KöpingMöjligtvis lätta regnskurar

Magazin24

Krögarna om corona: "Bara fortsätta kämpa"

För de lokala restaurangerna i Västra Mälardalen och Hallstahammar har verksamheten påverkats markant av coronavirusets framfart.

Västra Mälardalen · 31 mar, 2020 kl. 11:50

I början av året startade ett utbrott av den smittsamma sjukdomen Covid-19, som orsakas av ett nytt coronavirus. Invånare och besökare i miljonstaden Wuhan i Kina var de första att drabbas och med tiden har viruset spridits över världen, den 20 mars fanns sammanlagt cirka 210 000 konstaterade fall i totalt 168 länder.

Viruset har skördat tusentals liv, särskilt hårt har bland annat Kina, Italien, Iran och Sydkorea drabbats. Den 11 mars gick Världshälsoorganisationen WHO ut med att man nu klassade coronavirusepidemin som en pandemi.

På måndagen när denna artikel skrevs hade 23 fall av coronaviruset bekräftats i Västmanland.

Magazin24 kontaktade fyra restauranger i Arboga, Hallstahammar, Kungsör och Köping för att höra hur de påverkas av pandemins bieffekter.

Hur har ni märkt av coronavirusets framfart?

Thomas Bergström, Stadskällaren i Arboga:

– Idag (den 23/3) hade vi den bästa måndagen för i år sett till lunchen. Vi märker av en stor efterfrågan på matlådor, däremot är alla konferenser avbokade. Vi hade en fullbokad pubquiz, men med tanke på situationen så kändes det inte rätt att köra och många tyckte att det var rätt beslut.

Joakim Graning, Westerqwarn i Mölntorp:

– Vi har märkt av en något minskad vardaglig kundtillströmning i vårt grunderbjudande lunch och á la carte samt en ökad matlådeförsäljning. Konferenser har en hel del skjutit på framtiden eller valt att dela upp sig i några mindre grupper istället för att ha storkonferens. Jag gissar att vi är ganska skonsamt drabbade då det är gott om rymd och man slipper trängas som packade sillar ute hos oss på landet i våra drygt 2000 kvm lokaler. I vårsolen är det än mer utspritt då folk gärna hänger på våra uteserveringar.

Faransi Mockaram, Casa Nostra Due i Kungsör:

– Vi har tappat jättemånga kunder, förut hade vi alltid runt 50 lunchgäster, nu har vi ett tiotal. Vi gör vårt bästa men går minus i alla fall.

Dan Dogaru, Gillet i Köping:

– Det är ingen som kommer ut och äter längre. Vi har jättemycket avbokningar, både bordsbokningar och hotellbokningar. Det är väldigt ledsamt, vi hade precis börjat få bra fart igen efter januari och februari som alltid är tunga månader men nu har vi tappat omkring 60 procent.

Hur agerar ni?

– Vi följer alla direktiv för att minimera spridningsrisken, sedan har vi märkt av en ökning när det gäller hemkörning. Vi kommer alltid en timme innan öppning och städar noga i hela restaurangen. Vi kämpar på och gör det vi kan, säger Faransi Mockaram.

Alla krögare belyser vikten av att ta ansvar för hygien inom verksamheten.

– Vi har diskuterat och planerat intensivt sista veckorna, tänkbara scenarion och har olika strategier beroende på hur situationen utvecklar sig. Vi har överlag ytterligare skärpt och utökat våra redan högt satta ambition kring hygien och tvättar händerna på gränsen till hysteriskt mycket samt spritar händerna när vi vidrör något som har varit i kontakt med våra gäster. Vi har naturligtvis engångshandskar och sveper runt med städpersonal kontinuerligt i matsalarna och köket. Vi har utökat stationer så att gästerna kan sprita händerna mer eller mindre överallt på Qwarn förutom på toaletterna där vi annars också alltid har handsprit i vanliga fall. Personal är vidtalad att vid minsta lilla förkylningssymptom så är man hemma tills man känner sig helt 100. Vi följer nogsamt myndigheternas rekommendationer och är snabbfotade om saker och ting förändras, säger Joakim Graning.

– Jag vet inte hur vi ska göra, det är svårt att tvinga ut folk att äta. Vi har kontaktat kommunen om vi kan få hjälp, men jag har svårt att se vad de ska kunna göra för de kan ju inte direkt stoppa viruset. Vi har matlådor att ta med för bara 65 kronor, men folk är försiktiga med att spendera sina pengar. Det är en jobbig sits för alla nu. Det är bara att fortsätta kämpa och hoppas på hjälp från staten, sedan kanske vi på sikt måste ändra vår profil men samtidigt vill jag inte tumma på kvaliteten på maten, säger Dan Dogaru på Gillet i Köping.

Stadskällaren i Arboga har märkt av en ökad försäljning av hämtmat.

– Vi har alltid haft catering men har börjat marknadsföra det lite extra nu. Så vi har märkt av en ökning på take away. Man får verkligen ta en dag i taget, som det är nu känns det bra men ingen kan veta om vi tvingas stänga om bara några dagar, säger Thomas Bergström på Stadskällaren.

Samtliga krögare är överens om att det är en tuff tid framöver och att de är beredda att kämpa för verksamhetens överlevnad.

– Det är egentligen bara att jobba fokuserat och att på bästa sätt försöka förhålla sig till situationen som vi alla hoppas blir normal snart igen, det kommer något gott ur allt och säkert även detta, jag lider med alla företagare som är drabbade och har det tufft samt människor som far illa av viruset, säger Joakim Graning.

Fotnot: Artikeln skrevs 23 mars och beskriver läget då. Eventuella restriktioner och direktiv från regeringen som kommit sedan dess tas därför inte upp i artikeln.Andra har också läst

Okänt föremål kastades från bro ner på en bil

Köping Lackskador på fordonet efter händelsen.

Dubbla inbrott i Västra Skedvi

Kolsva Kikare och verktygslåda bland det som stals.

Hund avled efter att ha blivit påkörd av tåg

Surahammar En annan hund skadades i olyckan.

Ishallen i Arboga öppen igen

Stängdes tillfälligt av under helgen.

Invigningen av Köpings nya badhus och idrottshall skjuts upp

Försenade leveranser ligger bakom beslutet.

Fortsatt kokningspåbud i Medåker

På måndagen presenterade Arboga kommun nya rekommendationer gällande kokningspåbud efter den stora vattenläckan.

Traditionell julmarknad ställs in

Trots flera förslag på coronaanpassningar beslutar man nu att ställa in Gammaldags jul på Skantzen i Hallstahammar.

Man misstänkt för grovt rattfylleri

Privatperson reagerade på vinglig körning och kontaktade polisen.

Hellström enda målskytten i IFK:s premiärförlust

Tungt start på säsongen för Arboga.

Så slutade söndagens innebandymatcher

Blandade resultat för de lokala lagen.

PRO Arboga kämpar för att motverka ofrivillig ensamhet

Coronapandemin har satt rejäla käppar i hjulen för Sveriges pensionärsorganisationer, men PRO Arboga gör allt de kan för att arrangera coronavänliga aktiviteter för äldre.

Frustrerat KHC fick nöja sig med en poäng

Föll i sudden death – trots spel- och chansövertag: "Vi borde ha vunnit".

Strömsholms kanal – historisk huvudled mot Bergslagen

Carl Olov Persson skriver om kanalens historiska betydelse – och framtid.

Ishallen i Arboga stängs tillfälligt efter tekniskt fel

Osäkert hur länge hallen kommer vara stängd.

Vägarbeten stänger gator i Arboga och Valskog

Avstängningarna börjar gälla under måndagen.

Prisad författare besökte Arboga Bibliotek på lördagen

Karin Smirnoff är en av de många författare som på senare år valt att välja folk från Norrlands glesbygd som huvudpersoner i sina böcker.

Så slutade lördagens innebandymatcher

Blandade resultat för de lokala lagen.

Trump, Sögaard och Elvis

Harry Holm skriver om presidentval, coronaviruset och sommartid.

Västra Mälardalen körde över och nollade Fröjered

Jessica Carlsson stor segerorganisatör med fyra mål och tre assist: "Hade väldigt roligt".

Trots förlust – Köping FF klara för division 3

Tränaren Armin Suljic: "Helt underbart".

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

Strömsholms kanal – historisk huvudled mot Bergslagen

Carl Olov Persson skriver om kanalens historiska betydelse – och framtid.

Trump, Sögaard och Elvis

Harry Holm skriver om presidentval, coronaviruset och sommartid.

Dags för kommunal Brexit

Jan Kallberg skriver om syrefattiga växthus och kommunernas brist på självstyre.

20 år i en tuff bransch är värt att fira

Björn Blomgren skriver om Magazin24:s 20-årsjubileum.

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.

Gratistidningarnas Branschorganisation tilldelade Magazin24 priset för årets lokalsajt 2020. Läs mer här