KöpingRegnskurar

Magazin24

Inför V75 (lördag & söndag): Liljendahl har mycket att hoppas på

Trav · 25 sep, 2015 kl. 08:40
Han har flera heta segerchanser i lördagens V75-finaler.  På söndag kan han vinna Svenskt Travkriterium för första gången. Reijo Liljendahl har mycket att hoppas på inför höstens största travhelg på Solvalla. - Det ser onekligen bra ut på förhand, säger hemmatränaren.

Reijo Liljendahl, 60, har upplevt många kriteriehelger på Solvalla. Som försteman hos Stig H Johansson har han räknat in fyra fullträffar i Svenskt Travkriterium. Sedan 2013 driver han en egen framgångsrik tränarrörelse och på söndag kan han för första gången ta hem loppet med en egentränad häst.

- Det skulle naturligtvis vara den största framgången i min tränarkarriär, säger Solvallatränaren. Hästen som kan skriva in Reijo Liljendahl i historieboken heter Expensive River (V75-6). Han vann sitt uttagningslopp till kriteriet via en stark avslutning från tredje par utvändigt.

- Han gick bra! Han fick gå ut tidigt och visade att han är stark. Det är styrkan som är hans främsta vapen och han är under utveckling.

Svenskt Travkriterium är med ett förstapris på två miljoner kronor Sveriges största lopp för treåriga travhästar (För Expensive Rivers del hägrar en segercheck på fyra miljoner då han är anmäld till premiechansningen). Loppet har körts sedan 1927 och bland tidigare vinnare finns storheter som Ina Scot, Zoogin, Remington Crown, Hilda Zonett, From Above och Maharajah.

- Det är stort att ha häst med i kriteriet. Det är inte så hemskt enkelt att köpa hästen som ettåring, förbereda den och lyckas få med den i kriteriet. Jag är ganska stolt över att jag lyckades med den här.

Precis som i sitt uttagningslopp går Expensive River ut från niondespår bakom startbilen. Över mastiga 2 640 meter kommer hans styrka att ställas på prov.

- Det finns många hästar som har chans i loppet. Det är klart att Mister J.P. är favorit med de meriter som han har och normalt sett är han kanske den starkaste vinnarkandidaten. Men det finns några "runner ups" och ser vi till historien vet vi att det inte är så lätt att vara favorit i kriteriet. Min häst ska gå med norskt huvudlag för första gången och med urryckare och det klart att vi ska försöka fälla favoriten.

Mot ledningen i guld Men innan helgens huvudnummer på söndag väntar en lördag med högklassig travsport. Det står V75-finaler på programmet och en jackpot förgyller omgången. Lyckas man bli ensam om sju rätt på V75 uppgår belöningen till 42 miljoner kronor. Reijo Liljendahl har flera segerfarliga hästar till start och först ut är elithästen Knows Nothing (V75-3) i gulddivisionens final. Han fick senast ett tungt lopp utvändigt om ledaren men höll starkt som tvåa.

- Han föll med flaggan i topp senast och gången innan gick han i mål med lite sparade krafter bakom Nahar. Han har hållit bra form en längre tid och kändes helt okej i ett lätt jobb i dag (läs torsdag), säger Liljendahl.

Från spår tre bakom startbilsvingen ligger vägen mot ledningen öppen och väl där är Knows Nothing hästen att slå.

- Det ser bra ut lägesmässigt och kanske är det också så att de värsta motståndarna har fått krångligare utgångslägen. Jag tror nog att min häst ska vara favorit, han är snabb från början och som det känns är han bra i ordning.

Nadal Broline hetaste chansen Nadal Broline i den sista V75-avdelningen är en på förhand ännu hetare segerchans för stall Liljendahl. Han gjorde en stark insats som tvåa senast, utan att vara helt kurant för dagen.

- Han var inte helt fräsch i halsen. Det kanske låter gnälligt men så var det. Nu har han tränat 1.17,5 som snabbast och han kändes fin när jag körde honom i dag. Det ser bra ut!

Är Nadal Broline ditt hetaste segerbud i omgången? - Det kan han kanske vara men jag tror mycket på Knows Nothing och Shadow Woodland(V75-6) också.

Shadow Woodland visade senast att formen är på topp när han från fjärde par utvändigt levererade en rykande avslutning till andraplatsen.

- Jag var nöjd med honom. Han spurtade bra och känns bra efteråt också. Formen är fin och han har ett bra utgångsläge. Uffe (kusken Ulf Ohlsson reds.anm.) får bestämma taktiken men hästen är snabb från början och ingen dålig rygg att ha.

I samma lopp startar Shadow Woodlans stallkamrater Pedro Bi och Aristocat Boko.

- Pedro Bi satt fast senast men det kanske var bra för honom och han visade i alla fall att han var taggad. Han var fin i onsdagens jobb och från ett intressant läge kan han säkert knipa en plats.

- Aristocat Boko gick bra när han vann i Sundsvall senast och han kändes fin i träningen i dag. Formen är fin och blir det högt tempo på loppet tror jag nog att han är en av dem som kan vinna, även om han normalt sett inte slår Shadow Woodland.

Från favorit till skrällbud En häst som kan ge V75-utdelningen en rejäl skjuts är Danne Edel (V75-5). Han ståtade med två övertygande segrar i programraden när han i lördags spelades till favorit. Men då floppade han rejält och den här gången får han stå tillbaka i experttipsen.

- Jag har ingen riktig förklaring till varför han tävlade så dåligt. Det är bara spekulationer men kanske berodde det på att han gick med bakskor och inte fick det rätta fästet. Vi har naturligtvis kollat upp honom och hans blodvärden är bra, halsen är bra och han är fin och ligger rätt i puls i jobben. Den här gången ska han gå barfota runt om och om han löper upp till sitt normala kunnande tror jag att han är med i matchen.

Visst ser det väldigt bra ut för din del i helgen? - Det är mycket som ska stämma för att man ska knyta ihop säcken men det ser onekligen bra ut på förhand.

Ola Johansson, Kanal 75


Andra har också läst

  Stars-kaptenen redo för tuff premiär

  Basket Niklas Larsson inför matchen mot regerande mästarna: "Vi har något bra på gång".

  Så slutade helgens innebandymatcher

  Blandade resultat för de lokala lagen.

  Övertygande seger och knapp förlust för Köpings BTK:s damer i helgen

  Bordtennis Öppnade starkt, men orkade inte riktigt i andra matchen.

  Så slutade söndagens hockeymatcher

  Ishockey Köping HC vann på bortaplan.

  Skön bortavinst för VM

  Innebandy Besegrade Katrineholm med 9-4 på söndagseftermiddagen.

  KFF fortsatt obesegrade i kvalet

  Köping FF vann söndagens drabbning mot Norrstands IF.

  KHC vann länsderbyt mot Sura

  Suratränaren: "Blir lätt för Eneroth att hålla nollan"

  Klart: CJ Jackson återvänder till Stars

  Fjolårets succéguard är tillbaka.

  Stars bryter med amerikan

  Lämnar veckan innan SBL-premiären.

  Dubbla segrar i Östersund för Köping Stars

  Tränare Nikolaidis: "Det har varit två bra matcher i vår utveckling som lag".

  Så slutade helgens innebandymatcher

  Blandade resultat för de lokala helgen.

  Köping Hockey föll mot Skövde

  Andra raka förlusten.

  KFF inledde kvalet med seger

  Besegrade Ölme på hemmaplan.

  Västra Mälardalen vann med uddamålet

  Besegrade Linköping på hemmaplan.

  KHC och Sura föll under fredagen

  Tung kväll för de lokala Hockeyettan-lagen.

  Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

  20 år i en tuff bransch är värt att fira

  Björn Blomgren skriver om Magazin24:s 20-årsjubileum.

  Håll glöden uppe

  Henrik Hansson skriver om 20 år med Magazin24.

  Miljarderna rullar

  Carl Olov Persson skriver om inflation och företagande.

  Med tidningen i tiden

  Jan Kallberg skriver om 20 år med Magazin24.

  Magazin24s regionala lunchguide.
  Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.