Västra Mälardalen
13:13 | 11 maj 2020

Balans och kommunikation kan rädda förhållanden i coronatider

Familjerådgivarna tipsar om hur man vårdar relationen genom coronakrisen.

Detta är en genrebild. Foto: Pixabay

Social distansering, korttidspermittering och jobb hemifrån. Det är tre begrepp som kring årsskiftet inte yttrades särskilt ofta, och när de yttrades var känslorna gentemot dem neutrala. Bara några månader senare är de välanvända och har för många fått en helt ny innebörd.

En följd av pandemin covid-19 är att många personer spenderar betydligt mycket mer tid i hemmet, något som i sin tur kan påverka parrelationer.

Magazin24 ställde med anledning av detta några frågor till familjerådgivarna Petra Rosenholm och Marcus Vestberg som erbjuder kostnadsfri och journalfri familjerådgivning för boende i Köping, Arboga, Kungsör och Hallstahammar.

Hur kan coronaviruset påverka ens relation?

– Just nu ser tillvaron annorlunda ut på grund av coronapandemin och rekommendationerna gällande social distansering. Hos många finns en oro för den egna eller anhörigas hälsa samt för jobb och ekonomin. Många tillbringar mer tid hemma på grund av permitteringar, att man arbetar hemma eller vårdar sjuka barn. Hur var och en mår påverkar hur man har det i parrelationen. En del personer kan lättare hantera att vara mer hemma och minska sina sociala kontakter medan för andra kan det vara tvärtom, man blir rastlös och irriterad.

Om man upplever slitningar, hur ska man agera för att lindra dessa eller i vissa fall, för att rädda förhållandet?

– Försök att hålla en struktur i vardagen, trots att tillvaron ser annorlunda ut. Vi vet inte hur lång tid vi kommer att behöva begränsa/förhålla oss till detta. Vad får dig att må bra i vanliga fall? Är det möjligt att tillgodogöra dig det även i dagsläget på något sätt?

– Sätt ord på vilka förväntningar du och din partner har och vad ni båda behöver för att få vardagen att fungera. Hur mycket tid vill ni spendera tillsammans och hur mycket var och en för sig? Hur fördelar ni vardagssysslorna i den situation som råder? Vilka måsten finns det och vad kan ni avstå ifrån? Lyssna på vad din partner behöver och acceptera att det kan se annorlunda ut än för dig. Försök att finna en lösning som båda kan acceptera.

Hur fort bör man agera om man upplever att relationen försämras?

– Om du känner att irritationen växer i relationen så är det viktigt att ta upp det med din partner. Tänk då på att prata utifrån dig själv, dina behov och hur du känner och upplever situationen det vill säga ett Jag-budskap. Det vi istället ofta gör är att vi riktar anklagelser mot/till vår partner, till exempel ”du gör aldrig, du gör alltid” vilket tyvärr leder till missnöje och att den ena kanske tystnar och drar sig undan eller tvärtom, att det leder till ständiga gräl.

– Om du märker att ni inte löser problemet trots upprepade försök så kan ett alternativ vara att ta hjälp av familjerådgivningen. Många par som söker hjälp hos familjerådgivningen uppger att de skulle ha kommit för länge sedan.

Folkhälsomyndigheten avråder från resor både inrikes och utrikes, något som kan påverka distansrelationer. Hur kan man göra för att behålla gnistan om man inte kan ses på flera månader?

– Om man lever i ett distansförhållande så har man en vana av att hålla kontakt via tekniken till exempel Facetime eller Skype. Kanske leder situationen som vi lever i idag till att ni inte kan åka och besöka varandra som det var planerat. Försök att lyssna och var förstående om din partner uttrycker längtan, istället för att du hamnar i frustration. Hur kan ni ta hand om relationen på bästa sätt under de förutsättningar som råder just nu?

Hur tror ni att personer i singelhushåll påverkas av social distansering? Vad bör man göra om man känner sig ensam?

– Att leva i singelhushåll och social distansering; inte ett tema som familjerådgivningen har erfarenhet av men vi tänker att det självklart är viktigt att vårda och söka stöd hos de relationer man har i sitt liv, även om man inte just nu lever i en parrelation. En fråga som vi alla kan ställa oss oavsett om vi lever i parrelation eller ej: Hur kan jag ta hand om mig själv och mina relationer på bästa sätt just nu, utifrån dom förutsättningar som råder?

Vilka grundläggande råd skulle ni ge för en sund relation?

– Kommunikation är en viktig del parrelation och majoriteten av paren som söker familjerådgivning uppger att de behöver hjälp med att kommunicera bättre. En god kommunikation innehåller både att prata och att lyssna. Viktigt för kommunikationen är även att acceptera att ni är olika och att det är okej. Det handlar inte om att någon har rätt eller fel utan att ni, med utgångspunkt i era olikheter, behöver hitta en gemensam lösning.

– Försök att hitta en balans i att ta hand om dig själv så att du mår bra och att ta hand om parrelationen. Det är extra viktigt i småbarnsåldern då man lätt tappar bort parrelationen eftersom fokus blir på föräldrarollen och familjen. Hitta sätt att bekräfta varandra i det lilla i vardagen, det är ju där vi spenderar mesta tiden. När känner du som mest närhet till din partner? När känner sig din partner sedd och bekräftad av dig? Om du inte vet, ta reda på det och fundera på om du kan tänka dig att göra det oftare.

Tänk på: håll dig till ämnet, håll god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-