KöpingMolnigt

Magazin24

Företagare drabbas hårt i coronakrisen

På tisdagsmorgonen samlades företagare från föreningen Klöver Dam i Västra Mälardalen på Café Centrum i Arboga för att träffa näringslivscheferna och utbyta aktuell information och erfarenheter runt coronakrisen, som ju inte minst drabbar alla företagare.

Västra Mälardalen · 14 apr, 2020 kl. 11:50

Covid-19 ställer inte enbart till det genom sjukdom och död. De allra flesta företag påverkas mer eller mindre av det. De flesta mer.

Föreningen Klöver Dam i Västra Mälardalen hade därför på tisdagsmorgonen bjudit in näringslivscheferna i Köping, Arboga, och Kungsör, för en liten frågestund.

– Tanken var att våra näringslivschefer skulle få chans att bli uppdaterade om hur vi småföretagare har det i den rådande situationen samtidigt som vi får veta vilken hjälp vi kan förvänta oss inom kommunerna, menade Klöver Dams ordförande Pernilla Elmesiöö.

Covid-19 ställde till det även för denna träff, så endast Camilla Nilsson från Köping kunde komma, uppdaterad av Ida-Maria Rydberg från Kungsör och Tobias Gillberg i Arboga.

Camilla Nilsson berättade lite av vad kommunerna gör för att underlätta för företagare i regionen:

– Information från omvärlden och kommunikation till invånare och företagare är vår största uppgift just nu, konstaterade hon.

Tuffast för små företag inom servicesektorn

– Det vi ser är att små företag inom servicesektorn har det tuffast, konstaterar Camilla Nilsson. Det är ofta likviditeten som är problemet, det finns inga lager och ofta ingen stor buffert. Det går i nuläget att skjuta fram betalningar och skatter, men det är ju bara att skjuta utgifterna på framtiden.

– Regeringen har en lista med branschkoder där man kan se vilka som blir mest drabbade av krisen, kopplad till hyressubventioner, berättade Camilla Nilsson. Där ser man bland annat över möjligheter att subventionera hyror för företag under i första hand perioden 1 april till 30 juni, och att regeringen ska kunna betala hälften av hyresnedsänkningen. Vi vet inte ännu när det kan bli klart, men man väntar besked från EU den här veckan.

– Vi har också gjort några mindre, kommunala krispaket där man kan få uppskov med att betala två månader i taget för vissa fakturor, samt att vi kan erbjuda kortare betalningstid från kommunen till småföretagare, berättade Camilla Nilsson. I princip tar vi i nuläget inte heller ut tillsynsavgifter.

Gratis luncher för gymnasieelever gynnar lokala restauranger

– Gymnasielever kommer att kunna gå ut på stadens restauranger och äta gratis, berättade Camilla Nilsson vidare. Restaurangerna debiterar den kommun eleverna är folkbokförda hos. Köping har tagit beslut på detta, Arboga tar beslut idag och Kungsör är jag inte säker på när beslutet tas, men inriktningen är att alla tre kommunerna ska erbjuda detta.
– Gymnasieskolorna har ju stängt även skolköken och på det här sättet gynnas våra lokala restauranger. Vi har också underlättat för restauranger och caféer att öppna uteserveringar med snabbare handläggning.

Det senare fick dock viss kritik, eftersom man fortfarande måste ansöka om nytt uteserveringstillstånd, oavsett om man har exakt samma planer i år som tidigare. Handläggningen skulle kunna förenklas betydligt mycket mer.

Ett förslag från Klöver Dam-medlemmen Marika Axensjö fick Camilla Nilsson med sig: Att kanske kunna gynna fler småföretag genom att kunna anlita t ex privata kuratorer/psykologer för att kunna hjälpa fler människor som mår psykiskt dåligt i nuläget, och därmed samtidigt kunna hjälpa både företagen att få uppdrag.
Det finns säkert fler sådana samarbetsmöjligheter om man öppnar upp för dem, som gör att alla kan vinna på det. Det gäller att ha lite vidgad syn på sådant i nuläget, och kommunerna samarbetar ju också med region Västmanland.
– Register på företagarföreningar har vi, så förutsättningarna finns, menade Camilla Nilsson och tog med synpunkten i sina anteckningar för att föra idéer vidare.

Västra Mälardalen i Samverkan har på sin hemsida en matchningsmöjlighet där företag som går för högtryck i nuläget – för sådana finns också, det ska vi inte glömma – kan matchas med företag som permitterar.

Uppskjutna skatter

Frågan kom upp om hur det kommer att bli framöver, när alla uppskjutna kostnader – till exempel inbetald skatt och moms för 2019 som man kan skjuta framför sig i en så kallad periodiseringsfond i sex år – i slutänden ska betalas tillbaks. Vad händer då?

– Många kommer att få ett minusår i år, konstaterade Carola Andersson på Café Centrum, som även driver ett bokföringsföretag och visste besked. Då kan man kvitta 2019 års vinst mot 2020 års förlust och därmed slippa betala tillbaks.

Kultursektorn hårt drabbad

Kultursektorn är en av de allra mest drabbade i nuläget.

– De flesta har redan stängt ner helt, eftersom man inte bör träffas fysiskt, berättade Lola ”Dans-Lola” Svensson. Frågan är om vi kommer att ha någon kultur när det blir fritt fram att mötas igen?
– De pengar som lyfts fram för kultur idag går i första hand till media, för att kunna föra fram den information som behöver spridas, konstaterade Camilla Nilsson.

Många åtgärdspaket klara på mycket kort tid

Det som redan beslutats i åtgärdspaket idag har skett på otroligt kort tid, menade Camilla Nilsson:

– Det är faktiskt nästan magiskt att vi kommit så här långt redan. Visst finns en viss fördröjning i allt genom att man måste ta beslut de vanliga vägarna. Men det har gått otroligt fort. Och vi jobbar vidare med det. Det kommer att hända mycket mer, det vet vi redan nu. Vi vet bara inte exakt vad och när.

I morgon, onsdag, träffas Västra Mälardalen i Samverkan för ett extra styrelsemöte. Då kommer säkert mer information att kunna förmedlas till företagare i regionen.

Några tips för småföretagare:

► Håll kontakt med en bra revisor eller ekonomisk rådgivare som är uppdaterad, så man inte råkar in i någon framtida skattesmäll. 

► Se om ditt företag nu – så du är redo när det vänder. För vänder gör det förr eller senare, kanske förr än man tror.

► Handla av varandra, gynna företagsamheten i hemkommunen och närregionen. (Gäller självklart alla kommuninvånare, inte enbart företagarna själva.)

► En företagsakut har startat regionalt (dock i första hand för något större företag än enmansföretag), med Almi, Coompanion, Handelskammaren och Västerås Science Park. Har man frågor kan man kontakta sin företagsrådgivare på kommunen för att bli slussad vidare till rätt instans.Andra har också läst

Backspeglar stals från bil

Arboga Stölden upptäcktes under torsdagen.

Inbrottstjuvar tog sig in hos äldre kvinna

Köping Kastade sönder fönster med en sten.

Folkomröstningen om Medåkers skola ställs in

Medåker Beslut fattades under torsdagen.

Modern möjlighet att utforska länets kulturarv

I veckan lanserades webbsidan Kulturarv Västmanland där besökaren kan lära sig mer om länets historia.

Förluster för KHC och Sura under onsdagen

Tung kväll för de lokala lagen.

Nytt coronadödsfall i länet – det första på tio veckor

Totalt har nu 183 personer i länet avlidit till följd av covid-19.

Glasruta krossad på entrédörr

Skadegörelse på Västermovägen i Arboga.

Man spottade busschaufför i ansiktet

Incident på Hökartorget i Köping.

Lyckad tipspromenad med PRO hälsosam

Många kom till tipspromenaden i Å-parken.

Här är hela spelschemat för Höstsparken

Skolklasser gör upp i klassiska turneringen.

Resultat från deltävling 2

Mälardalens Tävlingsfiskare tävlade i bryggpimpling.

Dieseldunkar stals från sommarstuga

Ägaren såg tjuvar på övervakningskamera.

Ny storpantarautomat på återbruket i Köping

Under vecka 42 installerades den nya automaten Pantamera Express som ger Köpingsborna möjlighet att panta snabbt och enkelt.

"Jotti" efter premiärsegern: "All heder till killarna"

Tränaren hyllar lagets insats och lyfter fram nyförvärvens framfart.

(S) nominerar Chris Marlowe till nytt kommunalråd

Egenföretagaren föreslås ta över efter årsskiftet.

Ny variant av Sparbankspromenaden i höst

Vanligtvis brukar Sparbankspromenaden i Arboga arrangeras den första söndagen i oktober, men nu har Sparbanken Västra Mälardalen utvecklat en ny slags promenad som är...

Stor polisinsats efter misstänkt ekobrott

Under tisdagsförmiddagen beordrades flertalet polispatruller till en adress i Köping.

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

20 år i en tuff bransch är värt att fira

Björn Blomgren skriver om Magazin24:s 20-årsjubileum.

Håll glöden uppe

Henrik Hansson skriver om 20 år med Magazin24.

Miljarderna rullar

Carl Olov Persson skriver om inflation och företagande.

Med tidningen i tiden

Jan Kallberg skriver om 20 år med Magazin24.

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.

Gratistidningarnas Branschorganisation tilldelade Magazin24 priset för årets lokalsajt 2020. Läs mer här