KöpingRegnskurar

Magazin24

Säkerhetspolisen varnar för att bidrag som på grund av bristande kontroll går till organisationer med kopplingar till extremistmiljöer utgör ett demokratiskt problem. Foto: SÄPO/Pressbild

Bolag med radikala islamister gjorde affärer med stat och kommuner

Köping och Kungsör har handlat för sexsiffriga belopp – Säpo varnar för demokratiproblem.

Nyheter · 27 aug, 2020 kl. 09:20

Ett 50-tal bolag och organisationer med utpekade extrema islamister i ledningen har gjort affärer med stat och kommuner till ett totalt värde av en dryg miljard kronor under de senaste fem åren. Det kan Nyhetsbyrån Siren berätta efter en kartläggning av cirka 550 personer som kan kopplas till radikal islamism, huvudsakligen av olika grenar av Polismyndigheten.

I Sirens granskning, som släpptes under torsdagen och som publicerats i flera rikstäckande tidningar, pekas både Köpings kommun och Kungsörs kommun ut som köpare. Under granskningsperioden (2015-2019) har de handlat tjänster för sexsiffriga belopp.

Köpings kommun köpte under åren 2015-2017 tjänster till ett värde av 458 871 kronor från ett utbildningsföretag i Sollentuna med kopplingar till våldsbejakande radikal islamism. Granskningen visar att en man i 30-årsåldern med kopplingar till islamistiska miljöer har eller har haft engegemang i bolaget.

Sedan 2017 har Köping inte köpt några fler tjänster från det företaget – men under 2019 handlade man med ett annat företag med extremistkopplingar. Sirens granskning visar att det rör sig om ett företag i restaurangbranschen där kommunen köpt tjänster för motsvarande 2 300 kronor. En Köpingsbo i 30-årsåldern med kopplingar till islamistisk extremism har haft engagemang i det bolaget.

Sirens granskning visar också att Kungsörs kommun köpt tjänster för totalt 298 900 kronor från ett numera nedlagt omsorgsföretag från Sollentuna. Granskningen visar att två män i 30-årsåldern med koppligar till islamistiska miljöer har eller har haft engegemang i bolaget. Kungsör gjorde affärer med bolaget under 2016.

Frågan om statliga och kommunala bidrag som på grund av bristande kontroll går till organisationer med kopplingar till extremistmiljöer har uppmärksammats på senare tid. Bland annat har Säpo varnat för att det är ett demokratiproblem.

Enligt en rapport om våldsbejakande extremism och organiserad brottslighet från Institutet för framtidsstudier 2018 utmärker sig bolagsengagemanget inom den studerade islamistiska miljön i stort, med en generellt högre andel bolagsaktiva personer jämfört med andra extremistkretsar. Magnus Ranstorp, terrorexpert och forskare vid Försvarshögskolan, ser satsningarna som en del av det skuggsamhälle som berörda krafter strävar efter att skapa.

– Det är imponerande hur företagsamma de är. Olika personer är duktiga på skilda delar av verksamheten, som att starta upp företag, utbyta tjänster med andra bolag och ställa ut intyg för att få maximal del av välfärdssystemet. För de som ägnar sig åt ekonomisk brottslighet finns stora vinster att hämta samtidigt som riskerna är små, säger Magnus Ranstorp till Nyhetsbyrån Siren.

FAKTA

* Svenska myndigheter har under perioden 2015-2019 gjort affärer till ett värde av 1,2 miljarder kronor med 49 bolag, ekonomiska föreningar och stiftelser där utpekade radikala islamister som ingått i Sirens granskning har suttit i ledningen.

* 15 av dessa verksamheter har varit kopplade till förskole- och utbildningssektorn. Kommunernas skolpeng och Skolverkets statsbidrag står för en överväldigande del av transaktionerna totalt.

* 20 personer kan kopplas till ledningen för skolorna genom styrelseuppdrag eller i egenskap av egentlig huvudman.

* För verksamheter inom branscher utanför skolan uppgår det samlade affärsvärdet till cirka 45 miljoner kronor. Tio av dessa bolag verkar eller har verkat inom omsorgs- och familjehemssektorn, lika många är eller har varit registrerade inom livsmedels- och restaurangbranschen.

* 46 personer med utpekade kopplingar till extrem islamism har under den granskade perioden suttit i ledningen för minst en av verksamheterna. 15 av personerna har varit aktiva i minst två.

* Personer som omfattas av granskningen ingick i styrelsen för elva stiftelser, nio ekonomiska föreningar samt tre ideella föreningar. Tre av dessa verksamheter mottog offentliga medel under den granskade perioden. Förutom två skolor rör det sig om en ekonomisk förening som fick nära 1,7 miljoner kronor.

*Uppgifterna om de berörda bolagens offentliga affärer åren 2015-2019 har hämtats från Dagens Samhälle Insikt, en databas över offentliga affärsdata.

*Siren har endast räknat med affärer gjorda under år då de personer vi har granskat har haft bekräftade engagemang i bolagen under åtminstone en del av året. Kontroll av bolagsengagemangen år för år har gjorts med hjälp av uppgifter från Svensk Faktakontroll.

Fakta: Islamisterna och staten

* Underlaget för granskningen är researchföretaget Acta Publicas exklusiva material med cirka 550 identifierade individer som myndigheter, huvudsakligen olika grenar av Polismyndigheten, har konstaterat har kopplingar till radikal islamism. Ett sådant material kan aldrig göra anspråk på att vara fullständigt, men detta torde vara det enskilt största som har legat till grund för en journalistisk granskning.

* De radikala islamisterna i Sverige är inte en enhetlig grupp. Syn på religion, förmåga att agera och samhällsposition varierar bland individerna i materialet. En gemensam nämnare är att de motsätter sig en demokratisk, sekulär stat.

* Vissa av individerna företräder en våldsbejakande radikal islamism, bland dem finns återvändare som har stridit för terroriststämplade grupper som Islamiska staten (IS) och Al-Shabab.

* Andra är bokstavstroende salafister som inte förespråkar våld i första hand, men som vill införa sharialagstiftning och motsätter sig exempelvis demokrati, rösträtt och kvinnligt självbestämmande.

NYHETSBYRÅN SIREN

FREDRIK JOHANSSON

GUNNAR JAKOBSSON

BJÖRN BLOMGRENAndra har också läst

Ny variant av Sparbankspromenaden i höst

Västra Mälardalen Vanligtvis brukar Sparbankspromenaden i Arboga arrangeras den första söndagen i oktober, men nu har Sparbanken Västra Mälardalen utvecklat en ny slags promenad som är...

Stor polisinsats efter misstänkt ekobrott

Köping Under tisdagsförmiddagen beordrades flertalet polispatruller till en adress i Köping.

Gott dricksvatten i Kungsör - hyllas av jury

Kungsör I oktober tilldelades Kungsör ett hedersomnämnande i Kranvattentävlingen 2020.

Stars-kaptenen redo för tuff premiär

Basket Niklas Larsson inför matchen mot regerande mästarna: "Vi har något bra på gång".

Rutor krossade på två skolor

Har hänt i både Arboga och Köping.

Två fall av skadegörelse på "Krillan"

Papperskorgar eldhärjades.

Ytterligare en katalysator stulen i Arboga

Tredje fallet på kort tid.

Moped stals i centrala delarna av Köping

Endast ett avklippt lås hittades.

Ruta krossades när familj var hemma

Okänd gärningsperson kastade föremål på fönster.

Ivo kritiserar läkare efter miss av hjärtsjukdom

Borde kontrollerat hjärta och lungor närmare, enligt Ivo.

Debatt: Slutreplik angående Fairtrade City

Karl-Adam Bredwad svarar på repliken från Hewan Temesghen, generalsekreterare för Fairtrade Sverige.

Strålande konsert i Götlunda kyrka

På söndagskvällen bjöd Götlunda kyrka på sång och spel av syskonen Ingeborg med sång och Ragnhild Söderwall med flöjt och gitarristen Arne Sjölander.

Kvinna misstänks för rattfylleri

Körkortet omhändertogs på plats.

Ung man stoppades i bil – misstänks för flera brott

Vid 02.55 under natten till lördagen stoppades en bil och kontrollerades av en polispatrull på Trädgårdsgatan i Arboga.

(S): En långsiktigt hållbar migrationspolitik

Debattartikel signerad Rikard Larsson och Olle Thorell.

Så slutade helgens innebandymatcher

Blandade resultat för de lokala lagen.

Övertygande seger och knapp förlust för Köpings BTK:s damer i helgen

Öppnade starkt, men orkade inte riktigt i andra matchen.

Så slutade söndagens hockeymatcher

Köping HC vann på bortaplan.

Skön bortavinst för VM

Besegrade Katrineholm med 9-4 på söndagseftermiddagen.

KFF fortsatt obesegrade i kvalet

Köping FF vann söndagens drabbning mot Norrstands IF.

Regeringens satsning sysselsätter sju ungdomar i Surahammar

Får chansen att ta sina första steg in i arbetslivet.

Stadskällaren blev jazzklubb för några timmar

På fredagskvällen hade Helena Olsson Brink ordnat en konsert på Stadskällaren för utvalda vänner i Arboga.

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

20 år i en tuff bransch är värt att fira

Björn Blomgren skriver om Magazin24:s 20-årsjubileum.

Håll glöden uppe

Henrik Hansson skriver om 20 år med Magazin24.

Miljarderna rullar

Carl Olov Persson skriver om inflation och företagande.

Med tidningen i tiden

Jan Kallberg skriver om 20 år med Magazin24.

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.

Gratistidningarnas Branschorganisation tilldelade Magazin24 priset för årets lokalsajt 2020. Läs mer här