KöpingMolnigt

Magazin24

Alkoholism drabbar personer i alla åldrar och samhällsklasser, men hjälp finns att få. Foto: Pixabay

AA-möten viktigt stöd för att leva nyktert

För Peter och Maria har återkommande AA-möten med Surahammarsgruppen varit ett nödvändigt och stabilt stöd för att leva nyktert.

Surahammar · 4 dec, 2019 kl. 12:00

I en lokal på Stålvägen 5 i Surahammar huserar Anonyma Alkoholister två gånger i veckan. Mötena hålls varje tisdag och torsdag och ger medlemmarna chansen att ventilera både problem och glädjeämnen.

Magazin24 fick en pratstund med de nyktra alkoholisterna Maria och Peter, som egentligen heter något annat.

– För det första träffar man likasinnade, du kan prata om din sjukdom med personer som har gått igenom samma sak som du själv gör. Gemenskapen är väldigt viktig och betyder väldigt mycket för mig, säger Maria och Peter instämmer.

– De har gjort precis samma saker som en själv har gjort, på nåt sätt känns det skönt att veta att jag inte är den enda som har dragit ner solskyddet på bilen för att kunna dricka öl medan jag kör, säger Peter.

De båda har varit nyktra i strax över ett år och har ett mångårigt alkoholmissbruk bakom sig, men deras livsberättelser är väldigt olika.

Peters dragning till alkoholen visade sig redan i tidig ålder.

– Det började med att jag hade första fyllan som 15-åring tillsammans med mina lagkamrater. Jag tyckte om det från första stund och utvecklade en slags kärlek till alkoholen och vad den gjorde med mig. Efter det var jag alltid den som blev fullast på festerna och skämde ut mig.

Han fick barn redan som 19-åring, och även fast lagfesterna inte längre ordnades hittade han nya tillfällen att dricka.

– Min dåvarande partners pappa tyckte om att dricka grogg i deras stuga, därför älskade jag att åka ut till stugan för då visste jag att det vankades grogg.

Peter genomgår en utredning för ADHD och både han och hans läkare misstänker att alkoholen har varit ett slags motgift.

– Vi tror att det har varit nån slags omedveten självmedicinering med alkohol, för jag blir lugn och mår bra av det. Nu har jag varit nykter i 13 månader och kan inte riktigt slappna av, förklarar han.

Maria har haft en missbruksproblematik sedan hon var ung, till en början skildrade den sig som matmissbruk.

– När jag var yngre och festade var det inga problem, men efter att jag genomgick en operation 2005 så utvecklades alkoholismen. Jag har alltid skött mitt jobb och sådant, men det eskalerade och 2015 var första gången jag skrevs in på ett behandlingshem.

Efter att ha blivit utskriven från behandlingshemmet höll Maria sig nykter i drygt ett år.

– Med facit i hand så var jag inte redo att bli nykter.

När Maria började dricka igen tog det inte lång tid innan det eskalerade.

– Till slut drack jag varje dag. Jag skötte jobbet men såg att mina barn var väldigt annorlunda mot mig, vi hade ingen bra relation helt enkelt. Så en dag 2018 brast det totalt igen och jag fick hjälp via min arbetsplats igen och fick komma till ett behandlingshem i Malingsbo. Den vistelsen kändes jätterätt jämfört med min första vistelse på behandlingshem. Den här gången ville jag verkligen göra det och gjorde det helhjärtat.

Sedan dess har Maria deltagit på AA-möten i Surahammar.

– Efter min första vända på behandlingshem gick jag på två möten och tänkte att det här är inget för mig, jag kände mig väldigt malplacerad. Men nu går jag på möten och trivs jättebra med det, och mår väldigt bra.

– Jag får god respons från kollegor för att jag är mycket gladare och känner själv att jag är mycket lugnare i kroppen och tänker efter innan jag tar beslut. Jag är inte heller lika stresskänslig som förr. Nu tar jag en dag i taget och sätter inte för långsiktiga mål utan utvärderar en dag i taget och försöker göra det bästa för mig, förklarar hon.

Peter berättar att han levde i förnekelse under många år och att det krävdes mer än dåliga levervärden för att han skulle sluta dricka.

– De sista sju åren urartade det totalt för då började min fru jobba natt och då var det fritt fram att dricka när hon var på jobbet. Men trots att jag drack dagligen förnekade jag att jag hade problem. I samband med 50-årskontrollen påpekade läkaren mina levervärden och det tog, men trots det fortsatte jag ett år till.

Istället kom Peter till insikt en höstdag förra året.

– Det var en helg som min fru jobbade natt från fredag till söndag, och det var som julafton för mig. Det kunde inte bli bättre för en alkoholist.

– Varje dag när hon vaknade vid 14 hade jag druckit öl till frukost och var redan full. Hon var rasande på mig och på söndagen lovade jag mig själv att jag inte skulle dricka på måndagen. När jag kom hem på måndagen hade jag köpt tio öl för jag visste att hon skulle dricka vin, och då borde det vara okej för mig att dricka.. Men hon blev rasande och skrek något i stil med ”försvinn ur mitt hus, du dricker inte en droppe! Du har varit full hela helgen”.

– Då gick jag några varv runt huset, sedan lindade jag in mina öl i hundens filt som jag hittade på altanen och åkte ut till en sjö för att dricka mina öl. Dagen efter vaknade jag stelfrusen klockan 04.30 och åkte direkt till jobbet. Först då ramlade poletten ner och jag bad min chef om hjälp.

Efter den upplevelsen skrevs Peter in på ett behandlingshem och har sedan dess gått regelbundet på AA-möten.

Anonyma Alkoholister är en rikstäckande verksamhet med mötesgrupper runt om i hela landet. Huvudsyftet är att föra budskapet vidare till de som fortfarande lider och det enda villkoret för medlemsskap i AA är en önskan att sluta dricka.

– Jag hade hört om syftet med AA, men förut förstod jag nog inte innebörden av det, det var bara ord för mig. Nu vet jag vad det innebär, och vet att det är så många kvinnor som skulle behöva hjälp. Folk vet att AA finns, men det gäller att våga ta steget och be om hjälp. För mig betyder stödet här i gruppen jättemycket, säger Maria och fortsätter:

– Alkoholism finns bland både kvinnor och män och i alla åldrar och samhällsklasser. De som sitter på bänken och dricker utgör tre procent av Sveriges alla alkoholister. Min parkbänk var soffan hemma. Det är fortfarande väldigt tabubelagt att vara kvinna och alkoholist och det tror jag hindrar många kvinnor från att söka hjälp. Men jag vet vinsterna i att bli en nykter mamma och partner.

Under intervjun blir det tydligt att Marias och Peters livskvalitet förbättrats avsevärt sedan de slutat dricka.

– Jag har två barnbarn, innan hade jag träffat dem 3-4 gånger på fyra år men det senaste året har jag varit barnvakt flera gånger. Nu vet dem att jag är deras morfar. Och man kan hänga med i samtalet på jobbet på ett annat sätt nu, tidigare upptog alkoholen mina tankar, säger Peter.

– Förut brukade jag planera hur jag skulle dricka, det var först en fas på morgonen där man sa till sig själv att nej, idag ska jag inte dricka. Sen hade jag ångrat mig vid lunch och på väg hem från jobbet hittade jag en ursäkt att svänga förbi "systemet". Det är en sån lömsk sjukdom som tar över en helt, säger Maria.

Peter beskriver hur alkoholismen fick honom att köra full utan att tveka.

– Det finns inga värderingar kvar, den tar kontrollen över en. Jag vet mycket väl att man inte ska köra full, men likt förbannat gjorde jag det. Jag varierade vilka systembolag jag handlade på och det bästa jag visste var när jag handlade på Hälla i Västerås för då hann jag dricka tre öl i bilen på vägen hem.

Hur ska man gå tillväga om man misstänker att man själv har alkoholproblem eller att en person i ens närhet har det?

– Man kan inte få någon att sluta dricka om den inte vill det själv, säger Peter.

– Om det gäller en själv skulle jag säga att man ska kontakta AA eller prata med sin arbetsgivare som kan hjälpa en vidare. Om det gäller någon annan så är det viktigt att vara tydlig med att man tror att den har problem, men man kan aldrig tvinga den att söka hjälp, säger Maria och fortsätter:

– Det händer att personer kommer och pratar med mig och då vill jag vara en medmänniska och berätta min historia, om att det här har funkat för mig. Jag tror inte på att säga att någon ska göra si eller så, utan snarare berätta att till exempel regelbundna AA-möten är ett verktyg som hjälper mig i min nykterhet.Andra har också läst

Backspeglar stals från bil

Arboga Stölden upptäcktes under torsdagen.

Inbrottstjuvar tog sig in hos äldre kvinna

Köping Kastade sönder fönster med en sten.

Folkomröstningen om Medåkers skola ställs in

Medåker Beslut fattades under torsdagen.

Modern möjlighet att utforska länets kulturarv

I veckan lanserades webbsidan Kulturarv Västmanland där besökaren kan lära sig mer om länets historia.

Förluster för KHC och Sura under onsdagen

Tung kväll för de lokala lagen.

Nytt coronadödsfall i länet – det första på tio veckor

Totalt har nu 183 personer i länet avlidit till följd av covid-19.

Glasruta krossad på entrédörr

Skadegörelse på Västermovägen i Arboga.

Man spottade busschaufför i ansiktet

Incident på Hökartorget i Köping.

Lyckad tipspromenad med PRO hälsosam

Många kom till tipspromenaden i Å-parken.

Här är hela spelschemat för Höstsparken

Skolklasser gör upp i klassiska turneringen.

Resultat från deltävling 2

Mälardalens Tävlingsfiskare tävlade i bryggpimpling.

Dieseldunkar stals från sommarstuga

Ägaren såg tjuvar på övervakningskamera.

Ny storpantarautomat på återbruket i Köping

Under vecka 42 installerades den nya automaten Pantamera Express som ger Köpingsborna möjlighet att panta snabbt och enkelt.

"Jotti" efter premiärsegern: "All heder till killarna"

Tränaren hyllar lagets insats och lyfter fram nyförvärvens framfart.

(S) nominerar Chris Marlowe till nytt kommunalråd

Egenföretagaren föreslås ta över efter årsskiftet.

Ny variant av Sparbankspromenaden i höst

Vanligtvis brukar Sparbankspromenaden i Arboga arrangeras den första söndagen i oktober, men nu har Sparbanken Västra Mälardalen utvecklat en ny slags promenad som är...

Stor polisinsats efter misstänkt ekobrott

Under tisdagsförmiddagen beordrades flertalet polispatruller till en adress i Köping.

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

20 år i en tuff bransch är värt att fira

Björn Blomgren skriver om Magazin24:s 20-årsjubileum.

Håll glöden uppe

Henrik Hansson skriver om 20 år med Magazin24.

Miljarderna rullar

Carl Olov Persson skriver om inflation och företagande.

Med tidningen i tiden

Jan Kallberg skriver om 20 år med Magazin24.

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.

Gratistidningarnas Branschorganisation tilldelade Magazin24 priset för årets lokalsajt 2020. Läs mer här