länge osäkert om Köpings BTK ens skulle få ihop lag. Efter hårt arbete har de fått ihop en slagkraftig trupp – åtminstone på pappret. "Vi får se match för match vilket lag...

Amerikansk pointguard klar för Stars

25-årige Devin Watson förstärker Köping.

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

Mälaren, en vik i Östersjön (nästan i alla fall)

Carl Olov Persson skriver om kryssningar, Kungsör och klimatsmarta lösningar.

Fler på Nysan 2020

Harry Holm skriver om sommarstugor, gammal schlager och utedass.

Kultur och natur som kur

Rebecka Marklund skriver om populism, skogsskydd och välmående.

Sunt förnuft i vården

Harry Holm skriver om rotfyllning, saltbrist och den svenska vårdapparaten.

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.