Köping-3°Molnigt

Magazin24

Team Ferrita jagade tiden med framgång

Att tävla på tid har blivit en stor trend inom motorsporten. Team Ferrita från Köping tillhör de som har hakat på och varvat upp. "Bilarna går lite aggressivare", säger föraren Fredrik Lindkvist.

Motorsport · 10 okt, 2018 kl. 18:00

”Time Attack” är en tävlingsform som har sitt ursprung i Japan. Tävlingsformen är enkel, ”Time Attack” är ett så kallat ”kvalrace” där snabbaste varvet vinner. Teamen, som är uppdelade i fem olika klasser beroende på bilens prestanda, tävlar inte mot andra på banan utan i själva verket skoningslöst mot klockan. Snabbast tid på de försök man får på sig vinner.

Under de senaste åren har Time Attack blivit uppmärksammat som en av de mest växande motorsporterna i världen.

Team Ferrita från Köping är ett gäng som hakat på trenden. Under säsongen har förarna Fredrik Roos och Magnus Andersson från Köping samt Fredrik Lundkvist från Västerås framgångsrikt tävlat om den snabbaste tiden vid de fem deltävlingarna (Knutstorp, Kinnekulle, Mantorp samt två tävlingar i Karlskoga). Till sin hjälp har de haft mekaniker, familj och vänner.

– Folk som kommer till en tävling för första gången tycker att det är så roligt att man kan följa tävlingen i en app, där det hela tiden uppdateras hur snabbt bilarna kör. Det är även annorlunda mot Porsche Carrera Cup, där folk upplever att det är så jämnt och alla kör lika. Vid Time Attack är det lite mer att bilarna låter annorlunda, går lite aggressivare och sladdar, säger Fredrik Lindkvist.

– Det är stor variation på förare och bilar, flikar Fredrik Roos in.

– Det är egentligen alla typer av bilar. Tidigare har man kört antingen folkrace eller STCC. Det har inte funnits några mellanting. Det som är roligt med Time Attack är att man kan ta sin bil, hamna i någon vettig klass och ändå tävla på samma villkor som alla andra. I och med att man kan köra med en standardbil från affären så kan vem som helst tävla. Vill man satsa mer hamnar man högre upp. Alla har en plats i startfältet, säger Fredrik Lundkvist.

Tävlingsformen är på uppgång. Fler och fler bilar har hängt på trenden, menar grabbarna i Team Ferrita.

– Nu har jag bara åkt ett år, men det är nog närmare 100 team totalt. Det är skitkul, säger Fredrik Roos.

Utöver Team Ferrita tävlar även Erik Olausson, Mattias Karlsson och Johan Landgren, även de från Köping, i ”Time Attack”.

Gemenskapen är därför stor vid sidan av själva tävlandet.

– Det är väldigt familjärt och det är lite därför man är med och kör, säger Fredrik Lundkvist och får medhåll av sina kollegor.

Trots att det är väldigt familjärt handlar ”Time Attack” ändå om att tävla och köra så fort det bara går. Detta har Team Ferrita gjort med framgång. Bland annat slutade Fredrik Roos som totaltvåa i klassen ”PRO street” under hans första säsong.

– Det har varit riktigt kul! Jag kör en ny bil (en Corvette C6 Z06), som jag visserligen körde några gånger förra året, men då var det bara krångel. Sen byggde vi om den, bytte grejer och skruvade tills det funkade. Jag har lärt känna bilen och blivit mer och mer bekväm för varje tävling, säger Fredrik Roos.

Nu när tävlingssäsongen är över börjar förberedelserna inför nästa säsong för Team Ferrita.

– Vi ska fortsätta köra som ett team nästa år också, säger gänget.

Är det guldet som gäller nästa år?

– Jag ska stå högst upp, avslutar Fredrik Roos med ett leende.Andra har också läst

Hallsta straffades på hemmais

Ishockey En poäng till HHK.

Storförlust för Kungsör

Ingen rolig kväll för KIK.

Så slutade matchen mellan Hallstahammar och Lindesberg

Innebandy Resultat från fredagsdrabbningen.

Östensson om VM:s svacka: ”Skapar några frågetecken”

Innebandy En poäng på de tre senaste matcherna – nu vill Västra Mälardalen IB bryta den negativa trenden och vinna årets sista match som spelas på lördag.

Här är Köpings motståndare i Allettan

Långa resor väntar för KHC.

Så slutade onsdagens innebandymatcher

Blandade resultat för de lokala lagen.

Arbogas besvikelse – missar Allettan trots seger

IFK gjorde för få mål: "Det är surt som fan".

Köping avslutade starkt

Besegrade ett tappert kämpande Surahammar på onsdagskvällen.

Femte värvningen klar för Kungsör

KBK har plockat in offensiv spelare.

Dufåker inför avgörandet: "Vi är förberedda"

Hoppet om Allettan lever för IFK Arboga inför sista grundserieomgången.

Stars föll efter stor dramatik: "Svängde fram och tillbaka"

Niklas Larsson nära att kvittera med matchens sista skott: "Lite förbannad att jag missade".