KöpingMulet

Magazin24

Inför V86: Åker till V86 med familj och förväntningar

Trav · 9 feb, 2016 kl. 07:57
Har man en skaplig häst får man turnera en del. På onsdagen åker amatören Mattias Jakobsson från Boden till Sundsvall med sambo och ettårig son för ännu en familjetripp med sjuårige Buy The Law.

- Vi upptäckte en halsinfektion på hästen efter loppet i Umeå och han kommer att vara bättre nu, säger Jakobsson inför V86-starten. Buy The Law står perfekt inne i V86-1 på Bergsåker med sina 731 000 kronor på kontot och enligt tränare Jakobsson är det bra chans att segern går till Boden - förutsatt att loppets favorit kommer bort på något sätt. - Top Of The World är riktigt bra. Den tror jag vinner, oavsett hur loppet blir kört. Men skulle favoriten göra bort sig tycker jag att vår häst ska ha chans. Solvalla och Bergsåker delar på onsdagens jackpotomgång där potentiella 11 miljoner kronor kan gå till en ensam vinnare på V86. Onsdag morgon packar Mattias Jakobsson och sambon Kati för de 55 milen ner till Sundsvall. Hö, seldon, välling och barnvagn. Parets ettårige son Harri har börjat bli en van travresenär.

Ville bli firad kusk Hästar har det handlat mycket om i 36-årige Mattias Jakobssons liv. Pappan jobbade i unga år hos championtränaren Gustaf Hallén i Boden och familjen hade hästar i träning hos Ove A Lindqvist och Stig Bourwall. Pappan blev amatör och började köra taxi. Själv jobbar Mattias Jakobsson som vårdare på en gruppbostad och har för länge sedan släppt drömmen om en professionell karriär i travet. - Jag har några hästar hemma på gården som vi jobbar med på fritiden. Som liten var det travtränare jag skulle bli - eller framför allt kusk då. Minns att jag satt i Ove A:s fikarum och han försökte lära mig grunderna på en stol där. Men jag insåg ganska fort att det var nog nervöst att stå vid sidan av när våra hästar startade. Så jag har hållit mig och tänkt att jag inte ska he’ mig ut i nåt lopp och orsaka olyckor utan bara träna i stället, säger amatören som föder upp och tränar i liten skala under stallnamnet Mockträsk Häst HB, efter byn han bor i.

Triumf i V75 När han var i fjortonårsåldern blev pappan sjuk och han fick ta över ansvaret för hästarna. Det har blivit några fyrbenta under åren. Above The Law tjänade nästan 200 00 kronor innan den skadade sig och fick tas bort som fyraåring. Onsdagsaktuelle Buy The Law blev i stället hästen Mattias Jakobsson väntat på. En häst klart över medel som tagit tio segrar på 77 starter och tjänat 731 000 kronor i karriären. I travets elitserie V75 har den sjuårige valacken placerat sig etta, tvåa och trea som bästa resultat på tio försök. I augusti 2014 vann Buy The Law ett klass I-lopp i Dannero V75. Claes Sjöström körde och tränaren grät tårar av lycka. - När man väl kommer sig till V75 vill man tjäna pengar - och då vann han till och med, säger Mattias. Buy The Law lever mycket på sin startsnabbhet. I V64-starten på Umåker 24 januari vek han ner sig i ledningen och blev trea. Besviken? - Det var vi kanske, ända till vi hittade en halsinfektion efteråt. Det var nog det som fällde honom. Jag trodde aldrig att han skulle förlora när de svängde in på upploppet. Men han är en mycket, mycket smart häst. Nu kände han säkert av att det var något som var fel och då tog han inte ut sig det lilla sista. Han hade bara 46 i puls efteråt. Hur har han varit i träningen på slutet? - Det är ju det. Han blir nog aldrig så bra som han känns i träningen. För hemma känns det som att han skulle kunna vinna nästan vilket lopp som helst. När det blir tävling och det finns något litet han kan "skylla" på så tar han inte ut sig. Samtidigt kommer vi nog att ha en fin häst som startar då han är tolv år också och har sparat på sig. Kan det bli aktuellt med spets i V86-1? - Det är svårt att säga. Det skulle laddas inifrån också har jag hört. 1 Elles W. Fill och 3 Global Millionaire ska nog båda köras i ledningen om de kommer dit. Vår är ojämnt startsnabb. Men piper han iväg från start och allt klaffar finns det möjligeter att komma till ledningen. Så snabb är han. Men som sagt, 8 Top Of The World är riktigt bra och den tror jag vinner loppet. Vid femtiden på torsdagsmorgonen är familjen tillbaka i Boden om allt flutit på som beräknat. Kanske med en V86-vinnare i lasten?


Andra har också läst

  Västra Mälardalen körde över och nollade Fröjered

  Innebandy Jessica Carlsson stor segerorganisatör med fyra mål och tre assist: "Hade väldigt roligt".

  Trots förlust – Köping FF klara för division 3

  Tränaren Armin Suljic: "Helt underbart".

  Tuff start för Surahammar – Juhlin: "Sitter det i väggarna?"

  Ishockey Surahammar har fått en tuff start på Hockeyettan-säsongen. Men med hårt arbete och karaktär i laget ska Sura vända uppåt, enligt tränaren Patrik Juhlin. "Jag vill att alla ska...

  Förluster för KHC och Sura under onsdagen

  Ishockey Tung kväll för de lokala lagen.

  Här är hela spelschemat för Höstsparken

  Fotboll Skolklasser gör upp i klassiska turneringen.

  "Jotti" efter premiärsegern: "All heder till killarna"

  Tränaren hyllar lagets insats och lyfter fram nyförvärvens framfart.

  Stars-kaptenen redo för tuff premiär

  Niklas Larsson inför matchen mot regerande mästarna: "Vi har något bra på gång".

  Så slutade helgens innebandymatcher

  Blandade resultat för de lokala lagen.

  Övertygande seger och knapp förlust för Köpings BTK:s damer i helgen

  Öppnade starkt, men orkade inte riktigt i andra matchen.

  Så slutade söndagens hockeymatcher

  Köping HC vann på bortaplan.

  Skön bortavinst för VM

  Besegrade Katrineholm med 9-4 på söndagseftermiddagen.

  KFF fortsatt obesegrade i kvalet

  Köping FF vann söndagens drabbning mot Norrstands IF.

  KHC vann länsderbyt mot Sura

  Suratränaren: "Blir lätt för Eneroth att hålla nollan"

  Klart: CJ Jackson återvänder till Stars

  Fjolårets succéguard är tillbaka.

  Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

  Trump, Sögaard och Elvis

  Harry Holm skriver om presidentval, coronaviruset och sommartid.

  Dags för kommunal Brexit

  Jan Kallberg skriver om syrefattiga växthus och kommunernas brist på självstyre.

  20 år i en tuff bransch är värt att fira

  Björn Blomgren skriver om Magazin24:s 20-årsjubileum.

  Håll glöden uppe

  Henrik Hansson skriver om 20 år med Magazin24.

  Magazin24s regionala lunchguide.
  Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.