KöpingMolnigt

Magazin24

Yngve och Barbro håller historien levande vid rysstenen

I Sverig­e fanns under andra världskriget åtta flyktingläger för sovjetiska soldater. Ett av dessa låg i Krampen i Bergslagen. Den 9 oktober är det 75 år sedan soldaterna återvände till sitt hemland.

Reportage · 13 okt, 2019 kl. 07:54

Yngve Gunnarsson och hans hustru Barbro har forskat i vad som egentligen hände den gången och har rest en sten med inskription till krigsflyktingarnas minne. Yngve är en av tre utanför Ryssland som fått ryska vänskapsorden tack vare sina insatser.

Under andra världskriget, 1939-1945, flydde många tusen människor till Sverige. Bland annat många sovjetiska militärer som rymt från krigsläger i det naziockuperade Norge och från Finland, Danmark och Tyskland. Där hade de utnyttjats som slavarbetare för att bygga vägar och järnvägar. 

I Sverige upprättades åtta läger varav tre i Bergslagen. Lägret i Krampen mellan Uttersberg och Riddarhyttan var störst av dessa tre med cirka 300 ryska soldatflyktingar. De fick i uppdrag att anlägga en väg mellan Karmansbo och Uttersberg. Den används än idag och benämns Ryssvägen. 

Området kring lägret var ryskt territorium i ett neutralt land. 

Ryssarna blev ansedda som vänliga och trevliga unga män, goda dansörer och förmodligen lätta att bli förälskade i för unga kvinnor i bygden. De var väl sedda av lokalbefolkningen och blev också väl behandlade av folk som bodde här. 

– Jag var bara barn då, men jag minns hur soldaterna drog oss med kälkar i backarna på vintern, berättar Yngve Gunnarsson som bodde i Bernshammar som barn. De tog av oss mössorna och strök oss över håret. De såg väl sina småsyskon därhemma i oss och längtade hem till dem. De sjöng ofta, cyklade till Kolsvaparken och dansade och hade möjlighet att röra sig fritt under under sin lediga tid. 

1944 utvisades cirka 2 500 ryska krigsflyktingar från Sverige till sitt hemland. Natten mellan den 9 och 10 oktober fick flyktingarna i Krampen gå ombord på ett tåg som tog dem hemåt via Finland. 

Utvisningen var en historia som det hållits ganska tyst om; den var ett krav från de sovjetiska myndigheterna, som den svenska regeringen gick med på. 

– Jag undrade var de hade tagit vägen, men det var ingen som kunde svara. ”De åkte hem” var det enda svar jag fick. 

Vad som hände soldaterna efter återkomsten till sitt hemland är dåligt känt. Men det ansågs som landsförräderi att låta sig tillfångatas av fiendemakter och man kan därmed förstå att det troligen var många som inte överlevde hemkomsten. 

Det enda spåret som fanns efter ryssarna förutom vägen de byggde var en stor sten utefter vägen där de hade ristat in CCCP 1944 med hammaren och skäran i en stjärna. Stenen blev med åren dold bakon sly och mossa, men Yngve Gunnarsson och hans fru Barbro putsade av stenen och började forska i dess historia efter att SÄPOs register med de tidigare hemligstämplade arkiven hade öppnats. 

Då uppdagades historien om flyktinglägren – en dold del av Sveriges historia som de flesta i trakten kände till men ingen talade om. Hela historien har varit väl förborgad tills Yngve och Barbro började forska i saken. 

De fick god hjälp av en person på ryska ambassaden, efter att han kommit och besökt rysstenen och blivit starkt berörd över monumentet som visade att de ryska soldaterna faktiskt varit där, och hela berättelsen om de trevliga ryska soldaterna. 

Yngve och Barbro fann ett omfattande och känsligt tidsdokument som de blev starkt berörda av. De ville återupprätta soldaternas minne genom att resa en minnessten nära den så kallade rysstenen, med en minnesinskription. 

Den 10 oktober 1999, på 55-årsdagen av att ryssarna utvisades från Sverige, arrangerade Yngve och Barbro en stor ceremoni vid rysstenen. 

Det blev en pampig och högtidlig dag med invigning av den nya stenen. Ett 30-tal representanter från ryska ambassaden, Lars Leijonborg från Sveriges Riksdag och många andra prominenta personer samt körer från både Ryssland och Hed/Sverige var på plats. 

Evenemanget bevakades av pressen och historien om flyktinglägren blev därmed känd för allmänheten. 

Efter att årligen ha ordnat minnesstund därefter – med tusentals korvar med bröd och dricka inköpta, levererade till och serverade där ute i skogen – bestämde Yngve och Barbro efter 70-årsminnesdagen att det var sista gången de anordnade något större evenemang av det hela. 

– Sedan dess är vi en mindre grupp människor som möts där i skogen varje år på minnesdagen, tänder ljus och står några meter ifrån varandra i mörkret och tänker på vad som hände den där natten 1944, berättar Yngve. 

Rysstenen har blivit en helig plats i utlandet för ryssarna. 

Yngve Gunnarsson hedrades 2011 för sin osjälviska gärning med Ryska Vänskapsorden, en utmärkelse som bara två personer utanför Ryssland fått tidigare: Ingvar Kamprad och en ambassadör i Moskva. 

Barbro är naturligtvis också delaktig i utmärkelsen, men kvinnor får enligt rysk sed inte sådana utmärkelser. (”Men Barbro får låna medaljen ibland”, säger Yngve med en glimt i ögonvrån.)

Allt material som Yngve och Barbro har forskat fram finns idag i ett arkiv som inte får öppnas förrän efter deras död. 

– Då får vår son bedöma om det ska offentliggöras eller ej, säger Yngve och Barbro. 

Syftet med vår forskning och medvetandegörandet av rysstenen är att historien aldrig får glömmas. Och det har vi sett till nu.

Fakta: Rysslägren

Mer om rysslägren finns att läsa i boken ”Krampen: Ryssläger i Sverige under andra världskriget” som getts ut av Västmanlands museum. Den finns att köpa på länsmuseet i Västerås eller kan beställas från bokus.comAndra har också läst

(S): Hur vill P7 utveckla Arboga under kommande tre år?

Debatt Debattartikel från Socialdemokraterna i Arboga.

Silly Season-bloggen

Fotboll Håll koll på den lokala transfermarknaden med Dennis Johansson Strömberg.

Vacker musik när två körer blev tre i Heliga Trefaldighets kyrka

Insänt På söndagskvällen hade Birgitta Rosenqvist Brorson samlat Franciskuskören och Sankta Klara kören till en gemensam konsert.

Vännerna hedrar Mattias Wågenberg med minneslopp

Mattias Wågenbergs liv fick ett plötsligt och alldeles för tidigt slut. Nu hedrar vännerna Petter och Marcus hans minne med ”Mattiasloppet” som går mellan Kolsva och Köping.

Kvinna påkörd av mopedbil i Köping

Kvinnan, som är i 70-årsåldern, fördes till sjukhus.

Miljonprojekt ska rensa Mälaren på sjögull

Ekolog: "Det kommer nog krävas tio gånger så mycket pengar"

Polis upptäckte knark i grannes postfack

Köpingsbo dömd till fängelse för narkotikabrott.

Gata stängs av när julbelysning sätts upp

Vägavstängning i centrala Kungsör nästa vecka.

Polisen: Undvik gärna att köra bil under dagen

Flera olyckor har inträffat under morgonen.

Flera misstänkta för narkotikabrott efter krogtillsyner

"Personerna som är misstänkta för narkotikabrotten var vid tillfället gäster och anställda som befann sig på restaurangen".

Olycka på E20 – bilist körde i diket

Uppdaterad version. Olyckan ska ha inträffat utanför Arboga.

Flera bilar inblandade i olycka på E20

Uppdaterad version. Larmet inkom under morgonen.

Mästarna bröt Stars segersvit

Köpingslaget pressade SM-vinnaren i Karlbergshallen men fick se sig besegrade i den täta bataljen.

Så slutade kvällens match mellan Stars och Södertälje

Här är resultatet i måndagsbataljen.

Så mycket miljöskadliga läkemedel säljs i länet

"Regionerna har lite olika bedömningar och traditioner, samtidigt som sjukdomsspridningen kan variera".

Epa-traktor och personbil i krock

Olyckan inträffade i Köping vid 13-tiden.

Fyra Stars-spelare missar kvällens match

Kvartett saknas mot de regerande mästarna.

Totalförsvaret övar i Västmanland

Stor försvarsövning i länet påbörjas.

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

Allt jag ville ha var en fjärilstatuering i svanken

Michaela Ericzén om saker hon inte ångrar att hon inte gjorde.

War Weekend

Susanne Linde skriver om verklighetens Aidensfield.

Sverige behöver en konstitutionell översyn

Jan Kallberg skriver om vårt demokratiska system.

Masochism på allmän plats

Jimmy Bladh skriver om tävlingsmänniskor och dåliga förlorare.

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.