KöpingKlart

Magazin24

Krögarna om corona: "Bara fortsätta kämpa"

För de lokala restaurangerna i Västra Mälardalen och Hallstahammar har verksamheten påverkats markant av coronavirusets framfart.

Västra Mälardalen · 31 mar, 2020 kl. 11:50

I början av året startade ett utbrott av den smittsamma sjukdomen Covid-19, som orsakas av ett nytt coronavirus. Invånare och besökare i miljonstaden Wuhan i Kina var de första att drabbas och med tiden har viruset spridits över världen, den 20 mars fanns sammanlagt cirka 210 000 konstaterade fall i totalt 168 länder.

Viruset har skördat tusentals liv, särskilt hårt har bland annat Kina, Italien, Iran och Sydkorea drabbats. Den 11 mars gick Världshälsoorganisationen WHO ut med att man nu klassade coronavirusepidemin som en pandemi.

På måndagen när denna artikel skrevs hade 23 fall av coronaviruset bekräftats i Västmanland.

Magazin24 kontaktade fyra restauranger i Arboga, Hallstahammar, Kungsör och Köping för att höra hur de påverkas av pandemins bieffekter.

Hur har ni märkt av coronavirusets framfart?

Thomas Bergström, Stadskällaren i Arboga:

– Idag (den 23/3) hade vi den bästa måndagen för i år sett till lunchen. Vi märker av en stor efterfrågan på matlådor, däremot är alla konferenser avbokade. Vi hade en fullbokad pubquiz, men med tanke på situationen så kändes det inte rätt att köra och många tyckte att det var rätt beslut.

Joakim Graning, Westerqwarn i Mölntorp:

– Vi har märkt av en något minskad vardaglig kundtillströmning i vårt grunderbjudande lunch och á la carte samt en ökad matlådeförsäljning. Konferenser har en hel del skjutit på framtiden eller valt att dela upp sig i några mindre grupper istället för att ha storkonferens. Jag gissar att vi är ganska skonsamt drabbade då det är gott om rymd och man slipper trängas som packade sillar ute hos oss på landet i våra drygt 2000 kvm lokaler. I vårsolen är det än mer utspritt då folk gärna hänger på våra uteserveringar.

Faransi Mockaram, Casa Nostra Due i Kungsör:

– Vi har tappat jättemånga kunder, förut hade vi alltid runt 50 lunchgäster, nu har vi ett tiotal. Vi gör vårt bästa men går minus i alla fall.

Dan Dogaru, Gillet i Köping:

– Det är ingen som kommer ut och äter längre. Vi har jättemycket avbokningar, både bordsbokningar och hotellbokningar. Det är väldigt ledsamt, vi hade precis börjat få bra fart igen efter januari och februari som alltid är tunga månader men nu har vi tappat omkring 60 procent.

Hur agerar ni?

– Vi följer alla direktiv för att minimera spridningsrisken, sedan har vi märkt av en ökning när det gäller hemkörning. Vi kommer alltid en timme innan öppning och städar noga i hela restaurangen. Vi kämpar på och gör det vi kan, säger Faransi Mockaram.

Alla krögare belyser vikten av att ta ansvar för hygien inom verksamheten.

– Vi har diskuterat och planerat intensivt sista veckorna, tänkbara scenarion och har olika strategier beroende på hur situationen utvecklar sig. Vi har överlag ytterligare skärpt och utökat våra redan högt satta ambition kring hygien och tvättar händerna på gränsen till hysteriskt mycket samt spritar händerna när vi vidrör något som har varit i kontakt med våra gäster. Vi har naturligtvis engångshandskar och sveper runt med städpersonal kontinuerligt i matsalarna och köket. Vi har utökat stationer så att gästerna kan sprita händerna mer eller mindre överallt på Qwarn förutom på toaletterna där vi annars också alltid har handsprit i vanliga fall. Personal är vidtalad att vid minsta lilla förkylningssymptom så är man hemma tills man känner sig helt 100. Vi följer nogsamt myndigheternas rekommendationer och är snabbfotade om saker och ting förändras, säger Joakim Graning.

– Jag vet inte hur vi ska göra, det är svårt att tvinga ut folk att äta. Vi har kontaktat kommunen om vi kan få hjälp, men jag har svårt att se vad de ska kunna göra för de kan ju inte direkt stoppa viruset. Vi har matlådor att ta med för bara 65 kronor, men folk är försiktiga med att spendera sina pengar. Det är en jobbig sits för alla nu. Det är bara att fortsätta kämpa och hoppas på hjälp från staten, sedan kanske vi på sikt måste ändra vår profil men samtidigt vill jag inte tumma på kvaliteten på maten, säger Dan Dogaru på Gillet i Köping.

Stadskällaren i Arboga har märkt av en ökad försäljning av hämtmat.

– Vi har alltid haft catering men har börjat marknadsföra det lite extra nu. Så vi har märkt av en ökning på take away. Man får verkligen ta en dag i taget, som det är nu känns det bra men ingen kan veta om vi tvingas stänga om bara några dagar, säger Thomas Bergström på Stadskällaren.

Samtliga krögare är överens om att det är en tuff tid framöver och att de är beredda att kämpa för verksamhetens överlevnad.

– Det är egentligen bara att jobba fokuserat och att på bästa sätt försöka förhålla sig till situationen som vi alla hoppas blir normal snart igen, det kommer något gott ur allt och säkert även detta, jag lider med alla företagare som är drabbade och har det tufft samt människor som far illa av viruset, säger Joakim Graning.

Fotnot: Artikeln skrevs 23 mars och beskriver läget då. Eventuella restriktioner och direktiv från regeringen som kommit sedan dess tas därför inte upp i artikeln.
Andra har också läst

Påkört vildsvin påverkade trafiken på E18

Arboga Trafikverket varnade om föremål på vägbanan.

Glöd vid grillplats vållade utryckning

Hallstahammar På lördagen larmades räddningstjänsten till Bruksleden i Hallstahammar med anledning av en förmodad brand.

Arboga kommun förbereder inför skolöppning

Arboga På fredagen meddelade regeringen att gymnasieskolor kan återgå till normal undervisning från den 15 juni.

Så många ensamstående mammor finns det i din kommun

Västra Mälardalen Kolla in statistiken för Västmanland.

Ungdomar i Arboga erbjuds feriejobb

Ansökningsperioden startar idag.

Nej till exploatering av jordbruksmark vid E20

Debattartikel från Centerpartiet i Kungsör om kommunens planer på att exploatera jordbruksmark.

Mattjuv tog strypgrepp på butiksanställd

Polisen kunde gripa mannen i Arboga.

Digitaliseringen av vården måste fortsätta efter corona

Debattartikel signerad Gunnar Björnstad (M).

Omärkt fälla hittad i Näverkärret

Händelsen är polisanmäld.

Lokalt VVS-företag lämnar kedja

Satsar stort på energi och miljö.

Köping lanserar ny sajt för turister

Kommunen presenterar ny webbplats och uppdaterar arbetet med besöksnäringen.

Blixten slog ner i villa

Larmet inkom under onsdagen.

(M): Regionen sviker sitt ansvar

Debattartikel signerad regionrådet Tomas Högström.

Resultat från Sturefiskarnas båtmete

Omgång 4 på Tjurlången.

Körkortslös förare stoppades på E18

Man misstänks för grov olovlig körning.

Köpings kommun instiftar två nya priser för pedagoger

Vinnarna kan få upp till 25 000 kronor.

Motorgräsklippare stals i Köping

Brottet är anmält till polisen.

Nationaldagsfirandet på Kungsudden ställs in

Den rådande situationen med coronaviruset sätter stopp för firandet.

136 avlidna i länet på grund av corona

Fler än 1100 smittade av viruset.

Resultat från tisdagsmetet

Resultat från tisdagsmetet på Malmön i Köping den 26 maj, i strålande solsken.

Jobbade inom hemtjänsten – dömd för bedrägeri

På tisdagen dömdes en kvinna i Arboga för tre fall av bedrägeri och tre fall av ringa narkotikabrott.

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

Bli med och styr Sverige!

Carl Olov Persson skriver om möjligheten att påverka.

Empatin och tilliten ökar

Rebecka Marklund skriver om olika typer av kriser.

Om dessa berättare må vi berätta

Jimmy Bladh skriver om berättarkonst, värnplikten och röster som riskerar att tystna.

Tiderna förändras

Carl Olov Persson skriver om pensioner, gemenskap och den "gamla goda tiden".

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.