Köping-4°Mulet

Magazin24

Lokala politiker riktar kritik mot regeringskaoset

Enkät med åtta lokala politiker.

Västra Mälardalen · 9 jan, 2019 kl. 06:00

Sedan valet den 9 september 2018 har regeringsbildningen gått trögt. Partierna har inte lyckats nå någon politisk uppgörelse om en ny regering och efter två statsministeromröstningar, plus den obligatoriska första, är det snart dags för talmannen att kalla till sin tredje votering. Den 14 januari tillkännager talmannen vem det ska röstas om. Den 16 januari sker den tredje omröstningen.

Magazin24 har pratat med lokala politiker för att höra deras tankar om regeringsbildningen och ett eventuellt nyval.

Maria Liljedahl, SD, Köping:

Vad tycker du om situationen?

– De två (Ulf Kristersson och Stefan Löfven) som har gått upp för omröstning har fallit. Den ena (Stefan Löfven) har ju fallit två gånger. Det händer inget med det låsta läge som är. Vi har inte sett någon större kompromissvilja, men det känns som att det är på C och L som det hänger på, säger Liljedahl.

Hon fortsätter:

– Det är inte konstigt att sådant här tar tid. Vi i Sverige har varit förskonade från det förut men i andra länder har liknande hänt. Nyval står ju med i vår konstitution, så vi har ju det alternativet. Jag ser det inte som ett nederlag om det blir nyval. Folk kan ha ändrat sig kring sina partier efter att ha sett vissa partiers agerande efter valet.

SD röstade ja till en M/KD-regering. Tycker du att partiet ska rösta ja till Kristersson om han lägger fram en alliansregering på bordet?

– Jag är inte helt hundra på det. Centern och Liberalerna har betett sig konstigt efter valet. Jag skulle vilja se en M/KD/SD-regering.

Förutom Kristersson och SD-ledaren Jimmie Åkesson, finns det någon annan statsministerkandidat i något annat parti du skulle kunna tänka dig att SD släpper fram?

– Ebba (Busch Thor). Hon har liknande värderingar som oss.

Hur går dina tankar inför ett eventuellt extraval?

– Som jag ser det är nyval ett av alternativen som finns. Det är inskrivet så att vi kan vända oss till ett nyval om det behövs. Jag tror att vårt parti skulle vinna på ett nyval men Liberalerna hade nog inte gjort det. Men det är svårt att sia om vem som gynnas av ett nyval. Jag ser inga problem med ett nyval.

Anders Röhfors, M, Arboga:

Vad tycker du om situationen?

– Det är ju inte bra för oss kommuner med detta osäkra läge. Det är tufft. Som kommunpolitiker vet vi vad vårt jobb är och det är att få en majoritet och fortsätta det jobb vi gör. Jag ställer mig frågande till vad de ”där uppe” håller på med. Det känns lite konstigt. Det är en besvikelse, kan man säga. Vi kommunpolitiker behöver en stabil regering som visar ansvar och tydlighet. Så är det inte nu.

Ulf Kristersson gick fram på ett M/KD-regering vid förra omröstningen om honom. Vilket alternativ vill du se nästa gång?

– Mitt huvudalternativ är en Alliansregering men det verkar långt bort. M och KD visar att de har en vilja och är beredda att ta ansvaret med stöd av L och C. Jag tycker att Ulf har gjort det han kan. Det har även Ebba (Busch Thor) gjort.

Många tror att det kommer krävas att SD släpper fram Kristersson igen för att han ska få bilda regering. Hur ska ditt parti förhålla sig till SD?

– Vi får tänka på att SD fick dryga 17 procent av rösterna, men hur vi ska förhålla oss till dem lämnar jag till de andra på riksnivå. Men man måste ju ta hänsyn till SD:s 17 procent. Man måste hantera det på ett bra sätt. Man har ju misslyckats tre val i rad, det gäller att hitta en ny väg. SD får såklart rösta som de vill, det lägger jag mig inte i.

Hur går dina tankar kring ett eventuellt extraval?

– Jag tror inte på ett nyval. Jag vet inte om ett nyval skulle ändra läget i stort. Skulle L och MP åka ur så förändras inte så jättemycket, ett parti från varje block försvinner. Kontentan blir noll. Men man får se hur eventuellt SD:s väljarstöd skulle ändras. Man kanske bildar ett jätteblock. Det är en svår sits och det här börjar bli tröttsamt. Man orkar knappt lyssna på dem.

Kristina Lindblad, MP, Köping:

Vad tycker du om situationen?

– Det blev ett väldigt knepigt läge efter valet, men nu är det dags att komma till skott. C och L måste sluta vela och bestämma sig. De borde ställa sådana krav som går att förhandla om, inte orimliga som S inte kan kompromissa om.

Tycker du att MP ska förhandla med Alliansen och under några omständigheter släppa fram Kristersson?

– Nej, det tycker jag inte. Löfven är klart mycket bättre för Sverige och kommer långt före Kristersson. Vi kan inte förlika oss med att SD får inflytande, deras politik och MP:s politik är varandras motsatser. Budgeten som röstats fram är usel, där mycket miljöfrågor och jämställdhetsfrågor fått stryka på foten. Det har synts väldigt tydligt den senaste tiden att Miljöpartiet och M/KD står väldigt långt ifrån varandra.

Hur tänker du kring ett eventuellt extraval, i och med att MP riskerar att åka ur riksdagen?

– Vi tycker det är slöseri med både energi och pengar med extraval. Det finns en risk att MP åker ur då mätningarna visar att vi ligger på gränsen, men vi brukar få lite fler röster än vad prognosen säger. Jag är inte rädd för ett extraval, men vi vill ha en hållbar lösning och det snart så om partierna kan enas ändå så är det bättre.

Jonas Stenzelius, KD, Arboga:

Vad tycker du om situationen?

– Jag tycker att det är oväntat att man inte har lyckats bilda en regering efter valet. Det är ändå fyra månader sedan, det är otroligt. Det märkliga är att C och L röstat nej till de båda statsministerkandidaterna. Det är en låst situation.

En M/KD-budget har behövt SD-stöd för att gå igenom och en sådan regering kräver sannolikt också SD-stöd. Hur vill du att ditt parti ska förhålla sig till SD?

– Egentligen tycker vi att om vi tar fram ett förslag som andra partier vill rösta på så får de gärna göra det. Det gäller inte bara SD. Politiken är det viktigaste, och att man gör de satsningar som behövs.

Om C och L inte släpper fram Kristersson, vill du fortsätta ingå i ett allianssamarbete eller är Alliansen död då?

– Svårt att säga, men då är ju Alliansen satt på paus. Om C och L väljer en annan regering än Alliansen så lämnar man ju allianssamarbetet, kan man tycka. Man kan inte samarbeta med både Alliansen och exempelvis Socialdemokraterna. Alliansen uppstod för ungefär 14 år sedan och man kan tycka att den borde fortsätta ett tag till.

Hur går dina tankar kring ett eventuellt extraval?

– Jag tror att KD klarar sig bra i ett nyval men risken är att de rödgröna blir större än vad de är nu. Ebba Busch Thor har stort förtroende. Men just ett nyval kan tyckas onödigt.

Elizabeth Salomonsson, S, Köping:

Vilka frågor tycker du att det är viktigt att S inte släpper iväg i förhandlingar med C och L?

– Arbetsrätten givetvis. Det är något oerhört viktigt och en fråga som så många har kämpat för så länge. Det är även viktigt att vi står på oss när det gäller bostadspolitiken också, samt allt som har med vår sociala trygghet att göra. Att inte försämra välvärden, helt enkelt.

Tycker du att det ska vara helt uteslutet att släppa fram någon annan statsminister än Stefan Löfven?

– Socialdemokraterna är det största partiet och för mig är det självklart att vi ska ha Stefan som statsminister. Jag vet ingen annan som är lika kompetent, trygg och stabil.

Hur tänker du kring ett eventuellt extraval?

– Jag hoppas verkligen att vi ska slippa det. Ser man sig omkring bland landets kommuner finns det olika koalitioner som är blocköverskridande. Jag önskar att man även på regeringsnivå tar sig i kragen och hittar en lösning. I en förhandling måste man kunna både ge och ta, säger Salomonsson och fortsätter:

– Jag tror att det kommer att lösa sig så att vi kan undvika extraval. Det skulle nog inte lösa situationen då risken är stor att man hamnar i samma sits en gång till, vilket inte är bra för Sverige.

Madelene Fager, C, Kungsör:

Vad tycker du om Annie Lööfs agerande?

– Jag tycker att hon har agerat helt korrekt sett från vad vi har gått till val på, så jag har fullt förtroende för henne och det hon gör. Nu råder en komplex situation som innebär att alla partier kommer att behöva kompromissa.

Vilken statsministerkandidat vill du se att C släpper fram?

– Jag hade helst sett en alliansregering med Ulf Kristersson som statsminister, men det är bara att konstatera att vi har för få mandat för en alliansregering utan stöd av SD. Och där säger vi ett tydligt nej. Ett samarbete mellan S och alliansen hade varit ett bra alternativ som jag ser det, och C har sagt att vi är beredda att stötta Löfven om han gör liberala reformer.

Hur tänker du kring ett eventuellt extraval?

– Inte tror jag att det kommer att lösa situationen. Jag har höga förväntningar på att man ska lösa det inom de närmsta veckorna. Väljarna har redan sagt sitt.

Tror du att ditt parti kan få skulden och påverkas negativt om det blir extraval?

– Jag tror inte det. De som har röstat på Centerpartiet har inte röstat på SD, och förstår att vi inte släpper fram dem som stödparti i en alliansregering. Men jag hoppas verkligen att man hittar en lösning, och tror att man kommer att göra det.

Dan Avdic Karlsson, V, Arboga:

Vilka krav ska ditt parti ställa för att släppa fram Stefan Löfven?

– Att han måste förhandla budget med V, det är en självklarhet för han har inte majoritet utan oss. Om de inte lyckas få med M då. Det är enkel huvudräkning.

Hur tänker du kring ett eventuellt extraval?

– Jag tror att det är ganska meningslöst, det förändrar inte den allmänna bilden särskilt mycket. Möjligtvis att det parti vi ogillar mest kommer att gå framåt.

Dan Avdic Karlsson gick i december hårt åt Centerpartiets ledare i ett inlägg som skrevs på Vänsterpartiet i Arbogas officiella Facebook-sida.

– Inget ont om C och L lokalt, de samarbetar vi med. Men den hållning som C och L har haft gentemot V är rent ut sagt absurd. Att kleta ihop oss med SD, det är oförskämt. Om man har ett val mellan ett parti som ligger långt ut till höger och som nyligen har varit nazister och ett parti som står långt till vänster och som har en historia av att ha accepterat demokratin för längesen, då tycker jag inte att valet är svårt. Sen behöver man inte älska varann, det gör vi inte inom politiken, men man måste acceptera varann.

Anders Cargerman, L, Arboga:

Vad tycker du om Jan Björklunds agerande?

– Om jag uttrycker mig försiktigt så tycker jag att det är märkligt. Han har bundit sig för mycket vid masten och ställt för ultimata krav. Ska man förhandla måste man vara lite mjuk i kanterna och det tycker jag inte att han har varit av det som framkommit i media.

Vilken statsministerkandidat vill du se att L släpper fram?

– I det läget som är nu finns bara två alternativ och då är det Ulf Kristersson för mig.

Hur går dina tankar om ett eventuellt extraval?

– Om man uttrycker sig diplomatiskt kan man säga att det inte är önskvärt. Dessutom tror jag att eftersom det är så delade meningar inom partiet kan det nog bli svårt att mobilisera någon geist inför ett extraval.

Cargerman ifrågasätter även hur hans parti har hanterat kommunikationen med SD.

– Det som förbryllar mig är att när jag valde att bli liberal för många år sedan så var det för att vi pratar med alla, oavsett politisk ståndpunkt. Det sättet vi har hanterat SD på är i det närmaste mobbing. Blir man osams med sin fru kan man inte låta bli att prata med varandra, är man oense brukar det hjälpa att prata om det.

MICHAELA ERICZÉN

DENNIS JOHANSSON STRÖMBERGAndra har också läst

Lätt lastbil körde ner i diket på E18/E20

Arboga Olyckan ska ha inträffat strax innan Högsjön.

Stars-stjärnan uttagen i veckans lag – för femte gången

Basket "Tredje veckan i rad för Solevic, vars Köping visserligen förlorade mot Umeå men det går inte blunda för 25-åringens 21 poäng och hela 16 assist (säsongens klart högsta siffra)".

Lastbil och personbil i olycka på E18

Larmet inkom vid 12-tiden på måndagen.

Olycka på E18 – föraren misstänks för rattfylleri

Under förmiddagen inträffade en trafikolycka på E18 mellan Arboga och Köping i riktning mot Västerås.

Polisen: Korrigering av siffrorna för amnestin

När siffrorna för amnestin för explosiva varor publicerades förra veckan, uppstod ett fel när det gäller mängden beslagtagna explosiva ämnen i Västmanland.

Vattenläcka i Köping

"Vi ber också er som parkerar längs Malmgatan att hjälpa oss genom att stå så att våra arbetsfordon kommer fram ordentligt".

Inbrott i tvättstuga i Köping

"Någon eller några har troligtvis tagit sig in via ett fönster och tillgripit verktyg".

Årets PRO-vetare i Kungsör utsedda

"Som vanligt på januarimötet är det PRO-vetartävling som skall utse ett lag som tävlar vidare först i KAK sen ev distriktsfinal".

Skola i Köping drabbad av inbrott

Det är oklart vad som är tillgripet.

Larm om brand var vattenånga

Larmet inkom under natten.

Uddamålsförlust för KHC

Så slutade söndagens match mellan Piteå HC och Köping HC.

Effektivt Malung besegrade Arboga

Så slutade söndagens match mellan Malungs IF och IFK Arboga IK.

Köping vann på hemmaplan

Så slutade söndagens möte mellan IKW/Köping BK och BK Femtionian.

Full pott för VM i helgen

Spelade hem sex poäng under helgens matcher.

KIS vände underläge till seger

Så slutade söndagens drabbning mellan Köpings IS Bandy och SIF Norrtälje.

Bilfotografering blev polisärende

Två män misstänkta för brott mot skyddslagen efter att ha tagit sig in på flygplatsen i Arboga.

Tonårsgäng gav sig på jämnårig

Polisen larmades till en fest på Ulvesundsskolan i Kungsör med anledning av en misshandel.

Ungt par rånade i centrala Köping

Gäng utsatte paret för rån och misshandel.

Att ha eller inte ha – katt

Harry Holm skriver om ett möte med en gammal bekant.

Köande Arbogabor lyssnade till Almgrens berättelse om Karl XII

En lång kö av arbogabor uppstod utanför Centrum konditori på lördagseftermiddagen den 19 januari varav ett femtiotal kom in och nästan lika många fick vända.

Blue Hammers besegrade av Skövde

Så slutade lördagens match mellan Skövde IK och Surahammars IF.

Bra start på helgen för KHC

Skön bortavinst mot Vännäs HC.

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

KRÖNIKOR

Att ha eller inte ha – katt

Harry Holm skriver om ett möte med en gammal bekant.

Dags att glömma rikspolitiken

Jan Kallberg skriver bland annat om regeringsbildningen.

Nytt Gott År – ett nyårstema

Så här dagarna in på det nya året vill jag tillönska alla, inte Gott Nytt År – utan Nytt Gott År!

Vilken stad vill vara en frånåkt Domus-håla?

Magazin24:s chefredaktör: Att återskapa levande och vackra centrum med harmoniserande arkitektur är ett projekt som kommer att ta tid.

Mer läsning med aktiva och engagerade människor i Västra Mälardalen.
Besök Blogg24 här

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.