KöpingMåttlig vind och mulet

Magazin24

Inför V86: Stig H ligger lågt med Corky i comebacken

Trav · 9 jun, 2015 kl. 07:52
Unghäststjärnan Corky är redo för comeback efter ett sju månader långt uppehåll då han har blivit kastrerad.

Den sexfaldige miljonären startar i onsdagens V86 på Solvalla men tränaren Stig H Johansson ligger lågt.

– Han har inte tränat bättre än han gjorde tidigare men är snyggare i kroppen och har lagt på sig mycket muskler. Något vinstbud förväntar jag mig inte att han är, säger Stig H. Den amerikanske hästen Corky firade stora framgångar i USA som två- och treåring. I debuten på svensk mark imponerade Corky när han vann Fyraåringseliten på Solvalla under elitloppshelgen i fjol. Efter ytterligare en seger såldes han till Sverige. Köpare var några av de ICA-handlare som tidigare ägde Victory Tily, sveriges vinstrikaste häst genom tiderna med 37 miljoner kronor intjänat. Corky lämnade Jimmy Takter och gick i träning till Stig H Johansson. Det började bra med en andraplats och en seger men sedan gick det grus i maskineriet.

– Han tappade formen och vi lurade på vad det kunde vara. Vi kom fram till att han hade problem med testiklarna som var inflammerade och gjorde ont. Det konstaterades också när han kastrerades att det inte stod rätt till med honom. Om det sedan var hela anledningen eller inte vet vi väl inte helt säkert, säger Stig H Johansson.

– Han har inte tränat bättre nu än han gjorde tidigare men han är snyggare i kroppen och har lagt på sig mycket rygg och muskler. Sådant kan ju bottna i att han kanske inte har ont nu av testiklarna om han nu hade det, vilket vi misstänker.
"Ingen träningsnarkoman – 1.22 som snabbast"
Corky gjorde sin senaste start den 24 oktober i fjol och efter kastreringen är han mycket jobbad och väl förberedd inför comebacken. Han har dock inte gått några fantomtider i jobben.

– Han har aldrig varit någon träningsnarkoman och sprungit sina 1.22 och 1.23 i jobben tidigare men ändå presterat bra i loppen.

– Nu har han gått ett par jobb efter 1.22 som snabbast och det är klart att det duger att träna 1.22 när en häst är i full tävlingskondition men nu kan jag nästan vara säker på att han inte är i någon toppkondition. Han har inte startat på så länge och inte gått några tider att tala om så jag tror att han behöver ett par tre lopp innan han är ordentligt i ordning, säger Stig H.
"Finns en viss varning också"
Corky blir favorit i V86-inledningen från spår två bakom startbilen, men tränare Stig H ligger lågt gällande vinstchansen.

– Jag har ingen som helst tanke på att han ska vara något vinstbud direkt. Jag förväntar mig och har förhoppningar om att han ska göra ett bra lopp, att han ska trava bra och inte bli för långt akterseglad.

– Men sedan finns det en viss varning också när man ligger lågt med en sådan här häst som varit så bra tidigare och att man nu upplever honom som lika bra som när han var som bäst tidigare. Fast ska man gå på någon feeling och känsla så tror jag inte att han ska prestera hundraprocentigt på långa vägar. Men om sedan formen är 70- eller 80-procentig det får vi se.

Hur blir det med balansen i comebacken, blir det optimalt med barfota runt om, eller?

– Nej, det blir skor fram i alla fall och troligen barfota bak.

Fortsättningen av säsongen, är det storloppen i Sverige som gäller?

– Vi får bedöma honom efter den här starten var han står någonstans och spekulera vidare efter det. Det är en hög grundkapacitet i hästen helt klart och det har han visat tidigare. Sedan om han fortsätter att duga i stora sammanhang är svårt att säga. Han har tjänat det mesta av sina pengar i årgångsloppen i USA och att sedan ta klivet till den internationella eliten kan vara tufft.
"Kom hit som helt oduglig"
Stig H Johansson har ytterligare fyra hästar till start inom V86. Så här kommenterar han dessa.

– Digger Lord (V86-2) är en fin travare och en trevlig häst som nu gör första starten för oss. Jag tror att han kommer att göra ett bra lopp för det känns så i träningen. Men sedan hur långt han räcker har jag ingen aning om. Det är några hårda hästar på tillägg som står rätt inne i loppet och 2600 meter vet jag inte hur det passar.

– Neon Face (V86-7) har vunnit fem lopp på sju starter i år och det är en av de största överraskningarna för mig. Hon kom hit som egentligen helt oduglig och när man körde de första jobben så visade hon viss kapacitet men var nervig och bra stressig. Det kan alla vi som såg henne i träningen intyga. Så det har varit en stor positiv överraskning men man ska veta att hon gick i oerhört billiga lopp i början. Nu är hon uppe i en högre klass och möter hårdare hästar. Dessutom är det snabbare banor nu så det blir klart tuffare för henne.

– Sapajou (V86-8) gick riktigt bra i årsdebuten för att vara han och det var väldigt positivt för oss som tränar hästen. Han är nämligen ingen som vill träna utan är mest seg hela tiden så det var ett riktigt bra lopp han gjorde. Han känns bra efteråt och jag tror att han har höjt sig lite ytterligare från det lopp också.

– Devs Darling (V86-8) är en rätt så duktig märr som gjorde ett bra lopp som tvåa senast och hon har gått jämnt och bra i år. Hon har haft, och har, en kronisk halsåkomma som nu är bättre än den varit tidigare. Det är en jättefin häst som skulle ha varit ett snäpp högre upp om hon inte haft de här problemen med halsen, säger Stig H Johansson.

Vem är bästa chansen på V86?

– Det känns inte som att det är någon direkt het chans av mina hästar. Corky är naturligtvis den som är mest spännande och vi får se om han har dolt sin form lika bra som han har gjort tidigare eller om han springer 1.22, men då funkar det ju inte…

– I övrigt har vi gedigna hästar ute men inga klara vinstchanser, säger Stig H.
Michael Carlsson, Kanal 75


Andra har också läst

  Fördel IFK Arboga efter första ronden

  Besegrade Köpings IS i hett kvalderby.

  Anrika föreningen väcker liv i fotbollssektionen – igen

  Fotboll För första gången sedan i mitten av 1990-talet kommer Köpings IS att ställa upp med ett fotbollslag i seriesystemet.

  Stars-stjärnans bedrift – vann SBL:s assistliga

  Basket Individuellt stod Aleksa Solevic för en stark säsong.

  Succétränaren förlänger med Köping: "Vill fortsätta utmana"

  Ishockey Köping Hockey meddelar att de har förlängt kontraktet med succétränaren Patrik Fagerlund. Kontraktet gäller över nästa säsong.

  Första poängtappet för Blue Hammers

  Föll i sudden death mot Strömsbro, men leder fortsatt kvalserien.

  Hallstahammar föll med uddamålet

  Tog ledningen mot Fagersta, men gästerna kunde vända.

  Blytung förlust för IFK Arboga

  Två sena mål sänkte laget i nye tränarens första match.

  Köpingssonen tog guldmedalj på Special Olympics

  Golfspelaren från Köping kammade hem den ädlaste valören.

  Ny guldmedalj till Engström på Special Olympics

  Succén fortsätter för bowlaren från Köping.

  Förlust för Stars i sista grundseriematchen

  Södertälje blev för svåra för Köpingslaget i epilogen.

  Klart: Han tar över Kolsva IF

  Division 4-klubben har gjort klart med ny huvudtränare.

  Unge backen förlänger med Köping Hockey

  Egna produkten stannar över säsongen 2019/2020: "Roligt att få ytterligare en Köpingsson sajnad och klar".

  Rytting Kaneryd uttagen i U23-landslaget på nytt

  Reser med Blågult till La Manga.