Är du en av de många som vid 12-slaget på nyårsafton lovade dig själv att sluta röka i år? Elisabeth Jagestad som är eftervårdsombud på HjärtLung-föreningen i Västra Mälardalen har sett många tråkiga konsekvenser av rökning och har själv gått igenom processen att sluta röka.
– Det finns 1 000 skäl att sluta och inga skäl att fortsätta, men för att lyckas sluta så måste man göra det för sin egen skull. Det är det svåraste som finns, jag bestämde mig till slut för att jag var tvungen att sluta, men jag ville inte, säger Elisabeth Jagestad.
Att rökning svärtar ner kroppen inifrån och ut vet de flesta om, men många väljer trots den vetskapen att fortsätta.
– Jag tror att rökare är medvetna om alla risker, men vi människor är bäst på att bortförklara eventuella symptom. Man tänker att det där händer inte mig.
Och hälsoriskerna är många, rökning kan bland annat orsaka tandlossning, en mängd olika cancerformer, KOL, astma, artärförträngning, magkatarr, diabetes, minskad fertilitet och benskörhet. Samt en rad mindre charmiga åkommor som dålig hy, försämrad blodcirkulation som leder till kalla händer och fötter och dålig andedräkt.
Om man lyckas fimpa för gott och inte har drabbats av en rökrelaterad sjukdom kan kroppen återhämta sig.
– Det tar cirka 15 år innan kroppen har återhämtat sig helt från skadorna som cigaretterna har orsakat, säger Elisabeth Jagestad.
Idag finns det mycket hjälp att få för att bli fri från beroendet, både när det gäller mental stöttning och olika preparat med nikotin som gör avvänjningen lättare. Vid rökstopp upplever många personer trötthet, irritation, rastlöshet, nedstämdhet och ökad aptit. Lyckligtvis är detta tillfälliga biverkningar, och på lång sikt är fördelarna desto fler.
Riksförbundet HjärtLung skriver att några av fördelarna är förbättrat luktsinne, minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, lungsjukdomar och cancersjukdomar, bättre tandhälsa och att man sparar pengar till både sig själv och samhället.